DSC04160«Κρίμα στο λίκνο του δυτικού πολιτισμού…»

Της MARIJO GILLIS

«Καλωσορίσατε στο λίκνο του δυτικού πολιτισμού, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, πατρίδα των μυθικών Ελλήνων θεών, προορισμό χιλιάδων τουριστών απ’ όλο τον κόσμο που αναζητούν την ενέργεια της αρχαίας ιστορίας, ειρήνη, ηρεμία, ήλιο και θάλασσα.

Η σχέση μου με την Ελλάδα ξεκίνησε το 1973. Τότε ερωτεύτηκα τρελά την ομορφιά της και τους φιλόξενους ανθρώπους. Πριν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 πραγματοποίησα τέσσερα ταξίδια στην Ελλάδα για να κάνω εκστρατεία για την προστασία των ζώων και συναντήθηκα με πολλούς ισχυρούς Ελληνες αξιωματούχους. Κυριολεκτικά τους “έδωσα στο πιάτο” ένα πρωτόκολλο για την επίλυση του προβλήματος των εγκαταλειμμένων και αδέσποτων ζώων στη χώρα.

Με μαγικό τρόπο η Ελλάδα κρύβει μια ντροπιαστική και αισχρή πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που φωτίστηκε όμως κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής. Η μαζική δολοφονία χιλιάδων αδέσποτων, κακοποιημένων και ξεχασμένων ζώων, ώστε να “καθαριστούν” οι χώροι διεξαγωγής των αθλημάτων και να είναι έτοιμοι για την “εισβολή” των τουριστών, που θα έρχονταν για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο πρόσφατος “καθαρισμός” του Ζαππείου, από κάθε ζωντανό πλάσμα, καταδεικνύει μια ανάπηρη κοινωνία, μια κοινωνία κενή, χωρίς ανθρωπιά και συναισθήματα. Προφανώς και δεν είναι όλοι οι Ελληνες πολίτες σκληροί και άκαρδοι. Υπάρχουν και οι Ελληνες, τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό, που αφιερώνουν τη ζωή τους για να καλυτερεύσουν την πραγματική κόλαση στην οποία είναι αναγκασμένα να ζουν τα κατοικίδια, τα ζώα στα αγροκτήματα και αυτά που είναι αιχμάλωτα. Οι κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι και οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας κλείνουν τα μάτια στους νόμους που παραβιάζονται. Οι κεραίες της ανθρωπιάς τους είτε δεν λειτουργούν είτε απλώς και μόνο δεν υπάρχουν. Ο ελληνικός νόμος για την προστασία των ζώων όχι μόνο αγνοείται, αλλά γίνεται αντικείμενο χλευασμού από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, την αστυνομία και τους ίδιους τους πολίτες.

Τα δημοτικά κυνοκομεία ανήκουν στην εποχή του Νεάντερταλ και μοιάζουν με τα “Αουσβιτς των ζώων” της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Σερβίας. Τα σφαγεία είναι όνειδος, όπως και οι ζωολογικοί κήποι και τα ανατριχιαστικά καταστήματα πώλησης κατοικιδίων που βρίσκονται μπροστά στα μάτια του Δήμου Αθηναίων και του ίδιου του δημάρχου Γιώργου Καμίνη.

Οι Ελληνες κτηνίατροι είναι, όπως υποστηρίζεται, άπληστοι και δεν επιτρέπουν σε εθελοντές κτηνίατρους από άλλα κράτη να μπουν στη χώρα για να εργαστούν σε προγράμματα δωρεάν ψεκασμών και στειρώσεων. Γιατί οι ψεκασμοί και οι στειρώσεις για τον έλεγχο των γεννήσεων θεωρούνται έγκλημα. Οι φόλες είναι δηλαδή ηθικά ανώτερες;

Ζώα άρρωστα, που υποφέρουν, μπαίνουν στην Ελλάδα από τις γειτονικές χώρες και η είσοδός τους επιτρέπεται για εμπόριο στις ελληνικές πόλεις, λες και η Ελλάδα δεν έχει αρκετά εγκαταλειμμένα ζώα που πεινάνε. Πωλούνται σε Ελληνες που τα εμπορεύονται και εκμεταλλεύονται αυτά τα ευάλωτα πλάσματα.

Ορισμένοι Ελληνες πολίτες καταδικάζουν τους σωτήρες των ζώων που τα στέλνουν σε οικογένειες οι οποίες τα θέλουν και τα αγαπάνε στην Ευρώπη. Χρησιμοποιούν κάθε γνωστό τρόπο για να εμποδίσουν την αποστολή των ζώων σε ευγενικές οικογένειες και φτάνουν μέχρι και του σημείου να μηνύουν τους σωτήρες των ζώων. Μια ηλικιωμένη Αθηναία, που είναι επικεφαλής αυτών των πολιτών, μου είχε χαρακτηριστικά: “Τα ζώα της Ελλάδας πρέπει να πεθάνουν στην Ελλάδα”. Αυτοί οι πολίτες κατασκευάζουν γελοίες κατηγορίες για τους σωτήρες των ζώων, υποστηρίζοντας ότι αυτοί είναι που επιδίδονται σε “τράφικινγκ σκύλων” και κερδοσκοπούν. Οι κατηγορίες τους ότι ζώα στέλνονται σε ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δεν έχουν καμία υπόσταση. Η παράνοια και οι διαστρεβλώσεις αυτών των αυτόκλητων ομάδων προστασίας, με επικεφαλής μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί, εξαπλώνονται.

Πραγματικά φαίνεται ότι ο άνθρωπος έχει πέσει σε νέα βάθη στην Ελλάδα. Τι έγκλημα για ένα έθνος, που παρείχε στον κόσμο όλα τα εργαλεία για την εξέλιξη, να κάνει βήματα προς τα πίσω.

Ναι, το ξέρω ότι υπάρχει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι πολίτες δεν περνούν καλά. Ολος ο κόσμος είναι σε αναταραχή. Ομως ποιος ευθύνεται για το λάθος; Και επιπλέον δεν είναι αυτό το θέμα της συζήτησης.

Το κύριο θέμα είναι η απόλυτη αποτυχία των ελληνικών αρχών και του ελληνικού κράτους να αναγνωρίσουν και να επιλύσουν αυτό το αξιόμεμπτο θέμα. Η κατηγορηματική τους άρνηση και απαξίωση να αντιμετωπίσουν τον κακοήθη όγκο που αναπτύσσεται στην εικόνα της Ελλάδας, δεν είναι μόνο περίεργη αλλά και απαράδεκτη.

Ισως αυτό που χρειάζεται είναι ακόμη μία προσβολή στη βάση της Ελλάδας, ώστε να κινητοποιηθούν οι επικεφαλής. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τραβήξουμε την προσοχή αυτών που είναι δεσμευμένοι, ηθικά και επισήμως, να δημιουργήσουν μια καλύτερη Ελλάδα για τους κατοίκους και τα ζώα, από το να προχωρήσουμε σε μποϊκοτάζ στον τουρισμό. Ηδη ο σχεδιασμός για το μποϊκοτάζ έχει ξεκινήσει».

Πηγή Ελευθεροτυπία