pzsespfpoΑυτός είναι ο τίτλος του νέου αιτήματος προς την αρμόδια εισαγγελέα με το οποίο επανέρχεται η ΠΦΠΟ σχετικά με την απάγόρευση των παράνομων παραστάσεων στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα.Στο- από 18 Ιανουαρίου- νέο αίτημα αναλύονται εκ νέου οι λόγοι της μη νομιμότητας των παραστάσεων.

Τι λέει το άιτημα

Κυρία Εισαγγελέα,

Απευθυνόμαστε σε εσάς για πολλοστή φορά με το αίτημα να δώσετε εντολή για την οριστική απαγόρευση πραγματοποίησης παραστάσεων στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα, εφόσον είναι παράνομες σύμφωνα με τον Ν.4039/2012 άρθρο 12.

Η μόνη περίπτωση που ζωολογικός κήπος μπορεί να διατηρεί ζώα κατ’ εξαίρεση του άρθρου 12, είναι υπό την προϋπόθεση ότι δεν πραγματοποιείται κανενός είδους παράσταση με αυτά. Από την φράση “κανενός είδους” σαφώς και δεν εξαιρούνται οι “εκπαιδευτικού” τύπου παραστάσεις – χαρακτήρα που προσπαθεί να προσδώσει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στο “τσίρκο” που έχει στήσει κάτω από το πρόσχημα της “εκπαίδευσης”.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και να ίσχυε η εξαίρεση για τους νομίμως λειτουργούντες ζωολογικούς κήπους, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, έχει δεχθεί τεράστια πρόστιμα για την παράνομη λειτουργία του δελφιναρίου, ενώ έχει διαπιστωθεί από τις αρχές, η παράνομη εισαγωγή των κητωδών στην χώρα μας, πράγμα που δεν συνάδει με την λειτουργία νόμιμου ζωολογικού κήπου.

Επιπλέον, έπειτα από ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι η εισαγωγή και μεταφορά των ζώων αυτών, η παραμονή τους στις εγκαταστάσεις της εν λόγω εταιρείας, καθώς και η συνακόλουθη χρήση τους είναι παράνομη εφόσον αντίκειται τόσο στην παρ’ ημίν νομοθεσία, όσο δε και στην σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εγκαταστάσεις δελφινάριου δεν εμπίπτουν στη σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησης ενώ στερούνται και πολεοδομικής αδείας. Υποβλήθηκε δε σύσταση προς την επιχείρηση για συμμόρφωσή της προς τους όρους λειτουργίας της αρχικής της αδείας, που σημαίνει παύση της λειτουργίας για το κοινό των μη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων (δελφινάριο). Επίσης, έχουν υποβληθεί και μηνύσεις, ενώ έχουν κατασχεθεί από το δασαρχείο και τα 11 δελφίνια (+3).

delfinario_3

Ζητούμε από εσάς εντολή:

• την άμεση παύση λειτουργίας του Δελφινάριου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου,

• την άσκηση ποινικής δίωξης για την κατά συρροή παράβαση του άρθρου 12 και 13 του Ν. 4039/2012,

• την επιβολή κάθε νόμιμων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων προς κάθε υπεύθυνο και

• την εξ’ αρχής διερεύνηση της νομιμότητας κατοχής των δελφινιών.

Εφόσον τα 11 δελφίνια (+3 που γεννήθηκαν στις εγκαταστάσεις τους από υπό κατάσχεση γονείς) έχουν κατασχεθεί από το 2010, αλλά παραμένουν εκεί λόγω έλλειψης αντίστοιχων χώρων υποδοχής στην Ελλάδα, να υποχρεωθεί με ιδία έξοδα το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο να τα μεταφέρει σε κέντρο υποδοχής κητωδών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την στενή επίβλεψη της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής CITES (Δασαρχείο Πεντέλης) και της ομοσπονδίας μας για την επιλογή του καταλληλότερου για αυτά κέντρου επανένταξης στο φυσικό τους περιβάλλον.

Συνημμένα σας υποβάλλουμε:

• Ερώτηση από 6/12/10 της Δημοκρατικής Αριστεράς στην βουλή και Δ.Τ. της Δημ. Αριστεράς μετά την απάντηση που έλαβαν.

• Ερώτηση και απάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αιχμαλωσία των κητωδών.

• Οικολόγοι Πράσινοι – Για την απαγόρευση παραστάσεων με ζώα του Ν.4039/2012 και την “εξαίρεση” του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου από τον Νόμο.

• Δημοσιεύματα ξένου και ελληνικού τύπου σχετικά με το Δελφινάριο.

• Παρότρυνση του Υπουργείου Παιδείας στους μαθητές να επισκεφτούν τις παράνομες παραστάσεις.

• Κίνηση Ελλήνων Μαθητών ενάντια στην αιχμαλωσία κητωδών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

• Φωτογραφίες από τις “εκπαιδευτικές” παραστάσεις – ΤΣΙΡΚΟ που διεξάγονται στο δελφινάριό του.

• Έγγραφο της Κεντρικής Διαχειριστικής Αρχής CITES, σύμφωνα με το οποίο όσα ζώα γεννιούνται από γονείς που έχουν κατασχεθεί, τελούν και αυτά υπό κατάσχεση (αφορά την γέννηση του 12ου δελφινιού στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου).

Με εκτίμηση

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος Η Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας

Αναστασία Μπομπολάκη Μάριζα Χριστοδούλου Μαρία Χουστουλάκη