Κρήτη: τι έγινε στην παγκρήτια σύσκεψη για την κακοποίηση ζώωνΑρκετοί ήταν οι πολίτες και εκπρόσωποι φορέων που τελικά έδωσαν το παρόν στην Παγκρήτια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το πρωί του περασμένου Σάββατου 30 Μαΐου 2011 με αφορμή τα εκατοντάδες περιστατικά βάναυσης κακοποίησης ζώων, που τόσο συχνά συμβαίνουν στο νησί της Κρήτης.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν πάνω σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, που μαστίζει τα ζώα, και εκθέτει την Κρήτη και την Ελλάδα –ως τουριστικό προορισμό ακατάλληλο για φιλόζωους και λογικούς ανθρώπους – η αντιεισαγγελέας Εφετών Κρήτης, Ειρήνη Χρυσογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη τιμωρίας των δραστών, στην παθητική κακοποίηση, και δεσμεύτηκε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης θα πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε οι υποθέσεις κακοποίησης ζώων να φθάνουν γρήγορα στο ακροατήριο και να δικάζονται οι δράστες στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επάνω σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος (αφού και τα ζώα είναι μέρος του), τοποθετήθηκε και ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος, (που έκλεισε και την εκδήλωση), ο οποίος τόνισε ότι όλα τα πλάσματα είναι δημιουργήματα του Θεού και είναι υποχρέωση μας να τα σεβόμαστε. Ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, (στρατηγός στο βαθμό) Μανώλης Παραβολιδάκης, προέτρεψε τους πολίτες να καταγγέλλουν στην Αστυνομία κάθε κακοποίηση όταν διαπιστώνουν ότι αυτή συμβαίνει.

Τα ατράνταχτα επιχειρήματα και τις λύσεις που προτείνουν οι φιλόζωοι εθελοντές, που καθημερινά πασχίζουν για τα ζώα (αδέσποτα, δεσποζόμενα, παραγωγικά, άγριας πανίδας κ.ά.), άκουσαν  ο περιφερειάρχης Κρήτης και οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι απ’ όλους νομούς, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Περιφέρειας, βουλευτές, οι εκπρόσωποι κομμάτων, προσωπικότητες που κατάγονται από την Κρήτη και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κάλυψαν εκτενώς αυτήν την τόσο σημαντική συνάντηση.
Στην αίθουσα  «Πολλαπλών Χρήσεων» Δήμου Ηρακλείου (παλιά Λαχαναγορά) οι αρμόδιοι είχαν την δυνατότητα να δουν ενημερωτικά βίντεο για το «εμπάργκο» των τουριστών προς την χώρας μας εξαιτίας των κακοποιήσεων, που κάνουν τον γύρο του κόσμου, κυρίως μέσω διαδικτύου, για το δράμα των «βαρελόσκυλων» και το έγκλημα της εγκατάλειψης και για τα όσα υφίστανται τα περίπου 5.000 ζώα που κακοποιούνται κάθε χρόνο εκεί.

Στην οθόνη έβλεπαν φωτογραφίες – ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το μέγεθος των εγκλημάτων (την αλήθεια των οποίων κάποιοι παλιότερα αμφισβητούσαν μιλώντας για σκηνοθετημένα «περιστατικά») τα οποία διαπράττονται και φυσικά την ευρηματικότητα και τον σαδισμό των δραστών, που προφανώς απολαμβάνουν την θανάτωση κάθε είδους ζώου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

*οι φόλες που καθημερινά μπαίνουν σε κάθε γωνιά του νησιού
*δια βίου κακοποίηση των βαρελόσκυλων των οποίων η λύτρωση έρχεται μόνο με τον θάνατο
* Ζώα που περιφέρονται ως ζωντανοί σκελετοί εξαιτίας της ασιτίας

Ψυχή του φιλοζωικού έργου – που γίνεται στην Κρήτη – είναι τόσο η κα Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, που δραστηριοποιείται στα Χανιά,  όσο και η κα Μαρία Χουστουλάκη εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής 110 Ζωοφιλικών Σωματείων,  η οποία δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο.

Το έργο αυτών των δύο γυναικών, των δεκάδων άλλων σωματείων και των ευαίσθητων εθελοντών, που τρέχουν σε κάθε γωνιά του νησιού για να σώσουν ό,τι σώζεται, είναι μια συνεχής μάχη, κόντρα σ’ ένα διαρκές έγκλημα, κόντρα στην κακή νοοτροπία πολλών και κόντρα στην αδιαφορία των περισσότερων εκπροσώπων φορέων και αρχών.

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν και οι δεσμεύσεις που ειπώθηκαν σε αυτή τη σύσκεψη ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν έργο.

Πηγή: zoosos.gr