Ο  σύλλογός  μας «Η προστασία των ζώων», από την ίδρυσή του το έτος 2007 μέχρι και σήμερα, έχει καταφέρει να αλλάξει το τοπίο της φιλοζωίας στα Χανιά και σε πανελλαδικό επίπεδο, αρχικά με τη δημιουργία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και στη συνέχεια μέσω της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας των οποίων εμπνευστής ήταν η πρώην πρόεδρος του συλλόγου μας κα Μπομπολάκη και νυν πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Ο διαφορά μας από τα άλλα σωματεία ήταν ότι ο ρόλος μας έπαψε να είναι διαχειριστικός και επομένως αναποτελεσματικός  μιας κατάστασης- περισυλλέγω αδέσποτο, περιθάλπω αδέσποτο,προσπαθώ να υιοθετηθεί- και τέθηκαν τα θεμέλια της άποψης για δράση ώστε να μην υπάρχουν αδέσποτα .
 
Ταυτόχρονα έφερε στην επιφάνεια για πρώτη φορά στοχευμένα και εμπεριστατωμένα  το θέμα της κακοποίησης των ζώων, που μέχρι τότε ήταν καλά κρυμμένο , αλλά και το θέμα της ανάληψης δράσεων απο τις εμπλεκόμενες αρχές ήτοι, δήμος, αστυνομία , εισαγγελία, ΜΜΕ και βέβαια κινητοποίηση της  κοινωνίας γύρω απο το θέμα ζώα.
Δραστηριοποίησε την αστυνομία , τους εισαγγελείς, τους δήμους , την κοινωνία , τα ΜΜΕ.

Η  δράση του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα  είναι λίγο πολύ γνωστή, ακόμη και από τους επικριτές μας.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι η δράση αυτή συντελείται από ελάχιστους ενεργούς εθελοντές, οι οποίοι παράλληλα καλούμαστε να ανταποκριθούμε και σε άλλους ιδιαίτερα απαιτητικούς ρόλους στη ζωή μας, καθώς είμαστε όλοι εργαζόμενοι, με τις επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις που έχει κάθε άνθρωπος…

Δεν είναι γνωστό ότι η δράση αυτή δεν είναι επάγγελμα για κανέναν από εμάς, είμαστε όλοι εθελοντές.

Δεν είναι γνωστό ότι η δράση συντελείται αποκλειστικά με ίδιους πόρους, ότι η οφειλή του συλλόγου για τα κτηνιατρικά έξοδα είναι πάντοτε πολλαπλάσια των δωρεών που δέχεται ο σύλλογος από τους φιλόζωους πολίτες..

Εκκλήσεις για εθελοντές έχουν γίνει εκατοντάδες. Η ανταπόκριση είναι αποκαρδιωτική. Πίεση προς τους αρμόδιους δήμους να αναλάβουν το κόστος της σίτισης και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων ασκείται σχεδόν σε καθημερινή βάση.. Οι υποσχέσεις είναι πολλές, στην πράξη όμως, η προστασία και η φροντίδα ενός αδέσποτου ζώου εναπόκειται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

 Έφτασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου, που τα σπίτια των εθελοντών έχουν γεμίσει με ζώα, και δεν χωράει πια να φιλοξενηθεί ούτε τραυματισμένο, ούτε άρρωστο, ούτε κουτάβι. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου που η οικονομική κατάσταση των εθελοντών δεν τους επιτρέπει ούτε τα ζώα που έχουν στο σπίτι τους να ταΐσουν και να καλύψουν τα κτηνιατρικά τους έξοδα.

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, που τα ψυχικά αποθέματα των ενεργών εθελοντών, ανάμεσα σε μια κοινωνία αδιάφορη και δραστήρια μόνο στα λόγια, τελείωσαν. Λογική συνέπεια τούτων, η αναστολή της δράσης του συλλόγου, στο επίπεδο της περισυλλογής και περίθαλψης άρρωστων και τραυματισμένων ζώων, αλλά και σε αυτό της επιτόπιας ανταπόκρισης σε περιπτώσεις κακοποιήσεων ζώων.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να δίνουμε μάχες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.

Θα εξακολουθούμε να έχουμε ποικίλες δράσεις γύρω απο τα θέματα παιδείας, ενημέρωσης, εκδηλώσεις, δράσεις για την μη δημιουργία νέων αδεσποτων, κατά της  εγκατάλειψης,  δραστηριοποίησης στο έπακρο των αρχών, ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, περιορισμού των κακοποιήσεων, δράσεις γύρω από τα υπόλοιπα ζώα όπου το φιλοζωικό κίνημα είχε σημαντική υστέρηση.
 
