hmer1Έτσι σχολιάστηκε από μερίδα του τύπου αλλά και από τους παρευρισκόμενους η ημερίδα ”Aνθρωποι και ζώα” που πραγματοποιήθηκε εχθές στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων,με την συνδιοργάνωση του συλλόγου μας ”Η Προστασία των Ζώων”, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και με την συμβολή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και του Εφετείου Δ. Κρήτης.

hmer2

Στην ημερίδα έστειλαν χαιρετισμό η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κα Τραχήλη η οποία τόνισε ότι “Ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου , θα ήθελα να χαιρετήσω την ημερίδα αυτή και να εκφράσω για μια ακόμη φορά τις θέσεις του συλλογικού οργάνου που εκπροσωπώ. Ο Σύλλογός μας, με το επιστημονικό δυναμικό του στέκεται και θα στέκεται πάντα σθεναρός παραστάτης, σε κάθε προσπάθεια για την ευζωία των ζώων και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανος που καταφέρνει και διατηρεί τη στάση του αυτή, αδιασάλευτη και εξαιρετικά μαχητική, ακόμη και σε αυτή την αντίξοη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε.”.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κος Ρούσος -Εμμανουήλ Παπαδάκης στο δικό του χαιρετισμό που έστειλε στην Πρόεδρό μας κα Μπομπολάκη είπε:
“Κα Μπομπολάκη
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης.
Είναι παρήγορο πως με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερα άτομα ευαισθητοποιούνται στην προστασία των ζώων.
Οφείλουμε πραγματικά να δείξουμε τον σεβασμό μας σε κάθε έμβια ύπαρξη και ιδιαίτερα στα ζώα, σε ένα κόσμο , που από αυτόν δεν θα ακούσεις ( σε αντίθεση με τους ανθρώπους) άσχημη λέξη, και αν τους κάνεις κακό δεν μπορούν να το πουν αλλά θα απομακρυνθούν φοβισμένα, προσπαθώντας να επουλώσουν τις πληγές τους.
Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία”

Τέλος χαιρετισμό στην ημερίδα απέστειλε και η Εισαγγελέας Ζώων Αθήνας κα Αθηνά Θεοδωροπούλου”

“Κυρία Μπομπολάκη
Καλή επιτυχία στο έργο του συνεδρίου σας.
Προσβλέπουμε στην εξακολούθηση της άριστης συνεργασίας μας με την Ομοσπονδία σας και στην υποβολή των εποικοδομητικών προτάσεών σας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.”

hmer3

Από την πλευρά του Δήμου Χανίων ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κος Αμπαδιωτάκης αναφέρθηκε περιληπτικά στις δράσεις του δήμου που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το σύλλογό μας τονίζοντας ότι ο Δήμος Χανίων έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα συνεχίσει τν προσπάθειά του ενώ επιβεβαίωσε ότι η λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου  είναι προ των πυλών καθώς και η άμεση συνεργασία με τους τοπικούς κτηνιάτρους για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.

Η κα Μπομπολάκη στην ομιλία της,αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους εισηγητές και τους παρευρισκόμενους τόνισε την αναγκαιότητα της διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων ώστε να αντιληφθούμε ότι η σχέση ανθρώπων και ζώων δεν είναι μονοδιάστατη.

Δείτε απόσπασμα από την ομιλία της  

Η Αντιεισαγγελέας του Εφετείου Κρήτης κ. Ειρήνη Χρυσογιάννη εξήγησε το το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την προστασία των ζώων,το ρόλο που μπορούν να αναλάβουν όλοι οι πολίτες αλλά και τις ευθύνες και υποχρεώσεις της αστυνομίας.

xrys

Δείτε απoσπάσματα από την ομιλία της 

 Απόσπασμα 1

Απόσπασμα 2

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ μήπως η μοναδικότητα του ανθρώπου είναι απλά μια δαρβινική πλάνη που μας δημιουργεί την λανθασμένη εντύπωση του δικαιώματος της απόλυτης κυριαρχίας;

Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει ο κος Αθανάσιος Ντινόπουλος,Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανατομικής και Ιστολογίας

dinop

Έχουν τα ζώα ηθική υπόσταση;Aναμφίβολα,αφού πρόκειται για απόλυτα συναισθανόμενα όντα όπως τόνισε στην ομιλία της η κα Ευαγγελία Παπαδάκη, Λέκτορας Φιλοσοφίας (Ηθική Φιλοσοφία/Βιοηθική) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

papadaki

Tις πολύτιμες εμπειρίες του από το χειρισμό των υποθέσεων κακοποίησης των ζώων μας μετέφερε ο κος Σαμαριτάκης Μανώλης, Ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ ε.α,τονίζοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ με τα φιλοζωικά σωματεία.

samar

Τέλος η κα  Τερέζα Βαλαβάνη, Κλινική Ψυχολόγος,κυριολεκτικά μας έπεισε ότι τα ζώα σαν δάσκαλοι μπορούν να αναδείξουν την ανθρωπιά μας.Χρησιμοποιώντας γλαφυρά παραδείγματα από την κοινωνία των ζώων αλλά και από τη σχέση που αναπτύσσουν με το ανθρώπινο είδος,κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού,ενώ σκιαγράφησε και το προφίλ του κακοποιού ζωων.

valav

Στο τέλος της ημερίδας οι ομιλητές κληθηκαν να απαντήσουν στις απορίες του κοινού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας επικοδομητικός διάλογος.

hmer