sfragidaΠρόσφατα συνεδρίασε η Δημοτική Κοινότητα του πρώην Δήμου Χανίων για τα θέματα των ζώων.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του κ. Γιώργου Σγουρού, δημοτικού συμβούλου, εξ αιτίας ενός άσχημου περιστατικού υγείας του σκύλου του, τον οποίο κινδύνευσε να χάσει , αφού έλαβε χώρα σε ώρα που τα κτηνιατρεία ήταν κλειστά.

Σε αυτές τις δύσκολες γι΄ αυτόν ώρες και ανήμπορος να κάνει κάτι για το κατοικίδιό του – τις πρωτες ευτυχώς βοήθειες του παρέσχε το διανυκτερεύον φαρμακείοο του Γρηγόρη Αρχοντάκη- συνειδητοποίησε το τεράστιο κενό που υπάρχει στην πόλη μας όσον αφορά την περίθαλψη άρρωστων ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά και γενικότερα κάθε ζώου .

Ευαισθητοποιημένος στα κοινά αλλά και στα θέματα των ζώων συγκάλεσε αμέσως τη Δημοτική Κοινότητα όπου κλήθηκαν ο σύλλογός μας ,οι κτηνιάτροι και ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Δ. Λειψάκης προκειμένου να ανευρεθεί λύση.

Νοιώσαμε ως εθελοντές ανακούφιση και ενθάρρυνση γιατί ένας επώνυμος πολίτης της πόλης μας , ένωσε τις δυνάμεις του στην τεράστια προσπάθειά μας ώστε να εξευρεθούν λύσεις στο χρόνιο θέμα της προστασίας των ζώων στην πόλη και τον νομό μας.Στη σύσκεψη αυτή από όλες τις πλευρές τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα, προτάθηκαν λύσεις και δόθηκε για μια ακόμη φορά υπόσχεση από τους αρμόδιους και ιδιαίτερα από τον Αντιδήμαρχο Χανίων κ. Δ. Λειψάκη ότι σύντομα θα ληφθούν μέτρα.

Συζητήθηκε οτι το πρώτο κύριο και άμεσο μέτρο είναι η δημιουργία κλινικής στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων , όπου θα παρέχεται βοήθεια στα τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα ή θα πραγματοποιείται η στείρωσή τους ώστε να μην πολλαπλασιάζονται.

Το δεύτερο θέμα που θέσαμε εμέις σαν σύλλογος ήταν η πρόσληψη δημοτικού κτηνιάτρου όπως έχουν κάνει πλείστοι όσοι Δήμοι της χώρας.

Καμία δικαιολογία δεν μπορεί πλέον να υπάρξει για την καθυστέρηση της δημιουργίας δημοτικού κτηνιατρείου, αφού υπάρχουν πολλά οικήματα τα οποία θα μπορούσαν να διαμορφωθούν με λίγα χρήματα κατάλληλα ώστε να χρησιμεύσουν ως δημοτικό κτηνιατρείο καθώς επίσης υπάρχει και το κτηνιατρείο της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Χανίων, η οποία ανήκει πλέον στον Δήμο και σύμφωνα με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως χώρος στείρωσης αδέσποτων ζώων είτε από τον δημοτικό κτηνίατρο που προτείνουμε να προσληφθεί είτε από ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους δωρεάν.

Οι εκπρόσωποι των κτηνιάτρων είπαν , οτι αν ο Δήμος προχωρήσει σε προγραμμα στείρωσης και περίθαλψης των ζώων τότε θα στειρώνουν και αυτοί δωρεάν 9 σκυλιά το χρόνο ο καθένας τους.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να επισημάνουμε οτι οι φιλοζωικοί σύλλογοι και εθελοντές δίνουν το περίσσευμα της ψυχής τους και καταθέτουν καθημερινά τις πάσης φύσεως δυνάμεις τους στον αγώνα για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων.

Γι’ αυτό και μας εκπλήσσουν αποψεις ορισμένων που αντί να εκτιμήσουν την όποια προσπάθεια των εθελοντών πολιτών που κάνουν ό,τι μπορούν, βάλλουν ενάντιά τους.

Ιδιαίτερα δε μας λυπεί και μας προβληματίζει το γεγονός ότι αυτές κάποτε προέρχονται από φιλόζωους εναντίον άλλων φιλόζωων.

Είμαστε όμως ευτυχείς γιατί στη συντριπτική του πλειοψηφία το φιλοζωικό κίνημα στα Χανιά είναι ενωμένο και δυνατό.

