pzsespfpoΠριν τέσσερα χρόνια η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Ζωοφιλικών Σωματείων δια των φιλοζωικών Συλλόγων της, ζήτησε από τους κατά τόπους υποψήφιους συνδυασμούς να τοποθετηθούν και να δεσμευθούν προεκλογικά για το τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αποτελεσματική επίλυση των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων της προστασίας των ζώων στην περιοχή τους.

Αυτά τα τέσσερα χρόνια σήμαναν για τους Έλληνες την τέλεια αλλαγή στην ζωή τους. Χάθηκαν θέσεις εργασίας, ιδιοκτήτες κατοικίδιων αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα διαβίωσης των ζώων τους την στιγμή που τους πνίγουν τα χρέη, οι προυπολογισμοί των Δήμων και των Περιφερειών, έχουν συρρικνωθεί, τα οικονομικά των φιλοζωικών σωματείων είναι σε άθλια κατάσταση. Παρ’όλ’αυτά, Δήμοι που ήθελαν να κάνουν δουλειά, την έκαναν άριστα.

 

Άλλοι Δήμοι αντιμετώπισαν τα αδέσποτα της περιοχής τους αποτελεσματικά, επιδεικνύοντας ευαισθησία και εξυπνάδα. Άλλοι, αντιθέτως, είτε αδιαφόρησαν για τις υποχρεώσεις τους και κρύφτηκαν πίσω από την οικονομική κρίση, είτε προέβησαν σε άστοχες έως εγκληματικές ενέργειες κατά των αδέσποτων (στιβάζοντας τα ζώα σε παράνομα καταφύγια, κλπ). Οι δε Περιφέρειες, κρυβόμενες πίσω από την ανεπάρκειά τους σε προσωπικό και το αλλαλούμ που δημιουργήθηκε ως προς τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες μεταξύ Δήμων και Περιφερειών, λόγω της εφαρμογής του Καλλικράτη, δεν στάθηκαν ικανές να προστατέψουν περιβάλλον και πανίδα (χερσαία και θαλάσσια). Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή την τετράχρονη εμπειρία μας, είναι οτι δεν χρειάζονται υπέρογκα ποσά ούτε για την εφαρμογή της νομοθεσία, ούτε για την αποτελεσματική δράση για τα αδέσποτα.

Χρειάζεται απλά …βούληση!

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία , ακούγοντας τις ανησυχίες των χιλιάδων φιλόζωων που εκπροσωπούνται μέσω των σωματείων – μελών της, από όλη την Ελλάδα, σας απευθύνεται εκ νέου. Οι ερωτήσεις οι οποίες σας τίθενται είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των σωματείων. Σας δίνουν, την δυνατότητα να αναδείξετε το ήδη υπάρχον έργο σας, ή να αναπτύξετε τις θέσεις σας, αλλά και να ενημερωθείτε για τα θέματα που αφορούν στην προστασία της πανίδας.

Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, οι επιλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς την αντιμετώπιση των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο ψήφου για χιλιάδες πολίτες. Πολίτες οι οποίοι άσχετα από τον βαθμό της φιλοζωικής τους κουλτούρας, αγωνιούν για την προστασία αλλά και τα δικαιώματα των ζώων και του περιβάλλοντος γενικότερα.

ekloges

Οι απαντήσεις των συνδυασμών θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο, σε όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε., καθώς και όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο προς ενημέρωση των πολιτών.

Η ΠΦΠΟ έχει καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις στα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Προστασίας του Πολίτη, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής , Μεταφορών και Δικτύων και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας . Συνεργάζεται στενά με την Ένωση Εισαγγελέων Έλλάδας. Έχει συμβάλλει σημαντικά στην σύσταση του νέου νόμου 4039/2012, και των άλλων νόμων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα και δεσποζόμενα , αλλά και στη λήψη αποφάσεων και μέτρων σε ότι αφορά στα ζώα σε τσίρκο, το κυνήγι, γουνοφόρα, παραγωγικά , πειραματόζωα κλπ.

Αν συνεργαστεί η τοπική αυτοδιοίκηση με τους εθελοντές των φιλοζωικών και περιβαλλοντικών σωματείων, θα καταφέρουμε μαζί να περιορίσουμε την κρίση ΜΟΝΟ στο επίπεδο το οικονομικό.

Θα κρατήσουμε όρθιες, αξίες όπως :

η αλληλεγγύη, η συμπόνια και ο σεβασμός στην ζωή.

ποιό είναι το ερωτηματολόγιο που καταθέτει η ΠΦΠΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014