φιλοζωικός σύλλογος Xανίων «η προστασία των ζώων»Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2007.

Ο λόγος που ιδρύσαμε έναν ακόμη σύλλογο στους ήδη υπάρχοντες και στα Χανιά αλλά και σε όλη την Ελλάδα ήταν η διαφορετική μας οπτική για τον ρόλο ενός φιλοζωικού σωματείου και του φιλόζωου εν γένει. Αντιληφθήκαμε, ότι η περίθαλψη αδέσποτων ζώων από μόνη της –πρακτική της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλοζωικών σωματείων – όχι μόνο δεν είχε λύσει κανένα πρόβλημα χρόνια τώρα, αλλά συντελούσε, αθέλητα, πάρα πολύ στην διαιώνιση του προβλήματος και αποτελούσε τροχοπέδη στην αλλαγή της ελλειμματικής φιλοζωικής κουλτούρας στην χώρα μας.
Άποψή μας λοιπόν ήταν, ότι έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος και το πεδίο της δράσης του φιλόζωου.

Επίσης διείδαμε, ότι υπήρχε μια ασυντόνιστη πανσπερμία φιλοζωικών συλλόγων στην Ελλάδα , με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκηθεί κατ εξοχήν απέναντι στην αρμόδια Πολιτεία μία δυναμική ,αποτελεσματική και συλλογική δράση και αντίδραση στο φιλοζωικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα και συνεπώς, ότι υπήρχε αδήριτη ανάγκη ένωσης των φιλοζωικών συλλόγων απανταχού της επικρατείας και έτσι αποφασίσαμε , ότι θα έπρεπε να παίξουμε ένα ρόλο και σε αυτό το θέμα.

Και τρίτος προβληματισμός μας ήταν , ότι ζώα δεν είναι μόνο οι σκύλοι και οι γάτες, αλλά κάθε είδους έμβιο δίπλα μας, αντίληψη που στην πράξη δεν διακατέχει τα φιλοζωικά σωματεία στην χώρα μας.

Έτσι οι θεματικές μας προτεραιότητες κυρίως ήταν :

Α. Η ανάδειξη του σοβαρότατου θέματος της κακοποίησης των ζώων και ιδιαίτερα η πεποίθηση μας, ότι απαιτείται αποσαφήνιση του, ότι κακοποίηση δεν είναι μόνο η άσκηση ενεργητικής βίας πάνω στο ζώο αλλά και η παθητική, κατά την γνώμη μας πιο σημαντική και πιο επώδυνη για τα ζώα, αφού αυτή ασκείται πάνω στο ζώο δια βίου.
Η ανάδειξη της πλευράς αυτής έφερε σαν απόρροια και αποτέλεσμα και την παραπομπή των δραστών ενώπιον της δικαιοσύνης και την τιμωρία τους.
Το 2007, έτος που ιδρύθηκε ο σύλλογός μας η κακοποίηση των ζώων και η εμπλοκή της δικαιοσύνης ήταν θέμα σχεδόν άγγιχτο.

Β. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η παιδεία και η ενημέρωση παίζουν τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση συνειδήσεων επί τα βελτίω, σημαντικότατο μέρος της δράσης μας , αλλά σε μόνιμη, συνεχή και όχι αποσπασματική βάση, απετέλεσε η δουλειά μας όλα αυτά τα χρόνια στα σχολεία του νομού αρχικά με το πρόγραμμα ΣΥΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ και πλέον με τα -εγκεκριμένα  από το υπουργείο Παιδείας-προγράμματα της Ομοσπονδίας μας (ΠΦΠΟ) για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια  (όχι μόνο για τα σκυλάκια και γατάκια αλλά για όλα τα ζώα), που σήμερα έχει επεκταθεί σε όλη την επικράτεια.

Γ. Η συνεχής πίεση των τοπικών αρχών, Δήμων βασικά αλλά και της Αστυνομίας, Εισαγγελίας και άλλων εμπλεκόμενων αρχών για την ανάληψη των ευθυνών τους ήταν ένας άλλος από τους προγραμματικούς μας στόχους, μέσα όμως εμπεριστατωμένες, επιστημονικές και συγκεκριμένες προτάσεις και όχι γενικόλογες και «μελό» .

Δ. Η συνειδητοποίηση της καθοριστικής σημασίας της ενημέρωσης των διαφόρων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων και του απλού συμπολίτη μας, -υπάρχει πραγματικό έλλειμμα ενημέρωσης του κόσμου-, μέσα από καταιγισμό δράσεων όπως, διαλέξεων, ομιλιών, εκδηλώσεων, μοιράσματος εντύπων , συνεχούς αρθρογραφίας, ενημερωτικών εκστρατειών, ημερίδων , δρωμένων και η τεράστιας σημασίας αξιοποίηση των τοπικών ΜΜΕ στον τομέα της ενημέρωσης ήταν επίσης προτεραιότητά μας.

Τα παραπάνω αποτελούν το 70% περίπου της δράσης του συλλόγου μας και βέβαια το υπόλοιπο αναλίσκεται στην ανακούφιση των ζώων, μέσα από την περίθαλψή τους, την σίτισή τους, την στείρωσή τους και την απόλυτα υπεύθυνη υιοθεσία τους.