Ο σύλλογός μας, << η Προστασία των Ζώων >>, τα μέλη και οι εθελοντές, καθημερινά βρίσκονται στους δρόμους είτε για να περισώσουν αδέσποτα ζώα και κυρίως τα ανήμπορα , είτε για να ανακουφίσουν ζώα από την ασυδοσία και τη βία των ανθρώπων ενάντια σε αυτά, είτε για να βρουν οικογένειες σε αυτά τα ζώα .

Παράλληλα και κυρίως όμως αγωνίζεται να δημιουργηθεί το κοινωνικό, πολιτισμικό αλλά και νομικό εκείνο πλαίσιο και η υποδομή ώστε να πάψει να γεμίζει συνεχώς η δεξαμενή αδέσποτων ζώων , να γυρίσει επιτέλους η Χώρα μας σελίδα στον τομέα της προστασίας των ζώων και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος που την χωρίζει από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Αν δεν κτυπηθεί το κακό στην ρίζα του, ποτέ δεν πρόκειται η χώρα μας να αποβάλλει την ” ρετσινιά” της πλέον αφιλόζωης χώρας ανάμεσα στις χώρες της προηγμένης Ευρώπης.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε οτι στην χώρα μας αυτή την στιγμή σύμφωνα με τα στατισικά στοιχεία των συλλόγων υπάρχουν περίπου 300.000 αδέσποτα.

Κάθε χρόνο δε προστίθενται στον τεράστιο αυτό υπερπλυθυσμό άλλα 60.000 νέα ζώα, είτε μέσω τωνεισαγωγών από άλλες χώρες, είτε από τον ανεξέλεγκτο αριθμό γεννήσεων των νόμιμων και των χιλιάδων παράνομων εκτροφέων που υπάρχουν στην χώρα, είτε από τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις των ιδιόκτητων ζώων και αυτών που παραμένουν απούλητα από τα καταστήματα πώλησης ζώων, των οποίων η τύχη στη συνέχεια αγνοείται.

Για το θέμα αυτό σε κοινές τους προτάσεις προς το υπουργείο οι 3 Ομοσπονδίες της χώρας αναφέρουν¨:

1ον ” Στο αρθρο 5 , στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών να προστεθεί ότι:

-Οι κάτοχοι ζώων συντροφιάς οφείλουν να μην επιδιώκουν ή διευκολύνουν την

αναπαραγωγή των ζώων τους και να μεριμνούν για τη στείρωσή τους, εφόσον δενεπιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων. Η διάθεση των νεογέννητων ζώων σενέους ιδιοκτήτες θα πρέπει ν΄αποδεικνύεταιμέσω του συστήματος της σήμανσης και καταγραφής.

Σε περίπτωση αδυναμίας απόδειξης, προτείνουμε πρόστιμο 500 ευρώ.

2ον- Στο άρθρο 6 ζητάμe να απαιτείται άδεια εκτροφής και για την περίπτωση των δύο θηλυκών σκύλων, αφού το προβλημα των ανεξέλεγκτων γεννήσεων ζώων κυρίως εντοπιζεται σε αυτούς που ονομάζονται μικροί και μεσαίοι εκτροφείς.Επίσης ν΄απαγορεύεται η αναπαραγωγή πριν το πρώτο και μετά το ένατο έτος της ηλικίας του θηλυκού σκύλου και να μην επιτρέπεται πάνω από ένας τοκετός το χρόνο, εννοείται στους σκύλους εκτροφής.Τα δύο αυτά θέματα υπήρχαν στον νόμο 3170/2003 αλλά απαλείφθηκαν από το προς ψήφιση σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές από WWW.FCI.BE 2009 στην Ελλάδα κλήθηκαν να πιστοποιήσουν καθαροαιμία σε 10.366 κουτάβια όταν η επόμενη σε σειρά χώρα είναι η Σερβία με μόλις 211 κουτάβια και τρίτη η Ιταλία με 159 .(Στοιχεία ΚΟΕ).

Χρόνια τώρα το φιλοζωικό κίνημα ήταν προσανατολισμένο σε λάθος δρόμο, αυτό της διαχείρησης από τα φιλοζωικά σωματεία του τομέα της περίθαλψης και διάσωσης των ζώων , αντί να στοχεύει στην υποχρέωση της Πολιτείας να αναλάβει αυτή τις ευθύνες της.

