Mε αφορμή πληροφορίες για επικείμενη δηλητηρίαση ζώων σε συγκεκριμένο σημείο στον Αποκόρωνα αλλά και αναφορικά με το χθεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα με δηλώσεις του Δημάρχου κου Κουκιανάκη καθιστούμε γνωστά τα παρακάτω και ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση των δημοτικών, αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών προκειμένου να αποφευχθεί ένα ακόμη έγκλημα εις βάρος αθώων εμβίων όντων:

1. Από διαφορετικές πηγές ενημερωθήκαμε για την πρόθεση ορισμένων να δηλητηριάσουν ζώα τα οποία περιθάλπει στην οικία της αγγλίδα φιλόζωη που δραστηριοποιείται στην περιοχή βοηθώντας αδέσποτα ζώα.
Ήδη έχουμε ενημερώσει τον Δήμαρχο και άλλους παράγοντες της περιοχής ώστε να αποτραπεί η απεχθής αυτή , ποινικά και ηθικά κολάσιμη πράξη.
Η δηλητηρίαση των ζώων δεν έλυσε ούτε πρόκειται να λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Είναι δε μέγιστη ανθρώπινη ανανδρία να τα βάζει κανείς με τα θύματα αυτής της υπόθεσης αντί με αυτούς που πραγματικά ευθύνονται.
Μπορούμε να στραφούμε με κάθε νόμιμο μέσον κατά παντός υπευθύνου όχι όμως κατά των ζώων , που δεν έχουν καμία ευθύνη για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τις δικές μας, ούτε για το ότι είναι αδέσποτα.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον κ. Δήμαρχο ο ίδιος δήλωσε ,ότι ο Αποκόρωνας έχει αλλάξει και ότι δεν θα συμβούν τέτοια περιστατικά.
Το ευχόμαστε και μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Εμείς θεωρήσαμε χρέος μας να δημοσιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες και καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πάρουν κάθε δυνατό μέτρο αποτροπής τέτοιων σκοταδιστικών πράξεων .

2.Στις δηλώσεις του ο κ. Δήμαρχος στο ως άνω δημοσίευμα αναφέρεται σε ασθένειες ζώων στο καταφύγιο στην Κάινα και μάλιστα μιλά για επιδημία .
Ο ίδιος μας ανέφερε, ότι δεν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του, πράγμα το οποίο και οφείλει να διευκρινίσει.
Όντως υπάρχουν 5-6 ζώα τα οποία είναι υπό πλήρη θεραπευτική αγωγή εδώ και καιρό και ως γνωστό το παράσιτο λόγω της θεραπείας είναι σε πλήρη αδράνεια, όπως με με τον πλέον υπεύθυνο και επιστημονικό τρόπο αναφέρει στα συγγράμματά του ο κορυφαίος Καθηγητής Παρασιτολογίας στην χώρα μας Σ. Χαραλαμπίδης αλλά και η νυν Καθηγήτρια Παρασιτολογίας στο Α.Π.Θ. Αναστασία Διάκου.

Προς τι λοιπόν τέτοιες μη επιστημονικές αλλά και επικίνδυνες αναφορές που προκαλούν πανικό και γίνονται ηθικοί αυτουργοί πράξεων κατά των ζώων;
Η λεισμανίωση είναι ασθένεια θεραπεύσιμη πλέον, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα αλλά από μια σκνίπα η οποία δεν ενδημεί στην χώρα μας γι αυτό και οι ανθρώπινοι ασθενείς από την νόσο αυτή είναι από ελάχιστοι έως και ανύπαρκτοι.

Προτείνουμε στην Δημοτική Αρχή να καλέσει μέσω τη Ομοσπονδίας μας τους ανωτέρω Καθηγητές Παρασιτολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης σε ενημερωτική Ημερίδα των δημοτών , ώστε από τα πλέον υπεύθυνα και αρμόδια χείλη και όχι από αναρμόδιους ή μη σωστά επιστημονικά ενημερωμένους πληροφορηθούν σωστά και να καταρριφθούν επιστημονικά διάφοροι μύθοι και ζωοφοβίες , που υπάρχουν και πλανώνται γύρω από τις ζωοανθρωπονόσους.

3. Όντως η Δημοτική Αρχή του Αποκόρωνα έχει προχωρήσει σε ενέργειες για τα αδέσποτα ζώα, είναι όμως λίγες και μένει να γίνουν πολλά ακόμη ώστε να μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή του τοπίου.
Το καλοκαίρι και στον Αποκόρωνα οι φιλοζωικοί σύλλογοι και ιδιαίτερα η κα Λούκας περιέθαλψαν πάρα πολλά αδέσποτα ζώα, τραυματισμένα, άρρωστα, κουτάβια και γατιά και μάλιστα αρκετές φορές μετά από έκκληση της ίδιας της δημοτικής αρχής.
Μένουν λοιπόν να γίνουν πολλά ακόμη, ώστε πραγματικά η Δημοτική Αρχή να καυχιέται για το έργο της.

4. Τέλος προτείναμε για το ζήτημα του καταφυγίου στην Κάινα να γίνει μια τριμερής συνάντηση της Δημοτικής Αρχής, της πλευράς της κας Λούκας και των φιλοζωικών οργανισμών ώστε μέσα από το συνεχή διάλογο, την υπομονή και την επιμονή να φτάσουμε στο ζητούμενο.
Δεν κλείνει ένα καταφύγιο με τόσα ζώα , όποτε το θυμόμαστε.

Το δε ζητούμενο δεν είναι τίποτα άλλο από την ευζωία των ζώων , την οποία όλες οι πλευρές θα πρέπει να τηρούν και να αναζητούν.

Εν κατακλείδι δε ,δεν θα σταματήσουμε με κάθε τρόπο και τόνο να λέμε και να καταδικάζουμε την υποκρισία.
Εφόσον ενοχλούμαστε από τη ύπαρξη των αδέσποτων ας πάψουμε να τα δημιουργούμε.
Γιατί ο άνθρωπος τα δημιουργεί, οι περισσότεροι δυστυχώς ιδιοκτήτες ζώων τα δημιουργούν με το να τα παρατούν αυτά και τα νεογέννητά τους.
Ας σταματήσουμε λοιπόν τις υποκριτικές κραυγές και τα παράπονα.

Διαφορετικά ας σιωπήσουμε …
Γιατί η υποκρισία δεν αντέχεται…

Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη

 Πρόεδρος ΠΦΠΟ