Η βόλτα για τους σκύλους είναι το ίδιο σημαντική όσο και η διατροφή στη ζωή τους. Παίζει σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία τους και δεν είναι μόνο για ανακούφιση από τις βιολογικές του ανάγκες. Όσοι βγάζουν τα σκυλιά τους “μια βόλτα στο τετράγωνο” ήδη στερούν πολλά από τον σκύλο τους και φτιάχνουν την βάση για κάποια ή κάποιες προβληματικές συμπεριφορές. Δεν έχει σημασία τη ράτσα ή τι μέγεθος έχει ο σκύλος μας ή αν ζει σε κήπο ή όχι, κανένα σκυλί δεν πρέπει να βγαίνει βόλτα λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα.
Πολλοί μου λένε «Γιατί να τον βγάζω βόλτα; Αφού έχει μάθει και τα κάνει στο μπαλκόνι. Έξω έχει κρύο. Τα πρωινά δεν προλαβαίνω. Παίζουμε σπίτι με το μπαλάκι του και περνάμε τέλεια!!!»
Στις περιπτώσεις αυτές είμαι σίγουρη ότι εσείς περνάτε τέλεια, όχι ο σκύλος, ο οποίος το δείχνει εμπράκτως είτε με το γάβγισμα, άγχος, ανυπακοή. Είναι σημαντικό να βγαίνετε βόλτα, να περνάτε χρόνο μαζί του και να παίζετε μαζί του έξω, χρησιμοποιήστε ένα μπαλάκι και παίξτε το παιχνίδι επαναφοράς. Έτσι ο σκύλος κάνει όλη τη δουλειά και εσείς απλά κάθεστε.
Η βόλτα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζουμε και αυτό γιατί ο σκύλος πρέπει:
Να έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλιά
Να κοινωνικοποιείται με τον έξω κόσμο
Να αποκτά αυτοπεποίθηση για να μην αποκτήσει φοβίες
Να δουλεύει το μυαλό του
Να κάνει σκυλίσιες συμπεριφορές π.χ να μαρκάρει, να σημαδεύει
Να δέχεται ερεθίσματα (καινούργιες μυρωδιές, σκηνές κτλ..) διαφορετικά από αυτά που τον τριγυρίζουν όλη μέρα.
Να ξεδίνει και να αποβάλει μεγάλη ποσότητα ενέργειας έτσι ώστε να είναι πιο ήρεμο και υπάκουο μέσα στο σπίτι.
Τα 3 στάδια της βόλτας είναι:
1. Πριν βγείτε από την πόρτα
2. Η κυρίως βόλτα
3. Επιστρέφοντας στο σπίτι
1. Πριν βγείτε από την πόρτα
Πρέπει:
– Να είστε ήρεμοι.
– Μην τον ενθουσιάζετε για τη βόλτα του. Απλά σηκωθείτε, πιάστε χαλαρά το λουρί του και πηγαίνετε προς την εξώπορτα.
– Εάν πηδάει, περιμένετε να ηρεμήσει. Μην του μιλάτε και εάν χρειαστεί αφήστε τα λουριά και ξανά πιάστε τα μόλις ηρεμήσει.
– Ζητήστε του να κάτσει. Δώστε του να καταλάβει: αν δεν ηρεμήσει, δε θα βγει βόλτα.
– Ανοίξτε την πόρτα μόνο όταν ο σκύλος παραμένει ήρεμος.
2. Η βόλτα
Η βόλτα πρέπει να είναι ένα είδος άσκησης. Πρέπει να ελέγχουμε και την κάθε δραστηριότητα κατά τη διάρκειά της, πχ που μυρίζει, που θα κάνει την ανάγκη του, να μην τον επιτρέπεται να σας τραβάει.
Στη βόλτα δεν έχει σημασία η συμπεριφορά του σκύλου σας, αλλά η δικιά σας. Πρέπει να θέσετε τα δικά σας όρια και κανόνες σαν οδηγοί – αρχηγοί.
Επίσης, είναι σημαντικό να τον εμπιστεύεστε και να του το δείχνετε και ας μην έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτόν. Δεν αναφέρομαι σε σκυλιά με ακραίες συμπεριφορές επιθετικότητας ή φοβίας, αλλά σε ισορροπημένους σκύλους. Για παράδειγμα, αφήστε τον ελεύθερο σε ένα ασφαλές μέρος να τρέξει και να παίξει, μην φοβάστε ότι θα σας φύγει. Εμπιστευτείτε τον, μάθετε τον να είναι δίπλα σας ή να έρχεται με το κάλεσμα σας.
Δεν πρέπει να δείχνετε φόβο ή ανασφάλεια στη βόλτα σας διότι του το μεταδίδεται. Προσπαθήστε να είστε χαλαροί και ήρεμοι.
3. Επιστρέφοντας σπίτι
Πριν μπείτε μέσα Ζητήστε του να κάτσει, ανοίξτε την πόρτα, μπείτε πρώτοι εσείς και ύστερα Ζητήστε από το σκύλο σας να μπει και να κάτσει και μετά του βγάζετε το λουρί.
Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος σας:
1. Χαίρεται περισσότερο τη βόλτα του.
2. Είναι πιο συγκεντρωμένος.
3. Είναι πιο ήρεμος.
4. Είναι πιο ισορροπημένος, γενικότερα.
DogsPlus Training
6981996343 – 6989719312
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.