Η λάθος αυτή πρακτική οδήγησε σε στασιμότητα τα θέματα των ζώων αφού η διάσωση μικρού αριθμού ζώων σε σχέση με τα υπάρχεκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα από μόνη της δεν έδινε καμία προοπτική βελτίωσης του θέματος στην χώρα μας και αποτέλεσε το άλλοθι των κυβερνήσεων διαχρονικά για να μην προχωρήσουν σε έργα και πράξεις .

Μέσα στα 3 τελευταία αυτά χρόνια ο σύλλογός μας μπόρεσε και έδωσε αυτή την προοπτική μέσα από προτάσεις για την επίλυση του θέματος, μέσα από τους αγώνες του για την συνεχή ενημέρωση του κόσμου καιιδιαίτερα των μικρών παιδιών μέσα από τους αγώνες του για να περιοριστούν τα εγκλήματα κατά των ζώων, μέσα από τους αγώνες του για ν΄ αφυπνιστούν επιτέλους οι διάφορες εμπλεκόμενες αρχές, μέσα από την προσπάθειά του να ενώσει και συντονίσει το φιλοζωικό κίνημα της χώρας , δημιουργώντας με πρωτοβουλία του δύο μεγάλους και

δυνατούς Φορείς ως μοχλό πίεσης προς πάσα κατεύθυνση.

Δημιούργησε για πρώτη φορά στα χρονικά του κινήματος μια μεγάλη συλλογικότητα πρωτοβουλίας,<<την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων>>, που αυτή την στιγμή περικλείει στους κόλπους της 110 αναγνωρισμένα και με πλήρη δράση σωματεία από όλη τη χώρα καθώς και την μεγαλύτερη Φιλοζωική Ομοσπονδία της χώρας ,<< την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία>> που αριθμεί 25 σωματεία.

Ετσι έχουμε φθάσει σήμερα στο σημείο οι δύο αυτοί φορείς σε συνεργασία και με τους άλλους να αποτελούν ενα εξαιρετικό σημαντικό μοχλό πίεσης προς την Πολιτεία .

ΠΑΡ΄ ΌΛΑ ΑΥΤΑ,

– ‘Οσο το φιλοζωικό κίνημα δεν πιέζει να κλείσουν αυτές οι πηγές δημιουργίας τόσων χιλιάδων ζώων,

– Όσο η αγάπη και ο σεβασμός στα ζώα δε γίνεται αντικΕΊμενο συνεχών και σταθερών μαθημάτων στα σχολεία,

-Όσο ο κόσμος δεν ενημερώνεται για τις υποχρεώσεις του απέναντι στα ζώα και για το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στην χώρα,

– ΄Οσο η παροχή υπηρεσιών γύρω από τα ζώα εκτινάσσονται στα ύψη και η πολιτεία δεν παίρνει μέτρα,

– Όσο η σχέση του ανθρώπου προς τα ζώα είναι σχέση ανθρώπου προς αντικείμενο.

– Οσο η χώρα μας αδυνατεί να εναρμονιστεί ή τη φρενάρουν τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα στο να εναρμονιστεί και με την ευρωπαική νομοθεσία προστασίας των ζώων.

-΄Οσο δεν παίρνονται μέτρα περιορισμού των πράξεων βασανισμού είτε παθητικά είτε ενεργητικά και εγκατάλειψης των ζώων ,

-΄Οσο ο καθένας από εμάς δεν αναθεωρεί την σχέση του με την υπόλοιπη ζωή του πλανήτη

ΤΟΤΕ, ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ.

Το φιλοζωικό κίνημα αγωνίζεται μεθοδευμένα, συντονισμένα και επιστημονικά να περιοριστούν ή και να απαλειφθούν τα παραπάνω.

Και προς αυτή την κατεύθυνση η συμβολή του συλλόγου μας είναι μεγίστη σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όσον αφορά τον νομό μας έχουμε καταθέσει ένα πλέγμα προτάσεων προς τον Δήμο Χανίων, που θα βοηθήσουν στο να αλλάξει η κατάσταση.

Το ίδιο θα κάνουμε και προς τους υπόλοιπους Δήμους του νομού μας.

Δηλώνουμε δε προς κάθε κατεύθυνση οτι η υπομονή μας εξαντλήθηκε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Φτάνουν άλλα ”θα”, ας περάσουν οι αρμόδιοι σε ΈΡΓΑ επιτέλους.