Η πανέμορφη Άνοιξη αποτελεί για τους φιλόζωους των τουριστικών περιοχών τον μόνιμο εφιάλτη μας.Κάθε χρόνο έχουμε στατιστικά τις περισσότερες δηλητηριάσεις ζώων σε παραλιακές περιοχές και μέρη που αποτελούν πόλο έλξης για τον τουρισμό.

Και ενώ τελειώνει η αγωνία για την επιβίωση των αδέσποτων στις αντίξοες καιρικές συνθήκες ,αρχίζει μια άλλη αγωνία,πιο οδυνηρή.Θα τα βρω όλα σήμερα ζωντανά;Πόσα από αυτά που -αψηφώντας το κρύο,τη βροχή και το χαλάζι- πηγαίναμε να φροντίσουμε καθημερινά θα είναι εκεί και θα μας περιμένουν;Πόσες “ύποπτες” και ξαφνικές εξαφανίσεις θα αντιμετωπίζουμε τώρα που “τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι”;Πόσα τηλεφωνήματα θα δεχόμαστε καθημερινά από “φιλόζωους” καταστηματάρχες για τα καυμένα τα αδέσποτα που υπάρχουν κοντά στην περιμετρική ακτίνα της επιχείρησής τους και πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν;Πόσες κλήσεις θα δεχτούμε από αλαφιασμένους τουρίστες για κακοποιημένα ή δηλητηριασμένα ζώα συντροφιάς;

H περιοχή της Χρυσής Ακτής και των Αγίων Αποστόλων τα τελευταία χρόνια αποτελεί το γνωστότερο σημείο μαζικής εγκατάλειψης σκύλων.Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου για την οριστική εξαφάνισή τους ,με την προσφιλή για τα ελληνικά δεδομένα  μέθοδο της φόλας,γύρω στον Οκτώβρη,μαζί με τα πρωτοβρόχια συντελείται ένα ακόμη θαύμα:Tα αδέσποτα που είχαν εξαφανιστεί,εμφανίζονται με άλλη μορφή και άλλο χρώμα και έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.Είναι φυσικά τα νέα θύματα εγκατάλειψης γιατί παρθενογέννεση δεν υφίσταται ούτε στα ζωικό βασίλειο.

ian1

ο Ίαν βρέθηκε βάναυσα κακοποιημένος στη Χρυσή Ακτή πέρυσι το καλοκαίρι.Τον έσυραν πίσω από ένα αυτοκίνητο και του έβαλαν μια βίδα στο λαιμό.Φιλοξενείται -υγιής πλέον-από μέλος του συλλόγου μας.

Το παράδοξο είναι ότι αυτές τις περιοχές δεν στηρίζονται κατά κύριο λόγο από τον ελληνικό τουρισμό αλλά από τους Ευρωπαίους τουρίστες που μπορεί να έχουν άλλα ελαττώματα ,διαθέτουν όμως φιλοζωική κουλτούρα και δεν ενοχλούνται  καθόλου από την ύπαρξή τους.Το αντίθετο μάλιστα.Θαμώνες της περιοχής θα έχουν δει και μπορούν να βεβαιώσουν,πόσοι από αυτούς επισκέπτονται την παραλία και εγκαταλείπουν το μπάνιο τους για να επισκεφτούν τα παρακείμενα super markets προκειμένου να προμηθευτούν κονσέρβες και ξηρή τροφή για να ταίσουν τα ζώα.

Τα ζώα των Αγίων Αποστόλων δεν είναι επιθετικά,αλλά απόλυτα κοινωνικοποιημένα,καθώς υπάρχουν πολλοί φιλόζωοι που επισκέπτονται την περιοχή με ή χωρίς τα ζώα τους.Συχνά γίνονται θύματα ειδεχθών κακοποιήσεων λόγω της φιλικής τους διάθεσης που τα καθιστούν εύκολο στόχο.Πολλές φορές η θέα τους μπορεί να τρομάζει λόγω του αριθμού τους,αλλά σε καμμία περίπτωση δε λειτουργούν όπως μια πεινασμένη αγέλη.Και όσα από αυτά προλαβαίνουν να υιοθετηθούν εναρμονίζονται ταχύτατα στο νέο τους περιβάλλον…

Πριν λίγες μέρες ο Δήμαρχος Χανίων κος Σκουλάκης επισκέφτηκε το πάρκο των Αγίων Αποστόλων για να ενημερωθεί για τα προβλήματα της περιοχής.Σε συνάντηση με την Πρόεδρο του σωματείου μας κα Μπομπολάκη,ανέφερε ότι το κύριο θέμα που απασχολεί τους εκεί κατοίκους ή επιχειρηματίες είναι η ύπαρξη πολλών αδέσποτων ζώων.Και επειδή το θέμα των αδέσποτων ζώων αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη του Δήμου,απευθύναμε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του δήμου για τα απορρέοντα από την ισχύουσα νομοθεσία.

fox

Προσπάθεια υιοθεσίας των αδέσποτων.Ο Fox περιμένει ακόμη.Ο Φάτσας εξαφανίστηκε.

