images-stories-photos-sfragida-170x191Μετά από διαδοχικές αρνήσεις να δεχτεί επείγοντα περιστατικά αδέσποτων κατά τη διάρκεια της εφημερίας της,ο σύλλογός μας έστειλε επιστολή στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο την οποία κοινοποίησε στον Παγκρήτιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και στους κτηνιάτρους του Νομού Χανίων.

Τι λέει η επιστολή:

ΘΕΜΑ: Άρνηση της κτηνιάτρου Χανίων Τάνιας Αερινιωτάκη κατά την εφημερία της Κυριακής του Πάσχα 2014 και κατά την εφημερία του Σαββάτου 21 και Κυριακής 22 Ιουνίου 2014 να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένα και δηλητηριασμένα ζώα

 

Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, οι ιδιώτες κτηνίατροι του Νομού Χανίων, κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας, έχουν ορίσει εφημερίες κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ούτως ώστε ένας εξ αυτών να είναι διαθέσιμος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει δηλαδή το τηλέφωνο εφημερίας, στο οποίο καλούμε οι ιδιοκτήτες ζώων αλλά και οι φιλόζωοι εθελοντές πολίτες όταν υπάρχει ανάγκη για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δυστυχώς στα Χανιά, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουμε αμέτρητα περιστατικά με τραυματισμούς ζώων από αυτοκίνητα και με δηλητηριάσεις ζώων. Όπως είναι φυσικό, ο σύλλογός μας είναι αποδέκτης πολλών κλήσεων για βοήθεια σε τέτοια περιστατικά, στα οποία πάντοτε είναι απαραίτητη η συνδρομή κτηνιάτρου.
Ο σύλλογός μας συνεργάζεται με όλους σχεδόν τους κτηνιάτρους του Νομού Χανίων, πολλοί από τους οποίους, προς τιμήν τους, παρέχουν συχνά τις υπηρεσίες τους με χαμηλή χρέωση στα αδέσποτα ζώα.

Θέτουμε υπόψιν σας τα παρακάτω γεγονότα:

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στις 02:00, εθελόντρια και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, δέχτηκε τηλεφώνημα από κάτοικο της περιοχής της Σούδας Χανίων, για ένα σκύλο χτυπημένο από αυτοκίνητο. Την Κυριακή του Πάσχα νωρίς το πρωί, η εθελόντρια πήγε να παραλάβει το άτυχο ζώο. Επρόκειτο για ένα μικρόσωμο αρσενικό σκυλί, μικρής ηλικίας, το οποίο τρόμαξε την ώρα της Ανάστασης από τους κρότους, έσπασε την αλυσίδα του και έτρεξε πανικόβλητο στους δρόμους. Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, το ζώο χτυπήθηκε διαδοχικά από δυο διερχόμενα αυτοκίνητα.

Ακολούθησε αμέσως κλήση στο τηλέφωνο που κρατάει ο εκάστοτε εφημερεύων κτηνίατρος στα Χανιά [6973272282] για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Κτηνίατρος σε εφημερία την ημέρα εκείνη ήταν η κ. Τάνια Αερινιωτάκη. Μόλις η εθελόντρια εξήγησε στην εφημερεύουσα κτηνίατρο ότι έχει αναλάβει το ως άνω περιστατικό, έλαβε την εξής απάντηση: «δεν δέχομαι αδέσποτα».

ae

Στη συνέχεια ενημερώθηκε σχετικά και η Πρόεδρος του Συλλόγου μας μην πιστεύοντας ότι η εφημερεύουσα κτηνίατρος αρνήθηκε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στο ζώο και μάλιστα με αυτή την αιτιολογία, επικοινώνησε απευθείας μαζί της για να λάβει την ίδια απάντηση: “Κα Μπομπολάκη δεν δέχομαι αδέσποτα, να το πάτε εκεί που κάνετε τις στειρώσεις”. Άφωνη από την εξέλιξη αυτή η κα Μπομπολάκη αναζήτησε την Πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου Χανίων «Η μικρή Κιβωτός του Νώε», κα Σίλκε Βρόμπελ, για να δοθούν έστω οι πρώτες βοήθειες στο τραυματισμένο ζώο.

Δεδομένου ότι και την Δευτέρα του Πάσχα εφημέρευε και πάλι η κα Αερινιωτάκη, μόλις την Τρίτη μπορέσαμε να πάμε το τραυματισμένο ζώο στον κτηνίατρο κο Παναγιώτη Ιγνατιάδη, ο οποίος το εξέτασε και διαπίστωσε ότι το νεαρό ζώο είχε σπασμένη σπονδυλική στήλη, ανεπανόρθωτη βλάβη στα πίσω άκρα και αποφασίστηκε ότι έπρεπε να γίνει ευθανασία.