Δράσεις δηλαδή που θα δημιουργούν προοπτική επίλυσης και όχι στασιμότητας , όπως συνέβαινε επί πολλά χρόνια και ιδίως πριν την δημιουργία του συλλόγου μας.

Παραμένουμε δραστήριοι και ενεργοί σε θεσμικό επίπεδο, είμαστε στην διάθεση όλων των φιλόζωων πολιτών για πληροφορίες και καθοδήγηση πώς να φροντίσουν ένα ζώο, πώς να καταγγείλουν ένα περιστατικό κακοποίησης.

Καιρός για τον εθελοντισμό, να πάψει να αποτελεί το άλλοθι των αδρανών αρμοδίων.

Ας κάνει ο καθένας την δουλειά του. Αυτή για την οποία εξελέγη, αυτή για την οποία προσλήφθηκε, αυτή για την οποία πληρώνεται. Κι εμείς θα παραμείνουμε δίπλα τους, να προσφέρουμε ό, τι και όπως μπορούμε, ως εθελοντές.

Η ανυπαρξία των δήμων Χανίων και Πλατανιά έχει οδηγήσει όλα τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης σε απόγνωση.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε από κοινού η αναστολή της δράσης όλων των σωματείων της πόλης σε περιπτώσεις περισυλλογής,περίθαλψης και τραυματισμών.

Το κείμενο της συνέντευξης

“Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η υπομονή  και ανοχή μας εξαντλήθηκε
Θέλουμε να εκφράσουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την κοροϊδία την οποία υφιστάμεθα και εμείς οι φιλοζωικοί σύλλογοι αλλά και η κοινωνία ολόκληρη  από τους Δήμους , οι οποίοι ενώ είναι εκ του νόμου αρμόδιοι για την στείρωση, την περίθαλψη και την υιοθεσία των αδεσποτων , δεν έχουν κάνει και συνεχίζουν να μην κάνουν τίποτα.
Επί ένα χρόνο στο Δήμο Χανίων και επί 5 χρόνια στο Δήμο Πλατανιά εισπράττουμε  μόνο υποσχέσεις, αδιαφορία , λόγια και μια απίστευτη γραφειοκρατία από τις διάφορες συναρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.
Οι δύο αυτοί Δήμοι έχουν τα περισσότερα αδέσποτα και σχεδόν το σύνολο των περιστατικών τραυματισμένων και άρρωστων  ζώων και των αναρίθμητων κουταβιών και γατιών.
Αλλόφρονες οι εξαιρετικά λίγοι εθελοντές των συλλόγων μα ς τρέχουν καθημερινά να ανταποκριθούν σε πάρα πολλά περιστατικά με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί οικονομικά, ψυχικά και σωματικά.
Στις αιτιάσεις μας οτι δεν αντέχουμε άλλο απαντούν με πολλά θα.
Είναι απίστευτο δε οτι χθες στο δημοτικό συμβούλιο αποφασισαν πχ ν διαθέσουν 8000 ευρω να αγοράσουν μουσικά όργανα και 24.000 ευρω αμοιβές συμβούλων για ανάπτυξη , της τσέπης τους θα λέγαμε εμείς ,και για τις ανάγκες των αδεσποτων καμία οικονομική στήριξη
Γι αυτό κι εμείς ανακοινώνουμε σήμερα  οτι τέρμα η κοροϊδία και τα κορόιδα.
Οι αποφάσεις μας είναι οι παρακάτω.
1. Δίνουμε διορία μέχρι τέλους Αυγούστου στους δυο αυτούς δήμους να λειτουργήσουν τα δημοτικά κτηνιατρεία , που ο νόμος ορίζει.
Η πρόσφατη υπουργική απόφαση απλοποιεί εξαιρετικά τις προϋποθέσεις  των χώρων , όπου εθελοντές κτηνίατροι, Έλληνες και ξένοι θα  μπορούν εντελώς δωρεάν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Μετά την παρέλευση του μήνα όλα τα περιστατικά  των τραυματισμένων και άρρωστων ζώων καθώς και τα  νεογέννητα θα μεταφέρονται από εμάς στους αρμόδιους Δήμους .
και ή θα τα αφήνουν να πεθάνουν , οπότε θα εγείρεται μεγάλο ηθικό ζήτημα ή θα υποχρεωθούν να τα πηγαίνουν στον κτηνίατρο, οπότε θα  αντιληφθούν πλήρως το μεγεθος του ποβλήματος.
2. Επιδίδεται εντός των ημερών εξώδικη επιστολή προς αυτούς  με τις αποδείξεις δαπανών των τελευταίων μηνών που οι σύλλογοί μας έχουν καταβάλει στους κτηνιάτρους για τραυματισμένα, άρρωστα και δηλητηριασμένα ζώα.
Πρόκειται για χρήματα που έχουμε καταβάλλει από το πενιχρό μας εισόδημα και από το πενιχρό εισόδημα λίγων συμπολιτών μας .
Οι Δήμοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντς για όλα αυτά τα περιστατικά.
 
