timiΤην έντονη αντίδραση όλων των ζωοφιλικών σωματείων έχει προκαλέσει η στάση του Βουλευτή Πέλλας κου Γιουματζίδη.Με αφορμή τις απαράδεκτες τοποθετήσεις του στη συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο τα φιλοζωικά σωματεία τις Πέλλας εξέδωσαν δελτίο τύπου προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους:Συγκεκριμένα αναφέρουν:

“Με αφορμή στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», τα ζωοφιλικά σωματεία της π.ε. Πέλλας θα θέλαμε να κάνουμε γνωστά τα εξής:

Χαιρετίζουμε την σωστή τοποθέτηση της βουλευτή π.ε. Πέλλας κ. Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία παίρνει μέρος στην επιτροπή αυτή και έθεσε στην σωστή τους βάση τα σημαντικότερα αιτήματα των ζωοφιλικών οργανώσεων, συμφωνώντας με αυτά.

Αισθανόμαστε θλίψη, αγανάκτηση και θιγόμαστε ιδιαιτέρως ως ενεργοί, φιλόζωοι πολίτες και εθελοντές του τόπου αυτού, με την στάση που κράτησε και τις απόψεις που υποστήριξε ο κ. Γιουματζίδης βουλευτής της π.ε. Πέλλας, στην οποία δραστηριοποιούμαστε, ως ο εισηγητής της πλειοψηφίας στην επιτροπή αυτή.

Ενώ δε, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλόζωων Έδεσσας, από τους οποίους ενημερώθηκε για τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου, δηλώνοντας την πλήρη συμπαράστασή του, τελικά ως εισηγητής της πλειοψηφίας, απαξίωσε πλήρως αυτή την συνάντηση, σαν να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλάζοντας τις τοποθετήσεις του. Αμφισβήτησε επίσης το ότι η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, είναι οι δύο μεγαλύτερες ομοσπονδίες της χώρας, καταδεικνύοντας ως μεγαλύτερη την «Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος», πράγμα το οποίο είναι εντελώς αναληθές.

Γνωρίζει άραγε ο κ. Γιουματζίδης, πόσα ζωοφιλικά σωματεία δραστηριοποιούνται στην π.ε. Πέλλας και πόσα από αυτά είναι – κατά την δική του τοποθέτηση – «μεγάλα» ή «μικρά»; Έχει ενδιαφερθεί ποτέ ο κ. βουλευτής να γνωρίσει το έργο που έχουν προσφέρει τόσα χρόνια στις τοπικές κοινωνίες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;

Ο κ. Γιουματζίδης, στις τοποθετήσεις του επί της συζήτησης του ως άνω σχεδίου νόμου, ούτε λίγο ούτε πολύ, καταδεικνύει την πλήρη άγνοια που τον διακατέχει ως προς το έργο που προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία τα ζωοφιλικά σωματεία, αφού τα χαρακτηρίζει σε αρκετές εκ των περιπτώσεων «δήθεν», που απώτερο σκοπό έχουν την πώληση των ζώων για πειραματόζωα, καθώς και ότι τα κατηγορεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στέλνοντας πλήθος αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό, έναντι αδράς αμοιβής!

Θεωρούμε, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον γελοίο το γεγονός να κατηγορούνται άνθρωποι, που το μόνο από το οποίο υποκινούνται και υποκαθιστούν την Πολιτεία πλήρως, είναι οι ανιδιοτελείς σκοποί τους και η αγάπη τους προς τα ζώα! Εάν δε, έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του και να θεμελιώνουν τις κατηγορίες που εκτοξεύει, βάλλοντας την τιμή, την αξιοπρέπεια και την υπόληψη καθ’ όλα έντιμων και σοβαρών οικογενειαρχών ανθρώπων που το μόνο λάθος που έκαναν ήταν να προσφέρουν τον εθελοντισμό τους, ας τα καταθέσει στους αρμόδιους εισαγγελείς και οι παρανομούντες να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

Αντί δε, ο κ. βουλευτής της π.ε. Πέλλας να προσανατολίσει τις προσπάθειές του στο να απαγορευτεί η πώληση ζώων στα πετ σοπς, αντί να είναι υπέρ της αυστηρής ποινικοποίησης και των ακόμα μεγαλύτερων αυστηρών ελέγχων των παράνομων εκτροφέων και της αθρόας εισαγωγής καθαρόαιμων κουταβιών από χώρες κυρίως της ανατολικής Ευρώπης,, υποστηρίζει ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις δεν θα πρέπει να απαλλάσσονται από το μέτρο της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης στα ζώα που δίνουν προς υιοθεσία, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο οικονομικά τις τσέπες των εθελοντών, βάζοντάς τους στην ίδια μοίρα με τους νόμιμους εκτροφείς που ασκούν επαγγελματικά αυτή την δραστηριότητα αποκομίζοντας οικονομικό όφελος!

Τι άλλο θα υποστηρίξει λοιπόν ο κ. βουλευτής, ώστε να πατάξει και να εξοντώσει ολοκληρωτικά τον εθελοντισμό;

Ο κ. Γιουματζίδης ανησυχεί μήπως οι φιλοζωικές οργανώσεις δρουν χωρίς την επίβλεψη του αρμόδιου δήμου ή την εποπτεία. Καλώς ανησυχεί. Μόνο που θα έπρεπε να γνωρίζει ότι μέχρι και σήμερα οι φιλοζωικές οργανώσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία και παίρνοντας παράδειγμα μόνο από την π.ε. Πέλλας στην οποία είναι βουλευτής, δρουν αποκλειστικά και εφαρμόζουν μόνες τους το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, διότι οι δήμοι επιδεικνύουν μία εξοργιστική αδιαφορία και δεν συνδράμουν στο έργο αυτό, το οποίο έχουν επωμιστεί εξ ολοκλήρου τα σωματεία.

Εμείς, οι ενεργοί φιλόζωοι εθελοντές, τα μέλη των αναγνωρισμένων και νόμιμων σωματείων, οι πολίτες και οι ψηφοφόροι της π.ε. Πέλλας, καθώς αισθανόμαστε θιγμένοι και προσβεβλημένοι, δηλώνουμε ότι θα δώσουμε σύντομα την απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούν να καταργήσουν τον εθελοντισμό και να υποβαθμίσουν την φιλοζωία και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην ταυτιστεί η φιλοζωία με τα διάφορα οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα, που μόνο στόχο έχουν την εκμετάλλευση των ζώων και όχι την πραγματική προστασία και ευζωία τους.

Τα ζωοφιλικά σωματεία της π.ε. Πέλλας:

Σύλλογος Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα»

Κίνηση Προστασίας Σκύλων Έδεσσας

Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών

Εθελοντές για την Προστασία Ζώων Γιαννιτσών

Ζωόφιλοι εθελοντές Σκύδρας”