Ε. Το 2008 ο σύλλογός μας με πρωτοβουλία του δημιούργησε την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, μια άτυπη συλλογικότητα συντονισμού και διαπάλης ιδεών και απόψεων γύρω από το φιλοζωικό ζήτημα.
Η Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. ξεκίνησε με την ένωση 30 φιλοζωικών συλλόγων στην αρχή και αυτή την στιγμή αριθμεί περίπου 115 σωματεία ενεργά στον άλφα ή βήτα βαθμό από όλη την Ελλάδα.
Έτσι άρχισαν οι πρώτες αποτελεσματικές δράσεις προς την Πολιτεία, καταγγελτικές αλλά και προτασιακές, γύρω από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της νομοθεσίας γύρω από τα ζώα γενικά αλλά και την παντελή αδράνειά της στο ζήτημα αυτό

Ζ. Το 2010 με πρωτοβουλία μας και πάλι ιδρύεται η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική , Ομοσπονδία , θεσμικό πλέον όργανο που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 70 σωματεία και είναι μακράν η μεγαλύτερη φιλοζωική Ομοσπονδία της Ελλάδας.

Τα ενεργά μέλη του συλλόγου μας είναι περίπου 6-7.
Δυστυχώς ο εθελοντισμός είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση , αυτός δε γύρω από τα ζώα είναι και ιδιαίτερα ψυχοφθόρος, με αποτέλεσμα πάντα τα ενεργά μέλη και είναι σε κάθε είδος εθελοντισμού πολύ λίγα.
Η καθημερινή μας δράση αναλώνεται σε όλα όσα ανωτέρω αναφέραμε, η δε σημαντικότερη ίσως επιτυχία του συλλόγου μας είναι ότι μέσω της επιστημονικής δράσης και του συγκροτημένου λόγου και προτάσεών μας έχει κατορθώσει σε αρκετό βαθμό να πετύχει τον σεβασμό των συμπολιτών μας και των αρχών και να συμβάλλει στην άρση της «ρετσινιάς», ότι οι φιλόζωοι είναι κάποιοι γραφικοί, περιθωριακοί και τρελοί τύποι.
Και αναμφισβήτητα σπουδαιότατη προσφορά του συλλόγου μας είναι οι πρωτοβουλίες μας για την ίδρυση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, το «ξεκουκούλωμα» , η ανάδειξη και η αποκάλυψη της τεράστιας έκτασης της κακοποίησης των ζώων.

Η βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης προϋποθέτει:

1. Κυρίως και πάνω από όλα την επανατοποθέτηση και επαναπροσδιορισμό από το φιλοζωικό κίνημα του ρόλου των φιλοζωικών σωματείων και φιλόζωων εν γένει, την επιμονή , υπομονή ,την συλλογικότητα στην δράση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προστασίας όλων των ζώων και πρωτίστως την εφαρμογή της νομοθεσίας από τα καθ ύλη όργανα της Πολιτείας.

2. Κορωνίδα όμως όλων είναι η ύπαρξη της πολιτικής βούλησης της Πολιτείας να λύσει δια παντός – σε βάθος χρόνου βέβαια – το θέμα της μη ύπαρξης αδέσποτων ζώων , όπως και των ζητημάτων όλων των άλλων εμβίων όντων.
Αυτό απαιτεί βαθιές και ριζοσπαστικές τομές.
Για παράδειγμα ο πρόσφατος νόμος 4830/21 – αποτέλεσμα της πίεσης της φιλοζωικής κοινότητας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα ζώα – δεν είναι τίποτα άλλο από μερεμέτια που δεν αντιμετωπίζουν στην ρίζα του το θέμα, με εξαίρεση την κατάργηση των τσίρκο με ζώα στην χώρα μας και τις ιδιαίτερα αυστηρές ποινές σε αυτούς που κακοποιούν ζώα.
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τομή και δεν θα επιλύσει το θέμα των αδέσποτων, τα οποία βεβαίως θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αν η Πολιτεία δεν προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές, όπως για παράδειγμα στο σύστημα ελέγχου της εισαγωγής νέων χιλιάδων ζώων κάθε χρόνο ζώων, εκτροφής νέων χιλιάδων επίσης ζώων κάθε χρόνο, πάταξη του παράνομου εμπορίου ζώων, της απαγόρευσης ζώων στα pet-shops , λαϊκές αγορές, «Σχιστά», μαθήματα σε μόνιμη και υποχρεωτική βάση για την φύση και το περιβάλλον σε όλη την κλίμακα της εκπαίδευσης, συνεχών εκστρατειών ενημέρωσης από την Πολιτεία, αλλαγή του Συντάγματος σε σχέση με την ηθική υπόσταση και τα δικαιώματα των ζώων κ.λ.π. και εφαρμογή των νόμων.
Δρόμος δύσκολος, επίπονος και ανηφορικός.
Αλλά είναι ο μόνος, που θα οδηγήσει στο όραμα για μια Ελλάδα με σύγχρονη φιλοζωική κουλτούρα για τα άλλα έμβια και βιολογικούς εταίρους μας σε αυτό τον πλανήτη.
Λύση με ημίμετρα και μερεμέτια δεν πρόκειται να υπάρξει.
Αυτό είναι το χρέος και ο ρόλος τόσο της Πολιτείας πρωτίστως όσο και των φιλοζωικών συλλόγων και την περιοχή δράσης τους αλλά και συλλογικά σε επίπεδο Ελλάδας.

Γι αυτό γίνε κι εσύ εθελοντής και βοήθησέ μας με όποιον τρόπο μπορείς…

Το καταστατικό του συλλόγου μας:

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ‘Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ’_official