images-stories-photos-sfragida-170x191Ήδη διανύουμε τον τρίτο μήνα του 2014 και εκ μέρους του Δήμου Χανίων δεν υπάρχει προγραμματισμός για το ανωτέρω θέμα.
Έχουμε παρατηρήσει, ότι μόνο μετά από παρέμβαση εκ μέρους των φιλοζωικών και ιδίως του συλλόγου μας κάπως δραστηριοποιείται η αρμόδια υπηρεσία σας, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν, όπου η υποδειγματική αντιμετώπιση του θέματος της αρμοδίου υπαλλήλου και η δική μας συμβολή έφεραν τα αποτελέσματα που γνωρίζουμε.

Οι προτάσεις μας λοιπόν για το 2014 είναι οι παρακάτω:

Κυρίως και πάνω από όλα επισημαίνουμε την υποχρέωση του ιδιοκτήτη να τοποθετεί μεταλλική κονκάρδα σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου, η οποία παρέχεται από τον κτηνίατρό κατά τον εμβολιασμό του και δη και τον αντιλυσσικό.

 

Παράλληλα σύμφωνα με την τροποποίηση του ν.4039/12 δια του ν.4235/14 άρθρο 47 ο ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας οφείλει να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.
Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό στο θέμα της μη εγκατάλειψης των σκύλων, βασική πηγή δημιουργίας των αδέσποτων, τα οποία είναι εξαιρετικά πολλά στην πόλη μας με διάφορες συνέπειες τόσο για τα ζώα όσα και για τους ανθρώπους.
Υπάρχει λοιπόν αδήριτη ανάγκη να ειδοποιηθούν ΟΛΟΙ οι δημότες για την υποχρέωσή τους αυτή , για τα πρόστιμα που επισείει η μη συμμόρφωσή τους προκύπτει δε υποχρέωση στη Δήμου να δημιουργήσει Τράπεζα Δεδομένων με τα στοιχεία των ιδιοκτήτων σκύλων και των ίδιων των ζώων , ώστε να υπάρχει και η καταγραφή τους στο Δήμο και να ελέγχεται η ιχνηλασιμότητά τους.

Καθίσταται φανερό, ότι αν λειτουργήσει σωστά η καταγραφή και η ιχνηλασιμότητα των ζώων θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι εγκαταλείψεις των ζώων, αφού τυχόν θάνατος ή απώλεια του έχοντος υποχρεωτικά τσιπ ζώου δηλώνεται άμεσα στον κτηνίατρο και στον Δήμο.

Οι υπόλοιπες προτάσεις μας είναι:

Α. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤHΝΙΑΤΡΕΙΟ

Είναι άμεση και επείγουσα η ανάγκη παράδοσης του Δημοτικού Κτηνιατρείου, όπου θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν ή με κάλυψη των εξόδων τους τις υπηρεσίες τους οι Έλληνες και αλλοδαποί εθελοντές κτηνίατροι για να στειρώνονται και να περιθάλπονται τα αδέσποτα του Δήμου Χανίων. Με την ολοκλήρωση του Δημοτικού Κτηνιατρείου, ο Δήμος Χανίων θα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙ πόρους από τις δωρεάν στειρώσεις που θα γίνονται από τους εθελοντές κτηνιάτρους.
Είναι επιβεβλημένος ο συνεχής και συστηματικός έλεγχος εκ μέρους της Διεύθυνσής σας της προόδου των εργασιών του Δημοτικού Κτηνιατρείου και η ενημέρωση των εμπλεκομένων αρχών.
Συνήθως, και ας μας επιτραπεί η έκφραση, αν δεν “σπρώξουμε” εμείς κανείς δεν ενδιαφέρεται από την υπηρεσία σας .
Κατ αυτόν τον τρόπο περνάνε οι μέρες, οι μήνες, κ.ο.κ. χωρίς στην ουσία να υπάρχει εξέλιξη για το θέμα αυτό, ενώ για περίπου ένα χρόνο έχει κολλήσει στο ίδιο σημείο, πράγμα απαράδεκτο.

Β. ΣΧΕΔΙΟ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ « ΣΥΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ»

BARELOSKYLO 2

Επιβάλλεται η παράδοση των μαθημάτων αυτών σε ΟΛΑ τα σχολεία του Δήμου Χανίων, καθώς η παιδεία των μαθητών για τα ζητήματα αυτά είναι δυστυχώς ανύπαρκτη.
Παράλληλα επιβάλλεται ο Δήμος Χανίων να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει και τους ενήλικες πολίτες (με σεμινάρια, δημόσιες συζητήσεις, εκπομπές σε ραδιόφωνα και τηλεόραση, έντυπο υλικό το οποίο θα διανέμεται με τους λογαριασμούς νερού/Δ.Ε.Η. σε όλα τα νοικοκυριά) σε σχέση με την συμβίωση με τα ζώα, τους κανόνες ευζωίας, την αναγκαιότητα εμβολιασμού και στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων κλπ.
Τα μαθήματα εκ μέρους μας συνεχίζονται ενώ από πλευράς Δήμου βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.
Ερωτάται η Διεύθυνση , αν τα μαθήματα θα συνεχιστούν για το σχολικό έτος 2014-15.

Γ. ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Μέχρι να λειτουργήσει το δημοτικό κτηνιατρείο ο Δήμος Χανίων θα πρέπει να συνάπτει συμβάσεις με τους ιδιώτες κτηνιάτρους αλλά και με τα δύο εθελοντικά δίκτυα των ελλήνων κτηνιάτρων.
Για το θέμα αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά προκειμένου να λάβετε τις αποφάσεις σας και να προχωρήσετε σε ενέργειες.
Α. Υπάρχει το Εθελοντικό Δίκτυο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου το οποίο συνεργάζεται με Δήμους και απαντά σε ερωτήματα μόνο κατόπιν αίτησης του Δήμου.
Το ποσό της στείρωσης που ζητούν ανά ζώο εξαρτάται από τον αριθμό των ζώων που θα στειρώνουν κάθε φορά.
Οι στειρώσεις γίνονται σε κτηνιατρείο ιδιώτη κτηνίατρου ο οποίος θα δεχθεί να το προσφέρει και μόνο Παρασκευές και Σ/Κ.
Τα έξοδα διαμονής και εισιτηρίων θα είναι του Δήμου.

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο του δικτύου αυτού, οποίος μας είπε να τους απευθύνει ο Δήμος μια επιστολή με τον αριθμό των προς στείρωση ζώων και το χρονικό διάστημα περίπου που θα γίνουν αυτές.
Τα πρώτα προς στείρωση ζώα θα μπορούσαν να είναι τα ζώα του Ναυστάθμου και της γύρω περιοχής, περίπου 100 τον αριθμό.

Επομένως θα πρέπει να ετοιμαστεί μια τέτοια επιστολή, ώστε να έχουμε την απάντηση τους για το ποσό που θα ζητήσουν ανά ζώο. Άφησαν να εννοηθεί ότι στο δίκτυό τους συμμετέχουν και κάποιοι Χανιώτες κτηνίατροι, οπότε μειώνονται τα έξοδα διαμονής κλπ.

Β. Υπάρχει και η ΕΔΚΕ, Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας, η οποία δεν είναι του Π.Κ.Σ. Ζητούν 20 ευρώ ανά ζώο, είτε είναι σκύλοι είτε γάτες για τα δε έξοδα διαμονής έχουν χορηγούς.
Και αυτοί έρχονται Σ/Κ, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνούν οι ντόπιοι κτηνίατροι και ότι θα τους παραχωρηθεί ένα κτηνιατρείο για να εργαστούν.
Επομένως και εδώ θα πρέπει να γίνει σχετική αίτηση από την Διεύθυνσή σας.

Γ. Θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία συμβάσεων με τους ντόπιους κτηνιάτρους, ώστε να εφαρμοστεί και πάλι τοπικό πρόγραμμα στειρώσεων αλλά ΚΥΡΙΩΣ πρόγραμμα για τα τραυματισμένα και άρρωστα ζώα και τα κουτάβια ή μικρά γατιά, που δεν αναλαμβάνουν τα δύο εθελοντικά ελληνικά δίκτυα.

Αντιλαμβάνεσθε επομένως ότι πρέπει να ξεκινήσει ο Δήμος με το ποσό των 14.000 ευρώ που έχει βάλει στον προϋπολογισμό του αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να τον αναπροσαρμόσει καθότι το ποσό αυτό είναι εξαιρετικά μικρό για τις ανάγκες των αδέσποτων της πόλης.

Δ. ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ, ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΖΩΙΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ

Δεδομένου ότι μια από τις μεγαλύτερες «πηγές» αδέσποτων είναι τα «ανεπιθύμητα» δεσποζόμενα ζώα αλλά και οι ανεξέλεγκτες γέννες των δεσποζόμενων ζώων, επιβάλλεται ο Δήμος Χανίων να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα υπέρ της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, την αναγκαιότητα εμβολιασμού τους αλλά και τους κανόνες ευζωίας τους.

Θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο εάν ο Δήμος έδινε κίνητρα στους πολίτες για να στειρώνουν τα ζώα τους (για παράδειγμα, για το έτος 2014 συνεννόηση με τους κτηνιάτρους για ένα πιο οικονομικό τιμολόγιο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να γίνουν μαζικά στειρώσεις δεσποζόμενων, κλπ ).

Ε. Ταΐστρες και τροφή για τα αδέσποτα

Προτείνεται παρόμοια λύση με αυτήν του Δήμου Άρτας:

http://www.zoosos.gr/article/5148/arta-topothetethekan-taistres-gia-ta-adespota-zoa

arta

ΣΤ. Λειτουργία των τσιμεντένιων δοχείων για νερό ως ελάχιστο δείγμα πολιτισμού που δεν λειτούργησαν πέρυσι.

Ζ. Διορισμός αμισθί συμβούλου (μπορεί να είναι μέλος του συλλόγου μας που κατέχει την τεχνογνωσία των θεμάτων γύρω από τα ζώα) με αρμοδιότητα, μέσω συνεργασιών, την υποβολή προτάσεων και τον έλεγχο των αποφάσεων του Δήμου για τα ζώα.
Παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος με την απόφαση αρ. 54, αρ. πρωτ. 010834 ανέθεσε σε άμισθο σύμβουλο καθήκοντα για θέματα που αφορούν ζητήματα ευαισθητοποίησης πολιτών επί θεμάτων αδέσποτων ζώων, ανάπτυξης της επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς για την περίθαλψη κ.λ.π. αυτών και γενικότερα, για την προώθηση και ανάπτυξη της φιλοζωικής αντίληψης. Ο ως άνω άμισθος σύμβουλος συνδράμει τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο στο έργο του, με τον οποίο συνεργάζεται για τα ανωτέρω θέματα.

Η. Σποτάκι για την τηλεόραση– ο σύλλογός μας έχει έτοιμα σποτ – προτροπής των κατοίκων για την τοποθέτηση μπολ νερού στα σπίτια και καταστήματα για το καλοκαίρι

Θ. Επανεκτύπωση του φυλλαδίου του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου και διανομή του είτε μέσω των λογαριασμών του νερού είτε με όποιο άλλο πρόσφορο τρόπο εσείς σκεφτείτε και επιλέξετε.

Ι. ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Συνεργασία του Δήμου με τις εμπλεκόμενες αρχές και τον σύλλογό μας για τα ζώα του Δημοτικού Κήπου.

Κ. Δέκα επί πλέον ταμπέλες σαν αυτή του Δημοτικού Κήπου .

Λ. Σποτάκια του Δήμου για την στείρωση, την μη δηλητηρίαση και την μη εγκατάλειψη σε συνεργασία με τον σύλλογο μας, ο οποίος και μπορεί να σας τα προμηθεύσει.

Μ. ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ/ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Δεδομένου ότι θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα μέχρι να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα το ζήτημα με τα αδέσποτα ζώα, ο Δήμος μπορεί να καλέσει ανοιχτά τους πολίτες να συνεισφέρουν εθελοντικά στον βαθμό που μπορούν [ καταγραφή αδέσποτων ζώων στις διάφορες περιοχές του δήμου, σίτιση αδέσποτων ζώων, μεταφορά ζώων σε κτηνίατρο, ολιγοήμερη φιλοξενία για την αποθεραπεία των ζώων πριν την επανατοποθέτησή τους, κλπ αλλά και πρόσκληση για προσφορά προϊόντων, τροφών, φαρμάκων κλπ ].

Ν. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, που φιλοξενούνται στα ιδιωτικά καταφύγια της πόλης, φωτογράφιση αυτών και προώθηση της υπεύθυνης υιοθεσίας τους μέσω της δημιουργίας δικτύου υιοθεσίας του Δήμου, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ζώων που φιλοξενούνται εκεί, με την σύμφωνη γνώμη βέβαια των φιλοζωικών συλλόγων που εδώ και χρόνια τα φροντίζουν με δική τους πρωτοβουλία και δικούς τους πόρους.

Με εκτίμηση,
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
Πρόεδρος Φιλοζωϊκύ Συλλόγου Χανίων (Φ.Σ.Χ) «Η Προστασία των Ζώων» & Πρόεδρος Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

Άντζελα Νικολάου
Γραμματέας του ΦΣΧ «Η Προστασία των Ζώων»

*οι προτάσεις εστάλησαν στο Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας του Δήμου Χανίων,κ.  Εμμανουήλ  Νταγκουνάκη και κοινοποιήθηκαν στο δήμαρχο Χανίων και τους αρμόδιους.