Το πρωί κατατέθηκε στην Βουλή επερώτηση από τον βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. κ. Φορτσάκη   για τα τεκταινόμενα στα δημοτικά κυνοκομεία μετά από τις συνεχείς καταγγελίες της Ομοσπονδίας μας (ΠΦΠΟ) και την άοκνη της δράση  γύρω από αυτά.

Μεταξύ άλλων ο κος Φορτσάκης ζήτησε από τον Υπουργό του ΥΠΑΑΤ να απαντήσει σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στα δημοτικά κυνοκομεία της χώρας-τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους αποτελούν χώρους βασανισμού και θανάτωσης ζώων-αλλά και για τις δράσεις του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

Διαβάστε το κείμενο της επερώτησης:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
προς τον
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: Απαράδεκτη η κατάσταση σε δημοτικά κυνοκομεία

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2015

“Σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί σε δημοτικά κυνοκομεία για τα αδέσποτα ζώα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κατά τα καταγγελλόμενα, παρατηρείται σωρεία αυθαιρεσιών ως προς την περισυλλογή των ζώων που εγκλείονται στα δημοτικά κυνοκομεία, αλλά και την ακόλουθη επανένταξή τους, ενώ εφιαλτικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν εντός αυτών. Έτσι, σε πολλά δημοτικά κυνοκομεία αδέσποτα ζώα «φυλακίζονται» για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, υποσιτίζονται και πεθαίνουν με βασανιστικό τρόπο, λόγω της αμέλειας των υπευθύνων να τα φροντίσουν. Σχετικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Βόλο αναφέρονται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Το δημοτικό κυνοκομείο Βόλου έχει απασχολήσει τον τελευταίο μήνα σε μεγάλη έκταση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες με τα έγκλειστα ζώα να εγκαταλείπονται στην τύχη τους και να βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο λόγω ασιτίας και ασθενειών. Ουδείς ενδιαφέρεται για την εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, με τις ακαθαρσίες των ζώων να μη συλλέγονται και τα πτώματα αυτών να παραμένουν στον περιβάλλοντα χώρο. Σύμφωνα μάλιστα με τα ίδια δημοσιεύματα, υπήρξε και πρόσφατη ποινική καταδίκη εμπλεκόμενου προσώπου, λόγω ακριβώς αυτών των παραλείψεων.

Τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι τα προβλήματα των δημοτικών κυνοκομείων είναι υπαρκτά και ότι η Πολιτεία οφείλει να συμβάλλει με κάθε μέσο για την άμεση επίλυσή τους. Η συμπεριφορά προς τα ζώα είναι δείκτης του πολιτισμού μας.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Πόσα δημοτικά κυνοκομεία υπάρχουν σε ολόκληρη την επικράτεια; Πόσων θέσεων είναι έκαστο εξ αυτών και πόσα ζώα φιλοξενούνται; Υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό; Ποια είναι η κατάσταση των εγκαταστάσεών τους; Παρακαλούμε να κατατεθούν αναλυτικά τα σχετικά στοιχεία.
2) Τηρείται η νομοθεσία που διέπει τα δημοτικά κυνοκομεία της χώρας ή διαπιστώνονται αυθαιρεσίες τόσο ως προς την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων όσο και ως προς την ακόλουθη επανένταξή τους;
3) Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για να εξαλειφθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημοτικά κυνοκομεία της χώρας και να παύσουν ενδεχόμενες αυθαιρεσίες;
4) Ποια είναι γενικότερα η πολιτική του Υπουργείου σχετικά με τα αδέσποτα ζώα; Με ποιες δράσεις προωθείται η αρμονική συνύπαρξή μας με αυτά;
5) Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης ζώων και των ανεξέλεγκτων γεννήσεων δεσποζόμενων ζώων, ώστε να μπει ένα τέλος στα βασικά γενεσιουργά αίτια του προβλήματος των αδέσποτων ζώων;”

Ο ερωτών Βουλευτής
Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