logopfpo_Mε αφορμή την επιστολή που έστειλε σε όλους τους δήμους ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος για την αποτροπή της συνεργασίας με ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους αλλά και τη συστηματική άρνηση έκδοσης νόμιμης άδειας από το  Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος το οποίο απορρίπτει τις αιτήσεις τους χωρίς λόγο, η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έστειλε επιστολή στην  Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ζητώντας την επίσημη τοποθέτησή του για το θέμα αυτό που ταλαιπωρεί όλη τη φιλοζωική κοινότητα και αποβαίνει εις βάρος μόνο των χιλιάδων αδέσποτων της χώρας μας.

 

Τι λέει η επιστολή

Κατά τους τελευταίους μήνες και ενώ αναμέναμε τον σχηματισμό Κυβέρνησης, ώστε να διαθέτουμε επί τέλους σημείο αναφοράς ,κατέστημεν θεατές της πλέον παράλογης και εκβιαστικής αλληλεπίδρασης συμπεριφορών μεταξύ του δίπολου Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος .Και τούτο γιατί ο Π.Κ.Σ. με πιεστικές ανακοινώσεις προς όλους τους Δήμους της Επικρατείας και με υφέρποντα απειλητικά υπονοούμενα ,προς τους απανταχού δημοτικούς άρχοντες ότι εμπίπτουν σε “παρανομίες” ,εξανάγκασε σε ακύρωση όλες τις νόμιμες προγραμματισμένες εθελοντικές δράσεις των Ευρωπαίων Κτηνιάτρων ,σε πιστοποιημένα δημοτικά κτηνιατρεία, όλες δηλαδή τις άκρως απαραίτητες για τον έλεγχο αδεσπότων στειρώσεις ανά την χώρα και μάλιστα-ως γνωστόν-σε καιρούς οξείας οικονομικής ένδειας τόσο των αυτοδιοικητικών μηχανισμών ,όσο και των φιλοζωικών οργανώσεων.

Εξάλλου ο Π.Κ.Σ. δρα συνεχώς δυσφημιστικά κατά της επιστημονικής επάρκειας των Ευρωπαίων συναδέλφων τους και παρελκυστικά κατά των φιλοζωικών σωματείων, προς τα οποία ασαφώς και μη προσωποποιημένα ,εξαπολύει την θολή κατηγορία της ”εμπορικής ” διακίνησης αδεσπότων προς την Ευρώπη .

Φυσικά η τέτοιου είδους τακτική θα καταλήξει αργά η γρήγορα στα αστικά δικαστήρια

Από την άλλη πάλι το ΓΕΩΤΕΕ , οσάκις δέχεται αιτήματα και δικαιολογητικά εθελοντών Ευρωπαίων Κτηνιάτρων ,τα απορρίπτει απαρέγκλητα με ισχνές δικαιολογίες ,που εντοπίζονται στην άγνοια της Ελληνικής γλώσσας (sic!),στο μη αρεστό είδος ασφάλισης των εθελοντών ,κλπ. Εναρμονίζεται δηλαδή πλήρως και απολύτως προς τις στυγνές συνδικαλιστικές επιδιώξεις του Π.Κ.Σ. που σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγουν στην σχηματοποίηση τοπικών καρτέλ (περιπτώσεις Λέσβου, Κρήτης κ.α.), προφέροντας πανομοιότυπες υψηλές τιμές για κτηνιατρικές πράξεις ακόμη και στα Δημοτικά προγράμματα και μάλιστα απαιτητές προκαταβολικά.!!

Αποτέλεσμα αυτής της διττής εκτοξευόμενης αρνησικυρίας είναι η συρρίκνωση έως εξαφανίσεως του θεσμού των εθελοντών κτηνιάτρων ,όπως τον επιτρέπει λειτουργικά ο τρέχων Νόμος ,με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τον έλεγχο των γεννήσεων αδεσπότων στην Ελλάδα. Τελικά έτσι η χώρα καταλήγει να παρανομεί.!!!

Ήδη δυο τουλάχιστον από τις εθελοντικές οργανώσεις ετοιμάζονται να καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ,ενώ εμείς απευθυνόμαστε στο Γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος κυρίου Ποτόκνικ ,με τον οποίο συνεργαζόμαστε κατά τα τελευταία δύο έτη .

Πολύ περισσότερο που το Π.Δ.38/2010 (προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην οδηγία 2005/36/ΕΚ.του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005 περί της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ) στην παράγραφο 3 του άρθρου 7 αναφέρει σαφώς ότι ”η εν λόγω βεβαίωση δεν συνιστά προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών ,το οποίο κτάται με μόνη την υποβολή της γραπτής δήλωσης της παραγράφου 1, συνοδευόμενης στις περιπτώσεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και από τα προβλεπόμενα σε αυτήν δικαιολογητικά ” ,

ενώ εις επίρρωσιν των ανωτέρω έχει εκδοθεί και απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη την 24.2.12.

Μετά ταύτα και έχοντες επίγνωση πως η κουλτούρα του εθελοντισμού πάσχει στην πατρίδα μας, Σας καλούμε να θεραπεύσετε την ανήκεστη αυτή κατάσταση και να συμβάλετε στην εύρυθμη εφαρμογή του τόσο πρόσφατου Νόμου για την ευζωία των ζώων.

Καθώς μας είναι αδιανόητο πώς υπάρχει περίπτωση με ολιγωρία Σας να επιτρέψετε την διόγκωση του προβλήματος των αδεσπότων , την πολλοστή δυσφήμιση της χώρας και την καταστρατήγηση των θεσμών, αναμένουμε την άμεση τοποθέτηση Σας και επισυνάπτουμε :

Α) ενδεικτικές ανακοινώσεις του Π.Κ.Σ την Χίο και τις Σέρρες.

Β) ενδεικτική απορριπτική απόφαση του ΓΕΩΤΕΕ

Γ) την ερμηνευτική διευκρίνηση του Συνηγόρου του Πολίτη.

φεκ 2157

Δ) Το ΦΕΚ 2157/20120 για τις προϋποθέσεις παροχής προσωρινών κτηνιατρικών υπηρεσιών των ευρωπαίων κτηνιάτρων.

Μετά τιμής,

Η Πρόεδρος                                        Η Αντιπρόεδρος                          Η Γραμματέας

Αναστασία Μπομπολάκη            Μάριζα Χριστοδούλου                    Μαρία Χουστουλάκη

Για την Διεπιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή

Ρεγγίνα Αργυράκη

Καθηγήτρια Α.Π.Θ.