Τα  ανυπόστατα “επιχειρήματα” του Δήμου

Τα είδαμε και τα ακούσαμε όλα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, σχετικά με την κατασκευή δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων στα Χανιά.

Αφού φρόντισε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης με δημόσιες δηλώσεις του στα ΜΜΕ και στο δημοτικό συμβούλιο όλους τους προηγούμενους μήνες να έχει καθησυχάσει την φιλοζωική κοινότητα, ισχυριζόμενος ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με ένα τέτοιο ενδεχόμενο (είχε δηλώσει κατά λέξη ότι «η εμπειρία του κυνοκομείου είναι πολύ οδυνηρή για τον Δήμο», «ο Δήμος που ανοίγει κυνοκομείο, ενδεχομένως επιβαρύνεται με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό αδέσποτων ζώων»), έδωσε εντολή στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να «τρέξουν» για να υποβάλει ο δήμος μελέτη για την κατασκευή δημοτικού καταφυγίου και έφερε βεβιασμένα το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, στριμώχνοντάς το σε μια ατζέντα 60 και πλέον θεμάτων, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την αρμόδια 5μελή επιτροπή, τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης, τις δημοτικές παρατάξεις και τους τοπικούς φορείς. Σε μια συνεδρίαση στην οποία μεθοδεύτηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. η φυσική «εξόντωση» των δημοτικών συμβούλων, με έναρξη της σχετικής συζήτησης στις 23:00 και λήξη στις 05:00 τα ξημερώματα, επιτυγχάνοντας να φύγουν αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι και θα είχαν καθορίσει το αποτέλεσμα σε βάρος της εισήγησης της δημοτικής αρχής.

Μια συνεδρίαση στην οποία ήταν αδύνατον για τους εκπροσώπους των φιλοζωικών συλλόγων και συλλογικοτήτων της πόλης να εκθέσουν όλα τα στοιχεία, τα επιχειρήματα και την εμπειρία τους κατά των δημοτικών καταφυγίων και να απαντήσουν ταυτόχρονα στα επιχειρήματα του εισηγητή και των υπολοίπων συμβούλων.

Μια συνεδρίαση στην οποία ακούστηκαν πρωτοφανή επιχειρήματα, όπως ότι το δημοτικό καταφύγιο θα αποτελέσει τουριστικό αξιοθέατο, ότι τα «κελιά» με τους χειρουργημένους, άρρωστους, πιθανόν επιθετικούς σκύλους θα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τους μαθητές καθώς και ότι το δημοτικό καταφύγιο θα γίνει πόλος έλξης δωρεών από το εξωτερικό ! Χωρίς κτηνίατρο, χωρίς μόνιμο προσωπικό, χωρίς καμία μελέτη ως προς το ετήσιο κόστος λειτουργίας του.

Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν οι «χειροκροτητές» του αντιδημάρχου Γιάννη Νικηφοράκη, δυο άνθρωποι που εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους, προερχόμενοι από γειτονικούς δήμους, χωρίς δραστηριότητα και προσφορά στα Χανιά, που συνδέονται με ΜΚΟ ανύπαρκτης προσφοράς και ακροδεξιών καταβολών, οι οποίοι δεν δίστασαν ακόμα και να χειροδικήσουν σε βάρος του κ. Κεμεσίδη κατά την λήξη της συνεδρίασης.

Όσο απογοητευτική ήταν η στάση και η τακτική των παρατάξεων των κ.κ. Σημανδηράκη και Δαμιανάκη (με την εξαίρεση του κ. Γιακουμογιαννάκη), άλλο τόσο ήταν και των κ.κ. Σαρρή (με την εξαίρεση του κ. Λιβάνιου) και Βάμβουκα, οι οποίες, με την αποχή τους, έδωσαν το προβάδισμα στην υπερψήφιση ενός μεγάλου λάθους. Οι λογικές φωνές των παρατάξεων των κ.κ. Αρχοντάκη, Παπαδογιάννη, Βουρλάκη, και Ρίζου, δεν εισακούστηκαν δυστυχώς με την δέουσα προσοχή.

Το καταφύγιο – κυνοκομείο κατά τα κοινώς λεγόμενα- στο Ακρωτήρι  πολύ σύντομα και παρά τις όποιες καλές προθέσεις θα καταλήξει σε κολαστήριο, αποθήκη εκατοντάδων σκύλων, μη διαχειρίσιμων από καμία δημοτική αρχή και από κανέναν εθελοντή. Εδώ δεν χωρούν τα οράματα της νέας δημοτικής αρχής, τα οποία επικαλέστηκε ο κ. Χαζιράκης λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης.

Πρόκειται για στατιστικά, μαθηματικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κανένας Δήμος στην Ελλάδα δεν κατάφερε να μειώσει τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων με την ίδρυση κυνοκομείων. Αντιθέτως, στην πλειοψηφία τους, οι Δήμοι απέκτησαν έναν βραχνά, μια εστία υπερσυγκέντρωσης και κακοποίησης ζώων, μια οικονομική πληγή, μια ντροπή για την περιοχή τους.

Τον Αύγουστο ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, συνοδευόμενος από τον Τάσο Αλόγλου και τον Γιάννη Νικηφοράκη, είχαν ενθουσιαστεί με την πρόταση των Ευρωβουλευτών κ.κ. Χατζημαρκάκη, Buchner και Eck να εφαρμοστεί στα Χανιά ένα πρότυπο πρόγραμμα στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων με την χρηματοδότηση της Ε.Ε. καθώς αυτό θα «χτυπούσε» την ρίζα του κακού και θα βλέπαμε με τον τρόπο αυτό απτά αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρόνο. Αυτή είναι η λύση κ. Δήμαρχε, αγαπητό Δημοτικό Συμβούλιο. Οι δικές σας «λύσεις» κληροδοτούν στον Δήμο Χανίων ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

Σύλλογος  “η προστασία των ζώων”