toyrists1Στο χθεσινό φύλλο των Χανιώτικων νέων δημοσιεύτηκε το παρακάτω σχόλιο από τον Κυρ.Βασ.,με αφορμή το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε ο σύλλογός μας και το μοιράζει στους τουρίστες,προτρέποντάς τους να αντιδράσουν για την κατάσταση των ζώων στην πόλη μας.Tίτλος του δημοσιεύματος: “Yπερβολές”

“Η ανακοίνωση της φωτογραφίας είναι κολλημένη σε αρκετούς στύλους στο κέντρο της πόλης.

Κι απευθύνεται στους επισκέπτες μας.

«Μην αγνοείτε ό,τι συμβαίνει γύρω σας.

Παντού υπάρχουν ζώα κακομεταχειρισμένα, πληγωμένα, άρρωστα, νεογέννητα, χωρίς σπίτι, χωρίς τροφή, χωρίς νερό.

Η χώρα μας στιγματίζεται από αυτή την εικόνα κι ο τουρισμός μας μποϊκοτάρεται.

Βοηθήστε να μπει ένα τέλος στα δεινά αυτών των ζώων.

www.animalscare.gr»

Oι -αλλόγλωσσοι(;)- συντάκτες της ανακοίνωσης φαίνεται να αγνοούν το γεγονός ότι χιλιάδες μικρά ζώα ζούν και μακροημερεύουν σε χανιώτικες οικογένειες. Οι Χανιώτες ήταν και είναι φιλόζωοι σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της πόλης μας.

Ανακοινώσεις σαν αυτές πραγματικά δυσφημούν τον τόπο μας, αφού μεγεθύνουν τις εξαιρέσεις ρυπαίνοντας το περιβάλλον.”

barreldogs

Την απάντηση έδωσε σήμερα ο κος Μανιτάκης με την παρακάτω επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα:

“Κύριε διευθυντά

με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση διάβασα στο φύλλο σας της 22/6 στις στήλες σχόλια άρθρο με φωτογραφία και τίτλο «υπερβολές». Αναφερόταν σε αφίσα στα Αγγλικά που έχει κυκλοφορήσει ο Σύλλογος «Προστασία των ζώων» και που αναφέρει όλα τα κακώς κείμενα που γίνονται εις βάρος των ζώων στην πόλη μας. Το νόημα που αφήνει είναι ότι αυτά είναι υπερβολές και ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική. Ας κάνει λοιπόν μία βόλτα στην πόλη ή στους Αγίους Αποστόλους να δει τα παρατημένα ζώα, μία βόλτα στα βουνά να δει τα σκελετωμένα ζώα και τελικά ας πάει μία μέρα να περάσει μαζί με κάποιον εθελοντή φιλοζωικού συλλόγου να δει τις καθημερινές περιπτώσεις κακομεταχείρισης, μωρών ζώων πεταμένων σε κάδους και κυρίως τραυματισμών ζώων από τροχαία τα οποία εγκαταλείπονται στο δρόμο σφαδάζοντας. Ας μην ξεχνάμε και τις δεκάδες περιπτώσεις δηλητηριάσεων στην πόλη από «φιλόζωους» πολίτες που θανάτωσαν με φρικτούς πόνους εκατοντάδες ζωα μόνο τους τελευταίους μήνες. Αν αυτά για τον αρθρογράφο είναι η εξαίρεση τότε πρόκειται για μεγάλη εξαίρεση η οποία χρήζει αντιμετώπισης. Η κατάσταση είναι τραγική. Οσο αναφορά στη δυσφημιστικό κομμάτι, καλό είναι να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας (συνήθης πρακτική κάποιων άλλωστε) προσποιούμενοι ότι δεν τρέχει τίποτα αλλά να κοιτάξουμε όλοι μαζί να λύσουμε το πρόβλημα που έτσι κι αλλιώς μας δυσφημεί (ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι αφίσες μία βόλτα στο διαδίκτυο αρκεί για να καταλάβει κανείς πως ξεφτιλίζεται συνέχεια η πόλη μας σε αυτό το θέμα από τους ίδιους τους επισκέπτες της). Οσο για τη φιλοζωία θα αναφέρω δυο ιδια περιστατικά σχετικά πρόσφατα. Οδός Κυδωνίας στη μέση του δρόμου χτυπημένο γατάκι να σπαρταράει και κανένα αυτοκίνητο να μη σταματά. Κανένα! Βγήκα στη μέση του δρόμου και σταμάτησα την κίνηση δεχόμενος και βρισιές(!) και μάζεψα το γατάκι. Ακριβώς η ίδια εικόνα στη οδό Ακρωτηρίου πάλι κανείς δε σταματούσε πάλι τα ίδια συνέβησαν. Αλήθεια που ήταν οι «άνθρωποι» της πόλης μας σε αυτές τις δυο περιπτώσεις; Μήπως περνούσαν από κει εκείνη την ώρα εκείνοι που κατά τον αρθρογράφο σας αποτελούν την εξαίρεση; Μήπως τα πράγματα είναι ανάποδα; Λίγοι νοιάζονται και πάρα πολλοί δε δίνουν σημασία; Διευκρινίζω ότι δεν είναι απαραίτητο να κακομεταχειρίζεσαι τα ζώα. Το να μην κάνεις κάτι για να το σταματήσεις είναι επίσης έγκλημα και συνενοχή. Επίσης ανήθικο είναι και το να κρύβεις την αλήθεια όσο πικρή και να είναι και όσο και αν σου βλάπτει την τσέπη γιατί εδώ μιλάμε για ζωές και όχι για χρήματα.

