ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, που εκπροσωπείται νόμιμα

του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων «η προστασία των ζώων», που εκπροσωπείται νόμιμα

του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων «ΚΥΝ.ΩΝΙΑ», που εκπροσωπείται νόμιμα

του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων «Η Μικρή Κιβωτός του Νώε»

ΠΡΟΣ

  1. τον κ. Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα και
  2. τον Αντιδήμαρχο Χανίων κ. Ευτύχιο Κονταξάκη, υπεύθυνο για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (;) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Ο Δήμος Χανίων, έχει συστήσει, σύμφωνα με το νόμο, την πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων «Η προστασία των ζώων» και «ΚΥΝ.ΩΝΙΑ». Ο ρόλος της πενταμελούς επιτροπής, όπως προκύπτει και από τον τίτλο της, είναι να παρακολουθεί το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο εκπονεί ο δήμος, με σκοπό προφανώς την σταδιακή μείωση έως την εξάλειψη του φαινομένου αυτού, καθώς και να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις επιθετικών ζώων.

            Τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων μας, έχοντας πολύχρονη εμπειρία στα θέματα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων με την συνεργασία αντίστοιχων φορέων σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη, έχουμε εξ αρχής θέσει στην επιτροπή προτάσεις, οι οποίες θα φέρουν αποτελέσματα, όπως:

α) η εκπόνηση προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των δημοτών, σε σχέση με την υπεύθυνη κηδεμονία των κατοικίδιων ζώων: την σήμανση, την στείρωσή τους, τον περίπατο με λουρί και την μη εγκατάλειψή τους (έκδοση φυλλαδίων, τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, προγράμματα στα σχολεία, ημερίδες ενημέρωσης των ενηλίκων, δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο, κλπ)

β) η εκπόνηση, σε συνεργασία με την αστυνομία και με εθελοντές των σωματείων μας, προγραμμάτων ελέγχων των δεσποζόμενων σκύλων για την διαπίστωση της σήμανσης και καταχώρησης των σκύλων στο όνομα του κηδεμόνα, για την αποφυγή της εγκατάλειψής τους

γ) η επέκταση του δημοτικού κτηνιατρείου, όχι απαραίτητα στον ίδιο χώρο, και η μετεξέλιξή του σε  δημοτική ή διαδημοτική  κτηνιατρικής κλινική, όπου θα μπορούν να νοσηλεύονται αδέσποτα ζώα και άλλα έκτακτα περιστατικά.

δ) η οργάνωση, υπό την αιγίδα του δήμου, των εθελοντών φιλόζωων πολιτών, προκειμένου για την φιλοξενία και περίθαλψη τραυματισμένων ή άρρωστων ζώων, αλλά και για την προώθηση για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων εν γένει

ε) η οργάνωση ημερίδων και άλλων ενημερωτικών δράσεων για την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τα ζώα και συγκεκριμένα με τα αδέσποτα ζώα, αλλά και για τις τραγικές συνέπειες της συνεχούς εγκατάλειψης ενήλικων ζώων και κουταβιών στους δρόμους και πολλές άλλες δράσεις.

            Με την συνεχή επιμονή και προσπάθεια της Ομοσπονδίας αλλά και των τοπικών σωματείων, καταφέραμε να έρχεται ανά τακτά διαστήματα ομάδα κτηνιάτρων από την Ευρώπη, η οποία, χωρίς καμία επιβάρυνση του δήμου, στειρώνει κάθε φορά σημαντικό αριθμό αδέσποτων ζώων. Στο έργο των κτηνιάτρων βοηθούν εθελοντές των σωματείων μας, οι οποίοι συντονίζουν την ροή των στειρώσεων, φροντίζουν με δικά τους έξοδα για την σίτιση των γιατρών και φιλοξενούν τα αδέσποτα ζώα μέχρι την αποθεραπεία τους.

            Με την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και την σχετική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας, εθελοντές παρουσιάζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συγκάτοικοι» στα σχολεία του Δήμου, για την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων με τα ζώα, την υπεύθυνη κηδεμονία κατοικίδιου ζώου κλπ.

            Με την ενεργοποίηση εθελοντών των ανωτέρω φιλοζωικών συλλόγων καθημερινά σιτίζονται εκατοντάδες αδέσποτα ζώα σε διάφορες περιοχές του δήμου Χανίων όπου διαπιστώνονται συχνές εγκαταλείψεις (Άγιοι Απόστολοι, Χρυσή Ακτή, Νοσοκομείο, κλπ) και περιθάλπονται επίσης δεκάδες τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα, χωρίς καμία ή με ελάχιστη σε ορισμένες περιπτώσεις οικονομική συνεισφορά του Δήμου, ενώ έχουμε μεσολαβήσει για την υιοθεσία εκατοντάδων αδέσποτων ζώων στα όρια του Δήμου.

