images-stories-photos-sfragida-170x191Στις 11/2/2014 οι τροπολογίες του Ν.4039/2012 για την προστασία των ζώων, δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 32 Α’/11-02-2014 (Ν. 4235/2014).

Ο Ν. 4235/2014 είναι ένα πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ουσιαστικά μόνο τα άρθρα 46 και 47 είναι αυτά που αφορούν τις αλλαγές του Ν.4039/2012.

Μεταξύ άλλων, οι σοβαρές αλλαγές που έγιναν είναι οι παρακάτω:

Τροποποιείται ο ορισμός του επιθετικού ζώου, και ορίζεται ότι ένα ζώο θα πρέπει να εκδηλώσει απρόκλητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί. Αν και ο νέος ορισμός, απέχει παρασάγγας από την πραγματική έννοια του επιθετικού ζώου, κάνει τουλάχιστον κάποια βήματα μπροστά σε σχέση με τον προηγούμενο.

Στα αρμόδια όργανα βεβαίωσης παραβάσεων, προστίθεται η Ελληνική Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική ακτοφυλακή, που έλειπαν από τον προηγούμενο νόμο

Μέσω Κτηνιάτρου, ο ιδιοκτήτης ενός ζώου, οφείλει να ενημερώνει για κάθε αλλαγή στοιχείων, όπως για παράδειγμα, θάνατος, απώλεια, αλλαγή ιδιοκτήτη κλπ. Σε όλες τις περιπτώσεις η προθεσμία είναι 15 ημέρες ενώ για την περίπτωση της απώλειας 5 ημέρες.

Στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, προστίθεται αυτή της υποχρεωτικής αποστολής (συστημένου) του αντίγραφου ηλεκτρονικής σήμανσης στον Δήμο.

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις εκτροφής, και απαιτείται άδεια εκτροφής από την πρώτη γέννα (ισχύει για κάθε γέννα που σκοπό έχει την πώληση των κουταβιών)

Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους χώρους.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων ζώων

Απαγορεύεται η εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων ζώων

Αλλάζει η σύσταση της 5μελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων των Δήμων και στην θέση του κυνηγού, τοποθετείται ένας εκπαιδευτής, μέλος αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου. Ταυτόχρονα δημιουργείται και μία τριμελής επιτροπή κτηνιάτρων.

Διευκρινίζεται ότι η σίτιση αδέσποτων ζώων δεν απαγορεύεται

Διευκρινίζεται ότι οι σκύλοι βοηθοί ΑΜΕΑ γίνονται δεκτοί σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ανεξαρτήτως μεγέθους, χωρίς φίμωτρο.

skodhgoi

Τροποποιείται το άρθρο για την εκμετάλλευση ζώων και προστίθεται παράγραφος που ορίζει ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώων σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους

Από το ανωτέρω άρθρο, εξαιρούνται οι παραστάσεις ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο με την προϋπόθεση ότι αυτά πραγματοποιούνται μέσα σε καταστήματα pet shops, ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία, κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και εκτροφεία θηραμάτων!

Ναι πολύ σωστά διαβάσατε. Δεν κάνουμε καθόλου πλάκα! Αγνωσται αι βουλαι (και η προχειρότητα) του κυρίου (Νομοθέτη) που δημιουργεί συντακτικές ασάφειες!

Προστίθεται νέο άρθρο για την αντιμετώπιση σκύλων με Λεισμανίωση. Επιτέλους μπαίνει έτσι ένα τέλος στις αυθαίρετες ευθανασίες ζώων με λεϊσμανίαση και οι Δήμοι πια θα υποχρεούνται σε θεραπεία.

Η κυριότερη αλλαγή που πραγματοποιείται, είναι ότι η παθητική μορφή κακοποίησης (μόνιμο δέσιμο, παράλειψη κανόνων ευζωίας κλπ) ποινικοποιείται με τις ίδιες ποινές με την ενεργητική κακοποίηση (1-5 χρόνια και 5.000-15.000 ευρώ πρόστιμο)

Τέλος τροποποιείται όλος ο πίνακας διοικητικών προστίμων – προς τα πάνω.