Κατά την εφημερία του Σαββάτου 21/06 η Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Μπομπολάκη επικοινώνησε με το τηλέφωνο εφημερίας, προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε γάτα η οποία βρέθηκε τραυματισμένη και πεταμένη σε κάδο σκουπιδιών. Δυστυχώς εφημέρευε και πάλι η κυρία Αερινιωτάκη, η οποία και αυτή την φορά αρνήθηκε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες λέγοντας κατά λέξη: «όσες φορές και να με πάρετε τηλέφωνο, σας λέω ότι δεν δέχομαι αδέσποτα. Να πάτε στους κτηνιάτρους που συνεργάζεστε». Μεταφέραμε την γάτα στην κ. Silke Wrobel για τις πρώτες βοήθειες, αλλά δυστυχώς η γάτα πέθανε, μάλλον από δηλητηρίαση, που σημαίνει ότι το ζώο θα μπορούσε να σωθεί.

Κατά δε την εφημερία της Κυριακής 22/06, η γραμματέας του συλλόγου μας κ. Άντζελα Νικολάου, μην γνωρίζοντας το ως άνω περιστατικό, πήρε το τηλέφωνο της εφημερίας καθώς την είχαν ειδοποιήσει πολίτες για έναν τραυματισμένο από αυτοκίνητο σκύλο. Η κ. Αερινιωτάκη, όχι μόνο επανέλαβε τα ως άνω, είπε επίσης ότι «δεν δέχεται ζώα από τον συγκεκριμένο σύλλογο (δηλαδή τον σύλλογό μας)» και προέτρεψε την κ. Νικολάου να απευθυνθεί «στους δικούς μας κτηνιάτρους» .

Ταυτόχρονα προέβη σε απειλές του τύπου «θα δείτε τι θα σας κάνω» ,όντας σε ακατανόητη έξαλλη κατάσταση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας άλλη εθελόντρια του συλλόγου μας επικοινώνησε με την εν λογω κτηνίατρο για άλλο τραυματισμένο γατάκι, όπου μετά από μία ανάκριση εκ μέρους της κας Αερινιωτάκη , για το ποια είναι κλπ κατέληξε στην ίδια μονότονη και απαράδεκτη για γιατρό άρνηση παροχής πρώτων βοηθειών ,που χρέος της είναι να σώζει ζωές και όχι να συντελεί στην επέλευση του θανάτου.

Παρακαλούμε πολύ να μας ενημερώσετε εάν:

1) η ως άνω συμπεριφορά της κτηνιάτρου – μέλους του συλλόγου σας κατά τις ημέρες και ώρες εφημερίας, ούσα δηλαδή η μοναδική κτηνίατρος για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών είναι σύμφωνη με τους κανόνες δεοντολογίας του συλλόγου σας.
2) η διάκριση «δεσποζόμενα» / «αδέσποτα» ζώα μπορεί κατά τους κανόνες δεοντολογίας σας να αποτελέσει κριτήριο για την περίθαλψη ζώου του οποίου η ζωή κινδυνεύει
3) κτηνίατρος μπορεί να αρνηθεί να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε ζώο, εκθέτοντας με την άρνησή του την ζωή του σε κίνδυνο.

Είναι γνωστό ότι οι εφημερίες των κτηνιάτρων στα Χανιά είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν είναι όμως κατανοητό, πώς ένας κτηνίατρος, σε ημέρες και ώρες εφημερίας, όταν δηλαδή είναι ο μοναδικός που μπορεί να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε ζώα, Α Ρ Ν Ε Ι Τ Α Ι επανειλημμένα να πράξει αυτό, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ζώων και εκθέτοντας τον σύλλογό σας αλλά και τους ντόπιους συναδέλφους της, οι οποίοι της αναθέτουν την εφημερία για επείγοντα περιστατικά και αναγκάζονται, ενώ δεν εφημερεύουν, να κατεβαίνουν στα κτηνιατρεία τους.

Παρακαλούμε πολύ τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και συγκεκριμένα το Πειθαρχικό του Συμβούλιο να πράξει τα δέοντα και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Παρακαλούμε επίσης τον Παγκρήτιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και δη τους Κτηνιάτρους του Νομού Χανίων, να μην αναθέτουν στο εξής τις εφημερίες στην κτηνίατρο κ. Τάνια Αερινιωτάκη, καθώς η ίδια δέχεται επιλεκτικά μόνο περιστατικά, με κριτήρια τα οποία σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το λειτούργημα του γιατρού ή κατά την εφημερία της να υπάρχει και δεύτερος εφημερεύων συνάδελφός σας.

Αναμένουμε την απάντησή σας προκειμένου να αποφασίσουμε για τις περαιτέρω ενέργειές μας ,είμαστε δε στη διάθεσή σας για οποιασδήποτε πληροφορία .

Χανιά 23.06.2014
Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο του
Φ.Σ. Χανίων Η Προστασία των Ζώων