              Ενώ λοιπόν σε λίγους δήμους της Ελλάδας, η πενταμελής επιτροπή απαρτίζεται από άτομα τόσο έμπειρα και δραστήρια και με τόσο ευρείς δράσεις στο πεδίο των ζώων και δη των αδέσποτων, που με την συνεργασία των υπολοίπων μελών της επιτροπής αλλά και του αρμόδιου αντιδημάρχου και των δημοτικών υπαλλήλων, θα μπορούσαν να προσφέρουν ποικιλοτρόπως στην διαχείριση και την σταδιακή μείωση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων, με απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι, η επιτροπή αυτή συγκαλείται συχνά μεν, αλλά μόνο για ένα λόγο, αυτόν των «επιθετικών» ζώων.

            Μέχρι και σήμερα, όποτε μας ζητήθηκε, έχουμε ανταποκριθεί στο 100%, τόσο στην επικοινωνία με πολίτες που αντιμετωπίζουν ή νομίζουν πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με επιθετικά ζώα, όσο και στην επιτόπια διαπίστωση της πραγματικότητας αλλά και στην απομάκρυνση ακόμα ζώων που ενδεχομένως να δημιουργούσαν κάποιο πρόβλημα.

            Πλέον όμως, έχουμε διαπιστώσει ότι, οι πολίτες, με το να μην είναι σωστά ενημερωμένοι ή άλλες φορές σκόπιμα, για να «τραβήξουν» την προσοχή του δήμου, καλούν συνεχώς για δήθεν επιθετικά ζώα στις γειτονιές τους, απαιτώντας την απομάκρυνσή τους. Σε ποσοστό 99,99% των περιπτώσεων, έχουμε διαπιστώσει ότι τα περιστατικά αυτά δεν πρόκειται για επιθετικά ζώα (που δηλαδή απρόκλητα και αδικαιολόγητα επιτίθενται, όπως ορίζει ο νόμος), αλλά συνήθως για φοβισμένα ζώα ή για νεαρά ζωηρά ζώα που αναζητούν παιχνίδια και συντροφιά.

            Ο Δήμος, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της πενταμελούς επιτροπής και υπό την πίεση των δημοτών, αντί για να ακολουθήσει μια τακτική φιλτραρίσματος των αναφερόμενων περιστατικών, προκειμένου για να επιλαμβάνεται μόνο όταν πραγματικά και αποδεδειγμένα υπάρχει επιθετικότητα, άρχισε άκριτα να συγκεντρώνει όλες τις δήθεν αναφορές και – χωρίς να τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία – να απομακρύνει τα ζώα με τον εγκλεισμό τους  στο ιδιωτικό καταφύγιο που λειτουργεί στα Νεροκούρου Χανίων, υπό την διαχείριση της κ. Κωστούλας Στούπη, η προσφορά της οποίας στην προστασία των ζώων στο Νομό Χανίων είναι βεβαίως αδιαμφισβήτητη.

            Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, αφού συμμετέχουμε και στις 5μελείς των άλλων Δήμων του νομού, ότι σε κανένα άλλο Δήμο δεν ακολουθείται αυτή η άκριτη και πάντα αναπόδεικτη αποδοχή των καταγγελιών των δημοτών και πιο συγκεκριμένα δεν γίνονται καν καταγγελίες από τους δημότες, αφού οι Δήμοι και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι χειρίζονται σωστά το ζήτημα αυτό μη υποκύπτοντας στην ζωοφοβία ορισμένων δημοτών.

Να τονίσουμε επίσης ότι και στον Δήμο Χανίων τα πρώτα χρόνια της δημαρχίας σας ουδεμία καταγγελία επιθετικών ζώων υπήρχε ή οι ελάχιστες αυτές αντιμετωπίζονταν σοβαρά.

Είναι φανερό λοιπόν ότι γίνεται λάθος χειρισμός αλλά και επικρατεί ζωοφοβία και στους υπαλλήλους και εκπροσώπους του Δήμου που χειρίζονται τα θέματα των αδέσποτων, τα οποία θα σας εκθέσουμε εκ του σύνεγγυς, αν δεχτείτε κάποτε τους φιλοζωικούς συλλόγους που επίμονα σας ζητούν συνάντηση τους τελευταίους μήνες.  