Σε περίπτωση που δεν μας καταβάλουν τα έξοδα καθώς και αυτά που χρωστάμε στους κτηνιάτρους θα προχωρήσουμε άμεσα σε αγωγή εναντίον τους .
Οι φιλοζωικοί σύλλογοι είναι απλοί πολίτες που δεν επιχορηγούνται από κανένα, δεν είναι υπηρεσία των Δήμων και δεν έχουν υποχρέωση σε κανένα παρά μόνο απέναντι στην συνείδησή τους.
Όμως αυτό δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί.
Όλα αυτά τα χρόνια πόνταραν στην ευαισθησία μας αλλά καιρός είναι να ευαισθητοποιηθούν ή να κινητοποιηθούν οι Δήμοι.
3. Οι σύλλογοί μας ενημερώνουν τους συμπολίτες μας οτι σταματούν την δράση τους γυρω από τις υποθέσεις κακοποίησης ζώων για τις οποίες επίσης αλλόφρονες τρέχουμε από άκρο σε άκρο για να αντιμετωπίσουμε.
Ρίξαμε τον σπόρο, συμβάλλαμε τα μέγιστα στην ανάδειξη του θέματος κακοποίηση ,κακομεταχείριση ζώων
Από εδώ και στο εξής όμως κάθε καταγγελία που έρχεται σε γνώση μας θα  διαβιβάζεται στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα, τα οποία και έχουν ενημερωθεί από εμάς για  την νομοθεσία και  για τις ενέργειες στις οποίες  πρέπει να προβαίνουν.
Επίσης ενημερώνουμε οτι  σταματάμε την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων ζώων.
Τα σπίτια μας και οι άλλοι χώροι που διαθέτουμε είναι γεμάτοι ασφυκτικά και εθελοντές πλέον δεν υπάρχουν.
Για το διάστημα μέχρι τέλος Αυγούστου, που αναφέραμε παραπάνω , όσοι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν οι ίδιοι τα  τραυματισμένα ζώα  στον κτηνίατρο και να τα περιθάλπουν επίσης οι ίδιοι ,εμείς  θα κάνουμε ο, τι μπορούμε για να συμμετέχουμε στα έξοδα, τα οποία στην συνέχεια θα καταθέτουμε στους Δήμους.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί.
Ας αναλάβουν πλέον οι αρμόδιοι απο τον νόμο.
Σε όλη την Κρήτη οι περισσότεροι Δήμοι έχουν δημιουργήσει κτηνιατρεία, στειρώνουν συνεχώς και δωρεάν αδέσποτα , εκτός από το νομό μας με  μόνη εξαίρεση τον Δήμο Αποκορώνου.
H δράση μας θα αφορά θέματα παιδείας στα σχολεία, ενημέρωση  κοινού, ποικίλες εκδηλώσεις, ενεργοποίηση αρχών, δημοτικών, περιφερειακών, αστυνομικών, εισαγγελικών.
Όσο οι άνθρωποι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα ζώα  τους,να  τα αφήνουν να γεννούν και στη συνέχεια να τα παρατούν  τα αδέσποτα θα είναι ανάμεσά μας.
Ας σταματήσουμε λοιπόν να υποκρινόμαστε για την ύπαρξή τους γιατί εμείς είμαστε που τα δημιουργούμε.
Ας υποστούμε λοιπόν εμείς τις συνέπειες και όχι αυτά.
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων Η Προστασία των Ζώων.
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων Η Μικρή Κιβωτός του Νώε
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων Η Κιβωτός του Νώε.