ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Συναντήσεις συλλόγου μας με την Δημοτική Αστυνομία , Εισαγγελία Εφετών και Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης

 

Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα ο σύλλογός μας στα πλαίσια  της προσπάθειάς μας για την  σωστή και  πιστή  εφαρμογή του νόμου  40309/2012 που αφορά στην προστασία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς καθώς και στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών απέναντι σε αυτά,  τόσο με τον Δήμο Χανίων και την  Δημοτική Αστυνομία  όσο  και με την Εισαγγελία Εφετών  Δ. Κρήτης και την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων

Ειδικότερα το πρωί στο Δημαρχείο της πόλης  έγινε συνάντηση με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο  για τα θέματα της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μανούσο Λιονάκη, την   αρμοδία του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα κα Στέλλα Χριστινάκη , τον υπεύθυνο  από την Δημοτική Αστυνομία κ. Νίκο Μπομπολάκη  και  δημοτικούς αστυνομικούς.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της κοινής  προσπάθειας του Δήμου ,της Δημοτικής Αστυνομίας και του συλλόγου μας για την ενημέρωση  των δημοτών στα τα ανωτέρω θέματα των ζώων,  το μοίρασμα  του σχετικού  φυλλαδίου που έχει εκδώσει ο Δήμος   για τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε αυτά αλλά και απέναντι στους συνδημότες μας.

Στη συνέχεια  έγινε συνάντηση με την Αντεισαγγελέα Εφετών Δ. Κρήτης κα Χρυσογιάννη, την οποία και δημόσια θέλουμε  να  ευχαριστήσουμε  για την τεράστια συμβολή της στον  αγώνα μας κατά της βίας στα ζώα ,  και τον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων κ. Κουτσαυτάκη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αστυνομίας.

Εκ μέρους της Εισαγγελέως και με αφορμή την Εγκύκλιο που εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατόπιν  σχετικού αιτήματος της Ομοσπονδίας μας, έγινε αναφορά  στην ηθική  και νομική υποχρέωση που έχουμε απέναντι  στα υπόλοιπα έμβια  όντα  του πλανήτη μας και στις υποχρεώσεις  που πηγάζουν από τον νόμο  για τις  ενέργειες των αστυνομικών οργάνων στις περιπτώσεις  κακοποίησης ζώων , αναφέρθηκε  δε  ιδιαίτερα  στα  “βαρελοσκυλα”  την γνωστή πληγή  και βασική   αιτία δυσφήμισης του νησιού και της χώρας μας.Η κα Εισαγγελέας τόνισε ιδιαίτερα τις περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης των ζώων , οι οποίες είναι αξιόποινες πράξεις στην κατηγορία του βαρέως πλημμελήματος πλέον με τον 4039/12  , και  ενδεικτικά  ανέφερε την έλλειψη καταλύματος ή το ακατάλληλο κατάλυμα,  τα μόνιμα δεμένα σκυλιά, την έλλειψη εκγύμνασης των ζώων και του καθημερινού περιπάτου τους ,  τα σκυλιά πάνω στους δρόμους, την έλλειψη νερού και  τροφής ή ακατάληλου νερού και τροφής, στην υποχρέωση σίτισης εκ μέρους όλων μας  των αδέσποτων ζώων τροφή στην έλλειψη  κτηνιατρικής πρόληψης αλλά και περίθαλψης όταν αυτά ασθενούν κλπ. 

Από την πλευρά του  ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων  κ. Κουτσαυτάκης  δήλωσε οτι  η Αστυνομία θα κάνει ο, τι μπορεί για να  βελτιωθεί αυτή η κατάσταση στο νησί  και ότι βεβαίως θα εφαρμοστεί ο νόμος, αναφέρθηκε δε και στην αναγκαιότητα ενημέρωσης των αστυνομικών για όλα τα θέματα του νόμου για τα ζώα, ώστε απρόσκοπτα  να εφαρμόζεται αυτός.
Από την πλευρά μας  τονίστηκε  η ανάγκη  της  συστηματικής ενημέρωσης  όλων   μας, πολιτών, παιδιών  και εμπλεκομένων αρχών,  για την αλλαγή σιγά σιγά  της κουλτούρας μας απέναντι και στα ζώα αλλά δυστυχώς και στην αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου  στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Τόσο σαν Σύλλογος Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ όσο και σαν Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία    προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων  μας  να συμβάλουμε  στην εξάλειψη  φαινομένων ,που δεν μας τιμούν σαν έλληνες και σαν ανθρώπους, αλλά τον κύριο λόγο  θα πρέπει να έχει  η Πολιτεία και όχι οι απλοί πολίτες εθελοντές.

Αναστασία Μπομπολάκη 

Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

και του Φ.Σ.Χανίων Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΤΩΝ ΖΩΩΝ