Είναι λυπηρό να θεωρούμε τη χριστιανική θρησκεία μια θρησκεία αγάπης και να έχουμε υιοθετήσει πλήθος παγανιστικών εθίμων,να τα διαιωνίζουμε και να τα παρουσιάζουμε ως εκδηλώσεις της χριστιανικής φιλοσοφίας και να τα διατυμπανίζουμε ως έθιμα που προάγουν τον πολιτισμό μας και να θέλουμε να γίνονται πόλος έλξης τουριστών…

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, ενημερώθηκε για την τελετουργική θανάτωση-θυσία ζώων, ταύρων και αμνοεριφίων κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων (Αναστενάρια) στο χωριό Αγ. Ελένη Σερρών, παρουσία κατοίκων και επισκεπτών.

Κύριοι, όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Νομοθεσία (Ν.4039/2012) προστατεύει την ευζωία όλων των ζώων, ενώ είναι καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας να προάγει την φιλοζωική κουλτούρα των Ελλήνων πολιτών.

Επειδή:

1. Το συγκεκριμένο έθιμο είναι παράνομο, γιατί οι σφαγές ζώων σύμφωνα με τη νομοθεσία, γίνονται στα σφαγεία, με συγκεκριμένες οδηγίες κτηνιάτρου (αναισθητοποίηση) και υγειονομικές συνθήκες κατάλληλες γι αυτό το σκοπό. (Π.Δ. 327/1996).

2. Το να πραγματοποιείται σφαγή ζώου παρουσία κοινού, μεταξύ αυτών και παιδιών, προσβάλλει κάθε έννοια πολιτισμού. Είναι ένα βάρβαρο και αποκρουστικό θέαμα που μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει.

3. Το να γίνεται λόγος σήμερα για «θυσία» ζώου ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο θρησκευτικής εορτής, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής πίστης στο όνομα της οποίας τελείται το συγκεκριμένο έθιμο.

Η Φιλοζωική κοινότητα καταδικάζει κάθε έθιμο που περιέχει κακοποίηση ζώου, πολύ περισσότερο δε, τη δημόσια κακοποίηση αυτού.

agiaeleni1

Παρακαλούνται οι παραπάνω αρχές όπως μεριμνήσουν ώστε εφέτος να μην πραγματοποιηθεί καμιά δημόσια σφαγή-θυσία ζώου, είτε στην Αγία Ελένη Σερρών ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του Δήμου Σερρών στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Αναστενάρια (21-23 Μαΐου 2015).

agiaeleni2

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι έχουμε εξουσιοδοτήσει το σωματείο-μέλος της Ομοσπονδίας μας «Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών» ώστε, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο από την Εισαγγελική Αρχή, να ορίσει εκπρόσωπο του ο οποίος/η οποία σε συνεννόηση μαζί σας και συνοδεία των αστυνομικών οργάνων/κτηνιατρικών υπαλλήλων οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι για την τήρηση της τάξης/εφαρμογή της νομοθεσίας περί σφαγής και γενικότερα της φιλοζωικής νομοθεσίας, ώστε να παρακολουθήσει και να βιντεοσκοπήσει τα τεκταινόμενα (περιφορά και αναισθητοποίηση των ζώων), αρχής γενομένης από το πανηγύρι των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου 2015,
χωριό Αγ. Ελένη Σερρών).

Σταματήστε ΤΩΡΑ τα μαρτύρια των αρνιών και των ταύρων.
Αρχής γενομένης από την Πέμπτη 21 Μαΐου, θρησκευτικής εορτής των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης που είναι επίσης και παγκόσμια ημέρα πολιτισμού!
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και όχι στον Μεσαίωνα.

 Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) 

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων

*Η παραπάνω επιστολή έχει αποδέκτες την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών,τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και το Δήμο Σερρών ενώ κοινοποιείται στον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σερρών κ. Φίλιππο Παππαδόπουλο,Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ, Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Κ.Α.Φ.Ε.,Φιλοζωικό Όμιλο Σερρών,Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης,Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών,Επίτροπο Περιβάλλοντος & Ευζωίας ζώων Ε.Ε. και Βουλευτές Ευρωκοινοβουλίου