            Ο Δήμος και εν συνεχεία και οι πολίτες, καταχρώμενοι και παρερμηνεύοντας προφανώς τους νόμους και τις σχετικές εγκυκλίους, βρήκαν δυστυχώς την «εύκολη» λύση στην απομάκρυνση και τον εγκλεισμό των ανεπιθύμητων (και σε καμία περίπτωση επιθετικών) ζώων σε παράτυπο καταφύγιο, παραβλέποντας την τήρηση του νόμου, που αφενός επιβάλει την λήψη απόφασης της πενταμελούς επιτροπής για οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, αφετέρου διατάζει την προσωρινή και όχι την μόνιμη παραμονή των ζώων στα καταφύγια.

            Οι σύλλογοί μας έχουν στοιχεία για δέκα τουλάχιστον σκύλους, οι οποίοι έχουν παράτυπα περισυλλεγεί και έχουν εγκλειστεί στο καταφύγιο. Αναρωτιόμαστε λοιπόν για τα εξής:

  • Έχει μεριμνήσει ο δήμος για την σήμανσή τους, την καταχώρισή τους στην βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στην δική του βάση δεδομένων –αν υπάρχει-, τον έλεγχο της υγείας τους, τον εμβολιασμό τους, την στείρωσή τους αλλά και για την καθημερινή τους σίτιση;
  • Έχει ποτέ οποιοσδήποτε εκπρόσωπος ή υπάλληλος ή κτηνίατρος του δήμου επισκεφτεί το καταφύγιο, για να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων αλλά και για να διαπιστώσει την δυσκολία με την οποία μια γυναίκα 80 ετών φροντίζει τόσους σκύλους;
  • Υπάρχει οποιοδήποτε πρόγραμμα του Δήμου για την υιοθεσία των σκύλων αυτών;
  • Υπάρχει οποιοδήποτε πρόγραμμα του Δήμου για την επανατοποθέτηση των σκύλων αυτών, εφόσον δεν υιοθετηθούν;

Ή μήπως απλά ο Δήμος έχει μεταφορτώσει το «πρόβλημα» στην κ. Στούπη τάζοντάς της διάφορες « διευκολύνσεις»; Και εφόσον ο δήμος Χανίων έχει βρει την «εύκολη» λύση, πόσα ζώα ακόμα σκοπεύει να απομακρύνει με τον εγκλεισμό τους στο καταφύγιο; 50, 100, 500, 1.000; Γιατί οι αναφορές δήθεν επιθετικών ζώων λαμβάνουν πλέον την μορφή «χιονοστιβάδας», εξ αιτίας του κακού αυτού χειρισμού του Δήμου.

            Επειδή πλέον εκφράζεται έντονα η πρόθεση των υπαλλήλων του δήμου (είναι άραγε πρόθεση και της Δημοτικής αρχής;) για τη νομιμοποίηση και την ανάληψη από τον δήμο του καταφυγίου στα Νεροκούρου, επιθυμούμε για πολλοστή φορά να επισημάνουμε τα εξής:

  • Το μοναδικό δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων το οποίο λειτουργεί νόμιμα και με σεβασμό προς τα ζώα στην Ελλάδα, είναι αυτό του Ηρακλείου, το οποίο αριθμεί 80 μόλις θέσεις, η ανέγερσή του κόστισε περισσότερα από 1.000.000ευρώ, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός του ξεπερνάει τις 70.000ευρώ και κανένα πρόβλημα δεν έλυσε στο Ηράκλειο. Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε, πώς, στον Δήμο Χανίων, όπου δίδεται καθημερινά μάχη για να διατεθούν μόλις 10.000ευρώ τον χρόνο για την περίθαλψη αδέσποτων ζώων, χωρίς καμία άλλη μέριμνα, θα μπορέσει ποτέ να λειτουργήσει σωστά ένα καταφύγιο.
  • Τα δημοτικά καταφύγια καταλήγουν σε κολαστήρια, σε αποθήκες ζώων, κάτι το οποίο, μπορεί μεν να μην ενοχλεί αλλά αντίθετα να εξυπηρετεί τους δημοτικούς άρχοντες, πρόκειται όμως για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων στην ελευθερία και την ευζωία και τόσο η Ομοσπονδία όσο και τα κατά τόπους σωματεία είμαστε αντίθετοι και πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.
  • Έχει αποδειχτεί πανευρωπαϊκά και θα αναλυθεί και στην ημερίδα που θα γίνει στην Αθήνα στις 6.05.2017 από την ΚΕΔΕ, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την ΠΦΠΟ με θέμα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα. Χαράσσουμε και απαιτούμε εθνική πολιτική και σχεδιασμό για τα Ζώα», ότι ο εγκλεισμός ορισμένων εκατοντάδων στα καταφύγια, ο οποίος είναι άδικος, ανήθικος και παράνομος, πουθενά δεν εξάλειψε το πρόβλημα, καθώς η αιτία είναι η εγκατάλειψη και αυτή πρέπει να εξαλείψουμε. Δυστυχώς, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων δήλωσε άγνοια για την ως άνω σημαντική ημερίδα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για όσους προφορικά έχουμε μέχρι σήμερα αναλύσει στις συνεδριάσεις της πενταμελούς επιτροπής, παρακαλούμε για την άμεση αλλαγή πλεύσης του δήμου Χανίων, για την λήψη επιτέλους μέτρων και την εκπόνηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην λύση του προβλήματος, για την στοχοποίηση των ανθρώπων που παρανομούν και όχι των ζώων που καμία ευθύνη δεν φέρουν για την εγκατάλειψη και την αδεσποτία τους, και όχι για την δημιουργία ενός προβλήματος ακόμα, που θα είναι ένα δημοτικό καταφύγιο.

Ζητούμε με την παρούσα και εγγράφως μια συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο Χανίων, για την συζήτηση των ζητημάτων αυτών, αφού έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο, χωρίς καμία μέχρι σήμερα ανταπόκριση, λόγο υπερφορτωμένου προγράμματος.

Να σας υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι, και εμείς είμαστε εργαζόμενοι, έχουμε οικογένειες και άπειρες υποχρεώσεις, και ότι στον τομέα της προστασίας των ζώων δραστηριοποιούμαστε εθελοντικά, έχοντας βγάλει την Δημοτική αρχή από την δύσκολη θέση αμέτρητες φορές, και για τον λόγο αυτό, μας αξίζει ο ελάχιστος σεβασμός από πλευράς σας.

Ζητούμε να σας συναντήσουμε για ένα θέμα που απασχολεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ιδιαίτερα όλη την κοινωνία των Χανίων, ενώ εν τω μεταξύ τα προβλήματα διογκώνονται. Για τον λόγο αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι με την δημόσια ανοιχτή επιστολή να αναλύσουμε τις απόψεις μας.

Ζητούμε επίσης ο Δήμος Χανίων

– να παύσει να ενθαρρύνει τους πολίτες να βαφτίζουν επιθετικό, κάθε ζώο η παρουσία του οποίου τους ενοχλεί.

– να παύσει να απομακρύνει ζώα χωρίς την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής και να τα «στοιβάζει» παράνομα στο καταφύγιο στα Νεροκούρου

– να μας ενημερώσει άμεσα και επίσημα για τα τυχόν σχέδιά τους ως προς το καταφύγιο στα Νεροκούρου.

– να καλέσει επίσης στη συνάντησή μας τους αρμόδιους Αντιδημάρχους ή και Δημάρχους των Δήμων Αποκορώνου και Πλατανιά  για να μας εκθέσουν την εμπειρία τους για τυχόν περιστατικά «επιθετικών» ζώων στους δήμους τους και όσον αφορά τον Δήμο Αποκορώνου, να μας εκθέσει τις απόψεις του για το παράτυπο κυνοκομείο που ανέλαβε με εντολή εισαγγελέα, με στόχο το οριστικό κλείσιμό του, αφού ουδεμία λύση  προσφέρει για τα  χιλιάδες αδέσποτα που εγκαταλείπουν οι δημότες.

 – να αξιοποιήσει τους εθελοντές και τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης, για την εκπόνηση θετικών δράσεων και την χάραξη μιας πολιτικής που θα οδηγήσει στην μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων – στην μη εγκατάλειψη δηλαδή των δεσποζόμενων ζώων.

– να υπογράψει την σύμβαση συνεργασίας με τα φιλοζωικά σωματεία, το σχέδιο της οποίας είναι έτοιμο εδώ και μήνες, και συνεχώς εφευρίσκονται δικαιολογίες για την μη υπογραφή της.

Μέχρι να ορίσετε την ημέρα και ώρα της συνάντησής μας μαζί σας, τα μέλη της 5μελούς επιτροπής θα συζητούν οποιοδήποτε θέμα υπάρχει ή προάγει την φιλοζωική αντίληψη και όχι την ζωοφοβία, και ουδεμία απόφαση θα λαμβάνεται για δήθεν επιθετικά ζώα.

Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας,

Με εκτίμηση

Χανιά 02.05.2017

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη

Για τον φιλοζωικό σύλλογο Χανίων «η προστασία των ζώων»

Έφη Τσεκμέζογλου

Για τον φιλοζωικό σύλλογο «Η Μικρή Κιβωτός του Νώε»

Silke Wrobel

Για τον φιλοζωικό σύλλογο Χανίων «ΚΥΝ.ΩΝΙΑ»

Ελισσάβετ Ηλιάκη