Τι λέει η επιστολή

Προς τον Γ. Γραμματέα Δήμου Χανίων Χανιά 04.03.2013 κ. Γαβριηλ Κουρή,

Κύριε Κουρή,

Σε πρόσφατη συνάντησή μου , μη προγραμματισμένη, με τον Δήμαρχο Χανίων κ. Ε. Σκουλάκη, παρουσία και δική σας , του Αντιδημάρχου κ. Αμπαδιωτάκη και της κας Σ. Χριστινάκη ενημερωθήκαμε από τον ίδιο για την επίσκεψη που έκανε στο Πάρκο των Αγίων Αποστόλων.

Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε , ότι το κύριο θέμα που απασχολεί τους εκεί κατοίκους ή επιχειρηματίες είναι η ύπαρξη πολλών αδέσποτων ζώων.

Ο χώρος αυτός , όπως εξάλλου και πολλοί άλλοι , είναι σημείο εγκατάλειψης ζώων σε καθημερινή βάση.

Για τα ζώα αυτά ο σύλλογός μας μεριμνεί για την σίτισή τους , την στείρωσή τους , ή την περίθαλψή τους από τροχαία αλλά και από πολλές κακοποιήσεις τους, όπως και οι άλλοι φιλοζωικοί σύλλογοι και μεμονωμένοι επίσης πολίτες.

Πολλά εξ αυτών επίσης με την συνδρομή του συλλόγου μας έχουν υιοθετηθεί από υπεύθυνα άτομα είτε στα Χανιά είτε σε οικογένειες στο εξωτερικό.

Επειδή το αίτημα των απανταχού Ελλήνων είναι η απομάκρυνση και η εξαφάνιση των αδέσποτων, τα οποία αυτοί οι ίδιοι , που παραπονιούνται, δημιουργούν, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω :

α. Ο νόμος 4039/2012 για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς απαγορεύει ρητά την παραμονή των αδέσποτων ζώων σε καταφύγια, κάτι το όποιο θα πρέπει και ο Δήμος σας να φροντίσει να γίνει ευρέως γνωστό στους πάντες για να μην προβάλλουν παράνομα αιτήματα.

β. Αν υποθέταμε ότι δια μαγείας εξαφανίζονταν τα ζώα από τους Αγίους Απόστολους, σε διάστημα λιγότερο των 10 ημερών θα ήταν και πάλι πλήρης αδέσποτων γιατί η εγκατάλειψη είναι καθημερινό και οξυμένο φαινόμενο και φυσικά και οι γέννες αφού τα ζώα παραμένουν αστείρωτα.

γ. Ο ίδιος νόμος επιβάλει την παραμονή των ζώων στα σημεία όπου βρίσκονται και διάγουν με ελάχιστες εξαιρέσεις , και περιοχές σαν των Αγίων Αποστόλων δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις.

δ. Η περισυλλογή των ζώων για την στείρωσή τους ή την θεραπεία τους γίνεται βάσει του νόμου μόνο από ειδικά συνεργεία του Δήμου, έμπειρα και εκπαιδευμένα στην αιχμαλωσία των ζώων και με την εποπτεία κτηνιάτρου και όχι από οποιοδήποτε υπάλληλο ή εργάτη του Δήμου.

VIZSLAΟ Ράστυ υιοθετήθηκε πέρυσι αφού τον σώσαμε δύο φορές από φόλα και φιλοξενήθηκε από μέλος μας.

δ. Σε περίπτωση απομάκρυνσής τους τα ζώα αυτά θα επιστρέψουν και πάλι στον χώρο τους , εκτός και αν στην διαδρομή τους πέσουν θύματα τροχαίου ατυχήματος, με ευθύνη αυτών που τα απομάκρυνε.

ε. Η εκδοχή της φόλας, εθνικό σπορ των Ελλήνων κατά των ζώων , καιροφυλακτεί είτε τα ζώα παραμένουν στην περιοχή αυτή είτε οδηγηθούν σε κάποια άλλη, επομένως δεν υπάρχει τέτοιο ” δίλημμα ” .

Η μόνη πιθανή διέξοδος και όχι βέβαια λύση, είναι η εκ του Δήμου άμεση στείρωση των ζώων αυτών και η οργάνωση συγκέντρωσης των κατοίκων για ενημέρωσή τους γύρω από το θέμα και προκειμένου να καθησυχασθούν με την σωστέ και υπεύθυνη ενημέρωση, , περιπολίες από την Δημοτική Αστυνομία για ένα διάστημα στο Πάρκο για πιθανή σύλληψη αυτών που τα εγκαταλείπουν και βέβαια συνεχής ενημέρωση για την μη εγκατάλειψη ζώων και των συνεπειών της.

Είμαστε γνώστες της προσπάθειας του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα, την οποία εκτιμούμε, επικροτούμε και ενισχύουμε, όμως τυχόν βίαιη και παράνομη απομάκρυνση των ζώων είτε από την περιοχή των Αγ. Αποστόλων είτε από οποιαδήποτε άλλη θα βρει τη φιλοζωική κοινότητα της Κρήτης αλλά και της Επικράτειας σε πλήρη αντίθεση.

Με εκτίμηση

Για τον

Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Η Πρόεδρος            Η Αντιπρόεδρος       Η Γραμματέας

Αν. Μπομπολάκη Εφη Τσεκμέζογλου Άντζελα Λιονάκη

Κοινοποίηση

Αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ε. Αμπαδιωτάκη

Στέλλα Χριστινάκη

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων, Η Μικρή Κιβωτός του Νώε

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων Η Κιβωτός του Νώε

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία