Σε εξώδικη δήλωση -πρόκληση προχώρησε η Ομοσπονδία μας εναντίον του δήμου Τήνου ο οποίος δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων του νησιού.

Τον Ιανουάριο η ΠΦΠΟ είχε στείλει επιστολή στον δήμαρχο κο Ορφανό αλλά δεν έλαβε καμμία απάντηση με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

Η επιστολή της Ομοσπονδίας

                                ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

                                                 ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Της  Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, που εδρεύει στην Κρήτη και εκπροσωπείται νόμιμα.

Π Ρ Ο Σ

Τον Δήμο Τήνου, που εκπροσωπείται   νόμιμα                                                                                                                                    11/04/2016     

            Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η μεγαλύτερη της χώρας με 55 Συλλόγους -μέλη, έχει ενημερωθεί για την άσχημη κατάσταση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο σας και ειδικότερα.

   Έχουμε δεχτεί πολλές καταγγελίες από παραθεριστές, ιδιαίτερα που επισκέπτονται το νησί σας για διακοπές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και από προσκυνητές, οι οποίοι έρχονται αθρόα για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης, ότι βλέπουν να περιφέρονται πεινασμένα, άρρωστα και εγκαταλειμμένα σκυλιά και γάτες, λόγω έλλειψης εκ μέρους του Δήμου σας οποιασδήποτε μέριμνας για τα αδέσποτα ζώα, τα οποία εκ του λόγου αυτού διαβιούν υπό άσχημες συνθήκες εγκατάλειψης και αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.

   Αν και σας έχουμε ενημερώσει σχετικά με το θέμα με την από 7/1/16 επιστολή μας προς τον Δήμαρχο κ. Σίμο Ορφανό, ουδεμία απάντηση λάβαμε και εξακολουθείτε να αδιαφορείτε για τις υποχρεώσεις σας ως Δήμος, όπως αυτές καθορίζονται στους ν.4039/12 και 4235/14. Κατόπιν αυτού, σας υπενθυμίζουμε και πάλι  ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να προχωρήσετε στις παρακάτω ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο.

  1. Να συγκροτήσετε την 5/μελή επιτροπή διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου σας, η οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον κάθε μήνα, με την υποχρεωτική συμμετοχή ενός κτηνίατρου, ενός εκπροσώπου του Δήμου, ενός εκπαιδευτή ζώων και δύο μελών του Φιλοζωικού Συλλόγου, όπως ορίζεται στο άρθρο 9 ν. 4039/12 και 4235/14. Η εν λόγω επιτροπή είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει για τις περισυλλογές και επανατοποθετήσεις των αδέσποτων ζώων, καθώς και για να παρακολουθεί το πρόγραμμα στειρώσεων κ.λ.π.
  1. Να προχωρήσετε στην ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου, όπου θα γίνονται στειρώσεις, εμβολιασμοί και λοιπές κτηνιατρικές πράξεις στα αδέσποτα ζώα του Δήμου σας ή να συνάψετε σύμβαση με τοπικούς κτηνίατρους για την εκτέλεση των παραπάνω ενεργειών. Επίσης, έχετε την δυνατότητα να καλέσετε στο νησί σας εθελοντές κτηνίατρους για μαζικές δωρεάν στειρώσεις. Σας υπενθυμίζουμε ότι για την εξασφάλιση εσόδων του Δήμου για την εκτέλεση αυτών των προγραμμάτων ο νόμος προβλέπει την είσπραξη προστίμων υπέρ των Δήμων από όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία για εγκλήματα κατά των ζώων, καθώς και ότι επιτρέπεται στους Δήμους η επιβολή στους λογαριασμούς της ύδρευσης-αποχέτευσης ενός ελάχιστου τέλους (πχ 0.50 €) για την διαχείριση των αδέσποτων. Σε κάθε περίπτωση οφείλατε να εξασφαλίσετε πιστώσεις για εμβολιασμούς, στειρώσεις και σίτιση αδέσποτων από τον προϋπολογισμό σας, καθώς ο νόμος όριζε ότι μέχρι το Φεβρουάριο του 2014 έπρεπε όλοι οι Δήμοι να έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων.
  1. Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος κάθε ζώο που θα στειρώνεται και εμβολιάζεται, θα αφήνεται στο μέρος  από όπου περισυνελλέγη, φορώντας απαραίτητα διακριτικό λουρί με τα στοιχεία του Δήμου, ώστε οι πολίτες να ξέρουν ότι ο Δήμος το έχει φροντίσει, ότι είναι στην προστασία του και ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για κανένα. Απαγορεύεται εκ του νόμου η ίδρυση κυνοκομείων μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων, αντίθετα επιτρέπεται η δημιουργία μικρών καταφυγίων για προσωρινή παραμονή των ζώων στα πλαίσια εκτέλεσης του προγράμματος.
  1. Θα μπορούσε ο Δήμος σας, σύμφωνα με το νόμο, να συνεργαστεί για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος με τους εθελοντές φιλόζωους του νησιού σας και ιδιαίτερα με το Φιλοζωικό Οικολογικό Σωματείο Τήνου, το οποίο διατηρεί έναν υποτυπώδη χώρο φιλοξενίας 18 σκύλων και 12 γάτων στο χωριό Πύργος, περίπου 25 χιλιόμετρα από την έδρα σας, όπου με ίδιες δυνάμεις προσπαθεί να τα περιθάλψει και σιτίσει. Θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να συμβάλετε στην διαχείριση των ζώων αυτών, που σαν αδέσποτα αποτελούν ευθύνη του Δήμου σας, τουλάχιστον συνεισφέροντας στη σίτισή τους, στη στείρωση και ιατρική τους περίθαλψη.
  1. Για  την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας μπορείτε να συνεργαστείτε με την Αστυνομία, ώστε να ελεγχθούν οι κάτοχοι σκύλων για την τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας (τσιπ) και ύπαρξη βιβλιαρίου υγείας, καθώς και για τον έλεγχο των συνθηκών ζωής τους. Σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας τα εισπραττόμενα πρόστιμα αποτελούν έσοδα για τον Δήμο σας για την διαχείριση των αδέσποτων. Επίσης, θα σας συστήναμε να προβείτε σε συνεντεύξεις τύπου σε όλα τα ΜΜΕ, ώστε α ενημερωθούν οι δημότες για τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα κατοικίδιά τους, όπου θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα δράσης του Δήμου για τα αδέσποτα και θα καλούνται όλοι να συμβάλλουν σε αυτό. Σας δηλώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας προσφέρεται να παρουσιάσει δωρεάν μαθήματα φιλοζωίας εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον ο Δήμου εξασφαλίσει πρόσβαση στα σχολεία του νησιού σας.

   Επειδή είναι κακό για το Δήμο σας και για όλη τη χώρα, να δυσφημίζεται το νησί της Μεγαλόχαρης ως ανίκανο να βοηθήσει τα ζώα της, τα οποία είναι πλάσματα του Θεού και η βοήθειά μας σε αυτά πρέπει να είναι αμέριστη.

   Επειδή θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην υλοποίηση των υποχρεώσεών σας που απορρέουν από το νόμο σε σχέση με την διαχείριση των αδέσποτων.

Για τους λόγους αυτούς

Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σύμφωνα με τα ανωτέρω, να συστήσετε την 5μελή επιτροπή διαχείρισης των αδέσποτων και να προχωρήσετε στην έναρξη προγράμματος στειρώσεων και εμβολιασμού τους, διαφορετικά θα αναγκασθούμε να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη σε βάρος σας για παράβαση καθήκοντος.

Για λογαριασμό του ΔΣ

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία