Η λυκοσκυλίνα του δημοσιεύματός μας  ζούσε κάτω απο ένα τρέιλερ στην περιοχή της Κισσάμου.
.
Η Esther , ήλθε διακοπές στο νησί μας και στα Χανιά και στις περιηγήσεις της, την  συνάντησε .
Ασυνήθιστη από τέτοιες συνθήκες διαβίωσης σοκαρίστηκε με το αδύνατο , θλιμμένο , χωρίς νερό και δεμένο στον ήλιο χωρίς κατάλυμα σκυλί  και παρακάλεσε τον ιδιοκτήτη να της το δώσει πληρώνοντάς τον .
Ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε .
.
Έτσι η Esther  για το υπόλοιπο των διακοπών της πήγαινε κάθε βράδυ αργά , όταν έκλεινε η επιχείρηση , και τάιζε κρυφά  το σκυλί .
Αυτές τις διακοπές της επιφυλάξαμε .
.
Όταν επέστρεψε στην πατρίδα της , την Nίκαια  της Γαλλίας , μας παρακάλεσε να βοηθήσουμε το σκυλί , που δεν μπορούσε να ξεχάσει .
Εδω θα την έλεγαν τρελή , μπερδεύοντας τον πολιτισμό με την τρέλα .
Ήρθαμε σε επικοινωνία με το Α.Τ. Βουκολιών και καταγγείλαμε τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου το επισκεφθήκαμε δε κι εμείς συνοδεία της αστυνομίας .
Το σκυλί ανταποκρίθηκε αμέσως στο χάδι μας και έδειξε πόσο διψούσε για ανθρώπινη επαφή .
Με την βοήθεια της αστυνομίας ο ιδιοκτήτης δέχτηκε τελικά να παραδώσει το σκυλί κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της λυκοσκυλίνας στην Nice .
Με καράβι, αυτοκίνητο και  τέλος με την Air -France και με όλα τα έξοδα του σκύλου και της συνοδού του από τα Χανιά  της τάξης των 800 ευρώ  το σκυλί έφθασε  αυθημερόν στην Γαλλία .
.
.
ΟΙ νέοι γονείς της , ένα υπέροχο νεαρό ζευγάρι Γάλλων , απλοί εργαζόμενοι μισθοσυντήρητοι ,την υποδέχτηκαν με αγκαλιές , παιχνίδια , εκλεκτή τροφή   και κυρίως και πάνω από όλα  με πολύ πολύ αγάπη .
Η Helia  -το όνομα που της έδωσαν απο το Ομήρου Ιλιάς -, βρέθηκε από τη αθλιότητα  στα γαλλικά διαμερίσματα της Νίκαιας. Οι βόλτες της θα είναι πλέον σε τεράστια πάρκα με γρασίδια και φοίνικες και πολλά άλλα σκυλιά  που καθημερινά κάνουν μεγάλες βόλτες και παίζουν στα πάρκα μαζί με τους κηδεμόνες τους. 
.
Όχι δεν υπάρχουν οι κλασσικές ελληνικές; ταμπέλες απαγορεύονται οι σκύλοι , λες και βρισκόμαστε αιώνες πίσω  και όχι στο 2017 .
.
Όχι δεν τα φοβούνται -το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει-  , δεν τα αποκαλούν επιθετικά , ούτε κοπρόσκυλα ,δεν τους πετούν πέτρες και τα κλοτσούν , δεν παθαίνουν παροξυσμό στη θέα τους , δεν τα δηλητηριάζουν όπως συμβαίνει κάθε μέρα  στα μέρη μας .
Άλλος κόσμος , άλλη παιδεία , άλλη κουλτούρα .
Να πούμε , ότι δεν ζηλεύουμε γι αυτό θάταν ψέμα .
.
 Ο ύπνος της  Ηelia θα είναι  πλέον  στα μαξιλάρια και στους καναπέδες σαν ισότιμο μέλος της οικογένειας .
.
Δείτε την στο βίντεο με πόση άνεση κινείται μέσα στο σπίτι και ανεβαίνει στους καναπέδες .
 .
 .
Δείτε την στις φωτογραφίες πως ήταν και πως είναι .
.
Δεν την έχουν αλυσοδεμένη  , στα βαρέλια , μέσα στα τσιμπούρια και τους ψύλλους , όπως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες κάνουν.
 Δεν θα ξανακοιμηθεί ποτέ πια σε ακαθαρσίες, στο  καυτό ή το παγωμένο τσιμέντο ,μόνη, αλυσοδεμένη, πεινασμένη, διψασμένη, αυτή τη ζωή που εκατομμύρια Έλληνες επιφυλάσσουν στα κατοικίδιά τους . Οι Γάλλοι τουρίστες που την εντόπισαν στην Κίσσαμο, από την πρώτη στιγμή έκαναν ότι μπορούσαν για να την βοηθήσουν και τελικά οι προσπάθειες και η αποφασιστικότητά τους να μην την παρατήσουν στο έλεός της καθώς και  η δική μας , του συλλόγου μας προσπάθεια , έφεραν την ευτυχία στη μικρή -ενός έτους – λυκοσκυλίνα με το υπέροχο ελληνικό όνομα.
.
.
Μακάρι όλα τα κακοποιημένα, παραμελημένα, εγκαταλελειμμένα ζώα να έχουν την δική της τύχη !
Μιλάμε καθημερινά με τους γονείς της που δηλώνουν ευτυχισμένοι και εντυπωσιασμένοι απο την ευγένεια , την τρυφερότητα και την ευγνωμοσύνη που  τους δείχνει η Helia .
 .
 .
Άραγε μετά απο πόσους αιώνες η κατ ευφημισμόν ευρωπαϊκή   Ελλάδα θα γίνει πολιτισμένη στα θέματα των ζώων ;
Οι οιωνοί  πάντως δεν είναι και τόσο καλοί .
.