Από σήμερα, 4 Οκτωβρίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, καλούμε τους Έλληνες πολίτες να υπογράψουν το παρόν διάβημα (petition) μας προς την Ελληνική κυβέρνηση, μέσω του οποίου ζητάμε την Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος όσον αφορά στο ίσης σημασίας δικαίωμα των μη ανθρώπινων έμβιων να συνυπάρχουν μαζί μας, χωρίς πόνο και δυστυχία, χωρίς ταλαιπωρία και εκμετάλλευση.

LINK ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

https://secure.avaaz.org/el/petition/Proedro_tis_Voylis_ton_Ellinon_kEyaggelo_Meimaraki_Telos_stin_kakopoiisi_ton_zoon_Nai_stin_Anatheorisi_toy_Syntagmatos/?dtOZXfb

Το θέμα των κακοποιήσεων των ζώων στην Ελλάδα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε διαστροφή.

Η κακομεταχείριση όλων των ζώων υποδηλώνει μία σοβαρή παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο, πολίτες και πολιτεία και βεβαίως τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε.

Το Σύνταγμά μας αναμένεται σύντομα να αναθεωρηθεί. Ελπίζουμε η αναθεώρηση να συνεχίσει να γίνεται υπό το φως του Διαφωτισμού.

Ένα σημαντικό μέρος αυτής της οπτικής αποτελεί και η άποψη πως ο άνθρωπος είναι ίσος προς τους βιολογικούς μας εταίρους, τουλάχιστον σε επίπεδο εφαρμοσμένης ηθικής. Και ακόμα, πως τα έμβια, δεν μπορούν να υφίστανται νομικά και ηθικά την μεταχείριση ενός res, ενός αντικειμένου.

Έτσι, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία αποφάσισε πως χρειάζεται μία εκστρατεία αφύπνισης και ενημέρωσης, ώστε η αλλαγή αυτή που επιζητούμε να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής αποδοχής και να μην παραμείνει ένα κενό νομικό γράμμα.

Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας ήδη στις 18 Ιουνίου του τρέχοντος έτους δώσαμε συνέντευξη τύπου και συνεχίζουμε την προσπάθεια συμβολικά σήμερα 4 του Οκτωβρίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, με το ανωτέρω ψήφισμα.

dd

Παράλληλα με επιστολή που θα αποστείλουμε άμεσα, απευθυνόμαστε στους Έλληνες και στους άλλους Ευρωπαίους Ευρωβουλευτές και τους καλούμε να ηγηθούν μιας ουσιώδους και συνεχόμενης προσπάθειας για την καταπολέμηση της κακοποίησης των ζώων που να οδηγήσει στην θέσπιση ενιαίων ευρωπαϊκών κανόνων ευζωίας των βιολογικών μας εταίρων, εκεί που δεν υπάρχουν, αξιοποιώντας την επιστολή-γνωμοδότηση του Paolo De Castro, Προέδρου της Committee on Agriculture and Rural Development, για το πρόβλημα του Υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δικαιώματα των ζώων δεν είναι απλώς μία φιλοσοφία.

Είναι ένα κοινωνικό κίνημα που αμφισβητεί την παραδοσιακή άποψη της κοινωνίας, ότι όλα τα μη ανθρώπινα ζώα υπάρχουν αποκλειστικά για ανθρώπινη χρήση.

Ακριβώς όπως έκανε και το κίνημα ενάντια στην ανθρώπινη δουλεία.

Επειδή η κοινωνία μας έχει εξελιχθεί αρκετά από τότε που γράφτηκε το Σύνταγμά μας, ώστε να αντιλαμβάνεται το δικαίωμα στην ευζωία των βιολογικών μας εταίρων, σας καλούμε να υπογράψετε, προωθήσετε και στηρίξετε την πρότασή μας, έτσι ώστε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων για να μην είναι άλλη μία θεματολογική ημέρα αλλά μία ημέρα-σταθμός για την ευρύτερη, ανθρώπινη και μη, κοινωνία μας.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία) και

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων