pzsespfpoΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και το μεγάλο ψήφισμα που η Π.Φ.Π.Ο. ξεκίνησε για την αναθεώρηση του Συντάγματος θεωρήσαμε αναγκαία την ενημέρωση όλων των Ευρωβουλευτών για την εκστρατεία ενημέρωσης και αφύπνισης που ξεκινούμε.

Παράλληλα, με την επιστολή αυτή, τους καλούμε να ηγηθούν μιας ουσιώδους και συνεχόμενης προσπάθειας για την καταπολέμηση της κακοποίησης των ζώων που να οδηγήσει στην θέσπιση ενιαίων ευρωπαϊκών κανόνων ευζωίας των βιολογικών μας εταίρων, εκεί όπου δεν υπάρχουν.

 

η επιστολή

Το θέμα των κακοποιήσεων των ζώων στην Ελλάδα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε διαστροφή.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται φυσιολογική και δεδομένη η υπάρχουσα κατάσταση άκρατης κακοποίησης των ζώων ή να γίνεται σιωπηρά ανεκτή. Η κακομεταχείριση τόσο των αδέσποτων ζώων όσο και των κηδεμονευόμενων υποδηλώνει μια σοβαρή παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο, πολίτες και πολιτεία και βεβαίως τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε.

Το Σύνταγμά μας αναμένεται σύντομα να αναθεωρηθεί. Ελπίζουμε η αναθεώρηση να συνεχίσει να γίνεται υπό το φως του Διαφωτισμού και υπό το πρίσμα πως τα έμβια δεν μπορούν να υφίστανται νομικά και ηθικά την μεταχείριση ενός res, ενός αντικειμένου.

Εμείς , οι άνθρωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας στα πλαίσια αυτά ξεκινήσαμε ήδη μια εκστρατεία ενημέρωσης και αφύπνισης.

eu-aw-logo1

Στις 18 Ιουνίου τρέχοντος έτους δώσαμε συνέντευξη τύπου και συνεχίσαμε την προσπάθεια
συμβολικά στις 04 του Οκτωβρίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, με ένα ψήφισμα με το οποίο ζητάμε την Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος σε σχέση με τα δικαιώματα των ζώων.
Παράλληλα με την επιστολή μας αυτή απευθυνόμαστε στους Έλληνες και στους άλλους
Ευρωπαίους Ευρωβουλευτές και τους καλούμε να ηγηθούν μιας ουσιώδους και συνεχόμενης προσπάθειας για την καταπολέμηση της κακοποίησης των ζώων που να οδηγήσει στην θέσπιση ενιαίων ευρωπαϊκών κανόνων ευζωίας των βιολογικών μας εταίρων, εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Ειδικά ζητούμε να ενεργοποιηθείτε και να αξιοποιήσετε την προσπάθεια που ξεκίνησε με την επιστολή- γνωμοδότηση του ο κ. Paolo De Castro, Πρόεδρος της Committee on Agriculture and Rural Development, σχετικά με την πρόταση προς ψήφιση του Sergio Paolo Francesco Silvestris για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση – B7-0079/2014, under Rule 120 – η οποία γνωμοδότηση κατετέθη στον κύριο Martin Schulz προς συζήτηση στις 17/18 Μαρτίου 2014 και για την οποία μέχρι τώρα δεν είδαμε να υπάρχει καμία εξέλιξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λαμβάνοντας δε υπόψιν ότι η χώρα μας διατηρεί έναν τεράστιο αριθμό αδέσποτων ζώων – θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Α. ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ
Ο μόνος ηθικά αποδεκτός τρόπος διαχείρισης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων είναι η στείρωσή τους. Η μέθοδος της ευθανασίας όπως αυτή εφαρμόζεται σε πολλές χώρες είναι
απάνθρωπη και καθώς τα κράτη-μέλη αδυνατούν να ελέγξουν τον πληθυσμό τους, προχωρούν σε βάναυσες μεθόδους, όπως πολύ πρόσφατα η Ρουμανία.

Σαφέστατα λοιπόν , όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο κ. De Castro, το μέτρο ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων μέσω στείρωσης δεν έχει αποδώσει και δεν θα αποδώσει ποτέ, λόγω του ευκαιριακού και απρογραμμάτιστου χαρακτήρα των στειρώσεων αυτών από τις αρμόδιες αρχές.

Χωρίς συνεχή, στοχευμένο και συστηματικό προγραμματισμό η μέθοδος των στειρώσεων
αδέσποτων ζώων είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Β. ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ
Είναι επιτακτική η ανάγκη οι χώρες ,όπου το αριθμός των αδέσποτων ζώων είναι μεγάλος να προχωρήσουν σε μέτρα όπως:

• Απαγόρευση αναπαραγωγής ζώων ιδιωτών για τουλάχιστον 5 χρόνια και το μέτρο να
κριθεί ξανά μελλοντικά ανάλογα με το αποτέλεσμα.

• Κυρώσεις στους Δήμους που δεν εφαρμόζουν προγράμματα στειρώσεων αδέσποτων ζώων και κατά τον τρόπο που ανωτέρω αναφέραμε, να ενισχυθεί δε η Ελλάδα λόγω της Εθνικής Κρίσης που διέρχεται με ειδικά κονδύλια.

• Απαγόρευση πώλησης κάθε είδους ζώου από καταστήματα και υπαίθριες αγορές.

• Έλεγχος και καταγραφή όλων των εκτροφέων, μέτρα για έκδοση αδείας, κεντρική καταγραφή γεννήσεων (ακόμα και σε κεντρική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι του κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά), ιχνηλασιμότητα κουταβιών κλπ.

Συμφωνούμε με τον κ. De Castro ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει, όχι γιατί τα μέτρα αυτά καθεαυτά δεν είναι αποδοτικά αλλά γιατί ο ίδιος ο Νομοθέτης που τα λαμβάνει δεν τα εφαρμόζει.

Συμφωνούμε με τον κ. De Castro ότι απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα για τον έλεγχο των αδέσποτων ζώων, αλλά θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι αν δεν λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τις προτάσεις μας κανένα άλλο μέτρο δεν θα αποδώσει και το πρόβλημα ποτέ δεν θα λυθεί.
Ακόμα και αν αύριο εξαφανιστούν όλα τα αδέσποτα γρήγορα θα επιστρέψουμε στην παρούσα κατάσταση.

Ζητούμε λοιπόν από εσάς την ενεργή συμμετοχή σας ως εκπρόσωπο των πολιτών της Ευρώπης στην δίκαιη και ηθική μάχη τους για την προστασία ΟΛΩΝ των ζώων σε κάθε επίπεδο και σε μέτωπο.

Είμαστε στην διάθεση σας να σας παρέχουμε κάθε δυνατή πληροφορία που χρειάζεστε για να μας εκπροσωπήσετε επάξια ανεβάζοντας το επίπεδο της κοινωνίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία)και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων

www,pfpo.gr