Μανιτάκης Ιωάννης,

εκπαιδευτικός”

Τα σχόλια είναι περιττά όταν δημοσιεύονται τέτοιες απόψεις σαν την πρώτη.Θεωρούμε ότι οφείλονται σε άγνοια και επιλεκτική όραση και ακοή.Όταν όμως αγνοείς,δεν κρίνεις, γιατί δεν είσαι αντικειμενικός.

bulldog3 xrakti7

 

 

 

 

 

Η δική μας απάντηση είναι η δημοσίευση αποσπάσματος ενός (από τα εκατοντάδες που λαμβάνουμε καθημερινά) μηνύματος φιλόζωης Φινλανδής που πρόσφατα επισκέφτηκε τα Χανιά και φεύγοντας υιοθέτησε δύο κακοποιημένα ζώα.Τα πλήρη στοιχεία της είναι στη διαθέση κάθε δύσπιστου.

[…]Εμείς τελικά φτάσαμε στην Φινλανδία μετά από τον αγώνα στην Κρήτη και στο αεροδρόμιο.

Και τα δύο σκυλιά (Tove and Kössi) έχουν τώρα τα πιο καλά σπίτια!

Δεν νομίζω ότι θα είχε μεγαλύτερη/καλύτερη σημασία για μας ό όρος «διακοπές».

Είμαι ακόμα σοκαρισμένη από όλα αυτά που είδα εκεί, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι πραγματικά σας θαυμάζω για ότι κάνετε εκεί, είναι η πιο αξιοσημείωτη δράση από όλες!

Θέλω και εγώ να βοηθήσω από εδώ με τον τρόπο που μπορώ!

Έχω συναντήσει μερικά άτομα, που κατά κάποιον τρόπο ενεργοποιούνται στο πεδίο υιοθεσίας σκύλων και θα προσπαθήσω να βρω κάποιο ίδρυμα, που θα μπορούσε να βοηθήσει ή να συνεργασθεί κατά κάποιο τρόπο για τις υιοθεσίες ή άλλη βοήθεια για τα σκυλιά στην Κρήτη. Αυτό το πεδίο είναι τελείως καινούργιο για μένα και θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατόν.

Επίσης άφησα τα σημεία επαφής με τον Σύλλογό σας (όπως και το τηλέφωνό σου) στο ξενοδοχείο για τους Φινλανδικούς οδηγούς, έτσι ώστε οι τουρίστες να έχουν πού να τηλεφωνήσουν εάν βρεθούν στην ίδια κατάσταση με εμάς. Επίσης μίλησα για την κατάσταση των ζώων και την ευθύνη του ταξιδιωτικού τους γραφείου πάνω σε αυτό το θέμα.

Ελπίζω ότι τα ξενοδοχεία, τα ταξιδιωτικά γραφεία και ο κόσμος στην Κρήτη επίσης θα αντιληφθούν, ότι ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζονται τα ζώα θα έχει σαφώς τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο και στην αντίληψή τους της Κρήτης σαν «ο παράδεισος διακοπών» και με αυτόν τον τρόπο τα έσοδά τους θα ελαττωθούν, που είναι πολύ άσχημα αυτόν τον καιρό.

Θερμούς Χαιρετισμούς”

Φταίει η αφίσσα για αυτό;

Σ.Σ.Υπερβολή είναι να κλείνεις τα μάτια.

Υπερβολή είναι να θίγεται η “περηφάνεια” σου όταν έχεις άδικο. 

Υπερβολή είναι να θεωρείς ρύπανση μερικές αφίσες μεγέθους Α3 που καταγράφουν ένα πραγματικό γεγονός και να μη σε ενοχλούν οι χιλιάδες αφίσσες των κομμάτων  που ακόμη κατακλύζουν την πόλη-που ρυπαίνουν την πόλη μας και το μυαλό μας- και τα χιλιάδες σκουπίδια στις παραλίες ,μετά την “επέλαση” των λουόμενων…