pzsespfpoΗ άγνοια των νόμων και η εγωπαθής συμπεριφορά πολλών υπαλλήλων πολλές φορές δημιουργούν δυσάρεστες καταστάσεις όπως συνέβη την 28η Δεκεμβρίου στο Γέρακα όταν εθελοντής πήγε να αποτρέψει την κατάσχέση και θανάτωση μιας αλεπούς.

Η επιστολή της ΠΦΠΟ και της ΠΣΕΖΣ προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και τους συναρμόδιους φορείς,περιγράφει αναλυτικά τη συμπεριφορά του δασοφύλακα και αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η νομοθεσία ή δεν τηρείται ή εφαρμόζεται με λάθος τρόπο λόγω άγνοιας.

“Την περασμένη Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012 το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα (ΕΚΠΑΖ) ενημερώθηκε από ιδιώτη για τις επικείμενες ενέργειες του Δασαρχείου Πεντέλης σχετικά με την κατάσχεση μίας κόκκινης αλεπούς που κατείχε παράνομα ιδιώτης σε κλουβί στην αυλή του σπιτιού του επί 6 χρόνια. Ο διαχειριστής του ΕΚΠΑΖ κ. Μπήτρος επικοινώνησε με την ομοσπονδία μας ζητώντας βοήθεια αφού το δασαρχείο τον είχε ενημερώσει ότι πρόκειται να προβεί σε κατάσχεση και θανάτωση του ζώου “σύμφωνα με τον νόμο”.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας μας ήρθε άμεσα σε επικοινωνία με το δασαρχείο και συνομίλησε με τον κ. Μητσιάρα ζητώντας του να κατασχέσει μεν το ζώο πλην όμως σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος 2637/1998, ΦΕΚ 200 Α’ άρθρο 57 παρ. 8, ώστε αυτό να παραδοθεί στο ΕΚΠΑΖ Αίγινας με σκοπό να εξεταστεί και εφόσον είναι καλά στην υγεία του να επανατοποθετηθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Ο κ. Μ……….ς απαξίωσε την ιδιότητα της ομοσπονδίας και του εκπροσώπου της καθώς και το ελληνικό κέντρο περίθαλψης και έχοντας πλήρη άγνοια των σχετικών νόμων και της διαδικασίας κατάσχεσης ενός ζώου, απάντησε με θράσος στον εκπρόσωπό μας αυτολεξεί: “χέστηκα ποιοι είστε, εγώ θα εφαρμόσω τον νόμο, θα κάνω κατάσχεση και θα σκοτώσω το ζώο”.

Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας μας προσπάθησε επί ματαίω να του εξηγήσει την λανθασμένη πορεία που είχε λάβει η συζήτηση ενώ ο υπάλληλος συνέχισε να λέει ότι “αν σε δέκα λεπτά που εγώ θα κάνω την κατάσχεση δεν έχει έρθει κτηνίατρος και το ίδιο το ΕΚΠΑΖ να παραλάβει το ζώο εγώ θα το σκοτώσω.” (σ.σ. Το ΕΚΠΑΖ είναι στην Αίγινα και η αλεπού στον Γέρακα Αττικής, ο δε εκπρόσωπος της ομοσπονδίας στην Αθήνα).

Όπως αντιλαμβάνεστε η περιφρόνηση αυτή τόσο του ΕΚΠΑΖ, του εξαιρετικού αυτού κέντρου περίθαλψης άγριων ζώων βραβευμένου στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα για την δράση του, όσο και της μεγαλύτερης φιλοζωϊκής ομοσπονδίας (που αποτελείται από 40 σωματεία και συντονίζει την δράση και άλλων 115) προκάλεσε την αγανάκτηση και την οργή μας. Η δε άσχημη συμπεριφορά που επέδειξε ο κ. Μ…………..ς σε Έλληνα πολίτη – ανεξαρτήτως της ιδιότητας του εθελοντή φιλόζωου, εκπροσώπου ομοσπονδίας με έννομο συμφέρον για την τύχη του ζώου – είναι αν μη τι άλλο ανεπίτρεπτη για δημόσιο υπάλληλο λειτουργό. Μάθαμε δε από τον ίδιο ότι εκβιαστικά έθεσε ζήτημα θανάτωσης του ζώου γιατί ήταν σε απόγνωση (!) και δεν ήξερε πως να διαχειριστεί την καταγγελία η οποία χρόνιζε και σκονιζόταν στα συρτάρια του γραφείου του, ενώ η αλεπού περίμενε μάταια την απελευθέρωσή της επί 6 ολόκληρα χρόνια! Αν μη τι άλλο αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος πέραν των όσων προαναφέραμε για την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του εν λόγω υπαλλήλου.

kokalepoy                                                     φωτογραφία αρχείου 

Όσον αφορά την απαράδεκτη απαξίωση του ρόλου του εθελοντή αλλά και του εθελοντισμού γενικότερα εκ μέρους του, αναφέρουμε τα εξής: την αλεπού την παρέδωσε τελικά ο κ. Μ……ς σε εθελοντή, την εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στην Αθήνα, κα Πάλλη Ματίνα. Αυτό σημαίνει ότι οφείλει ο οποιοσδήποτε εξ υμών να σέβεται τη συνδρομή μας και την “απαλλαγή” από τα βάρη που σας προσφέρουμε απλόχερα εμείς οι εθελοντές, καθώς και την άριστη γνώση στα θέματα περίθαλψης άγριων ζώων που διαθέτει το ΕΚΠΑΖ και να μην μας απαξιώνει κατά τέτοιο τρόπο και για οποιαδήποτε αιτία. Διαφορετικά θα μπορούσε ο κ.Μ……….ς και ο κάθε κ. Μ………ς που διατρανώνει τα φιλοζωϊκά του αισθήματα να επιχειρήσει να πάρει σπίτι του την αλεπού, όπως άλλωστε έκανε και ο ιδιώτης που την κατείχε παράνομα, να την φροντίσει, να της παρέχει την απαραίτητη κτηνιατρική περίθαλψη, να διαπιστώσει αν πάσχει από λύσσα ή όχι, να την εκπαιδεύσει στην εξεύρεση τροφής, να την μάθει να μιμείται την φυσική συμπεριφορά του είδους της και όταν αυτή θα είναι έτοιμη να την επανατοποθετήσει στο φυσικό της περιβάλλον.

Τέλος, ζητάμε απαρεγκλίτως μία εξήγηση για τη νομοθεσία που επικαλέστηκε ο εν λόγω υπάλληλος, ήτοι “να τραβήξει το όπλο του και να σκοτώσει το ζώο που πάει να κατασχέσει” διότι όσο και αν προσπαθήσαμε να μάθουμε, αρνήθηκε να μας αποκαλύψει την “άγνωστη Χ” υπουργική απόφαση, νόμο ή εγκύκλιο που του παρείχε σύμφωνα με τα λεγόμενά του αυτή την αρμοδιότητα!

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και την ενημέρωσή μας σχετικά. Η αναφορά σας (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pfpomospondia@gmail.com

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

H Πρόεδρος                           Η Αντιπρόεδρος          Η Γραμματέας

Αναστασία Μπομπολάκη Μάριζα Χριστοδούλου Μαρία Χουστουλάκη”