Τα μηνύματα που λαμβάνουμε τις εξήντα πρώτες ημέρες της νέας δημοτικής αρχής ως προς τα θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων είναι αντιφατικά, καθώς αφενός ο δίαυλος επικοινωνίας που διαφαινόταν ανοιχτός ανάμεσα στους εκπροσώπους μας και τη νέα Δημοτική Αρχή διακόπηκε, αφετέρου από την μια παρακολουθήσαμε τον Δήμαρχο να κάνει δηλώσεις προς την σωστή κατεύθυνση και λίγες εβδομάδες μετά, τον Αντιδήμαρχο να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Εύλογα λοιπόν είχαμε αγωνία για την πραγματοποίηση της 1ης συνάντησης της νέας δημοτικής αρχής με τα φιλοζωικά σωματεία, η οποία ορίστηκε και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 06.11.2019. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Νικηφοράκης, ενώ παρόντες ήταν εκπρόσωποι και των πέντε φιλοζωικών σωματείων του Δήμου Χανίων. Τα θέματα που η πλειοψηφία των σωματείων θέσαμε, ήταν τα εξής:

ΣΥΝΘΕΣΗ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η νέα σύνθεση της 5μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς δεν είναι σύννομη, καθώς στην απόφαση του Δημάρχου δεν ελήφθη υπόψη η απόφαση της πλειοψηφίας των σωματείων που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στον Δήμο Χανίων.

Συγκεκριμένα, τα σωματεία αφού κλήθηκαν να ορίσουν τους εκπροσώπους τους μέσα σε ορισμένη προθεσμία, προχώρησαν σε αλλεπάλληλες κοινές συνεδριάσεις και κατέληξαν κατά πλειοψηφία στους δυο εκπροσώπους τους. Παρόλο που η απόφαση εμπρόθεσμα γνωστοποιήθηκε αρμοδίως, ο Δήμαρχος επέλεξε να την παραβλέψει. Εξηγήσαμε στον Δήμαρχο την παρατυπία και ζητήσαμε την επανάληψη της απόφασης, δεδομένου ότι υπάρχει και σχετική επιστολή – γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, που είχε αποσταλεί στον πρώην Δήμαρχο κ. Βάμβουκα, όταν είχε προβεί σε αντίστοιχη εσφαλμένη ενέργεια. Δεν λάβαμε σχετική δέσμευση.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΓΑΤΩΝ

Με αφορμή την επιστολή προσφοράς που λάβαμε και διαβιβάσαμε στον Δήμο Χανίων την 6η Οκτωβρίου 2019 για την εκπόνηση προγράμματος δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνιάτρους και την ακατάληπτη απάντηση που λάβαμε από τον Αντιδήμαρχο είκοσι μέρες μετά, ότι δηλαδή το πρόγραμμα ναι μεν μπορεί να υλοποιηθεί αλλά μόνον για 20 ζώα, για τα οποία έχουν ήδη βρεθεί οικογένειες, ζητήσαμε διευκρινήσεις, τις οποίες αναμένουμε να λάβουμε.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΓΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Είναι γνωστό ότι η αρμόδια υπηρεσία στα Χανιά μπλοκάρει κάθε ενέργεια των εθελοντών να φιλοξενήσουν αδέσποτα ζώα για αποθεραπεία, ως δήθεν παράνομη, αρνούμενη να καλύψει τα έξοδα για κάθε περιστατικό που αναλαμβάνουν οι εθελοντές χωρίς την διαμεσολάβηση του περισυλλογέα, ο οποίος δεν είναι διαθέσιμος απογεύματα, σαββατοκύριακα και αργίες  – και για τον ίδιο λόγο αντιμάχεται και τα προγράμματα συστηματικών δωρεάν στειρώσεων από εθελοντές κτηνιάτρους. Το εφεύρημα αυτό φαίνεται ότι υιοθέτησε και ο Αντιδήμαρχος, αν και δήλωσε ότι αναζητά τρόπο για να το «παρακάμψει». Ο Δήμαρχος αντιλήφθηκε τον παραλογισμό αυτής της πρακτικής, οπότε ελπίζουμε σε μεγαλύτερη ευελιξία της υπηρεσίας στο μέλλον.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ

Ένα πάγιο αίτημα των σωματείων, ούτως ώστε, η ούτως ή άλλως εθελοντική προσφορά τους σε σχέση με την στείρωση, περίθαλψη, φιλοξενία και υιοθεσία των αδέσποτων ζώων να γίνεται υπό την αιγίδα και την αναγνώριση του Δήμου. Η απερχόμενη δημοτική αρχή έκανε το πρώτο βήμα υπογράφοντας το πλαίσιο με το σωματείο μας, παρέλειψε όμως, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου να υπογράψει με τα υπόλοιπα σωματεία, παρά την ρητή προς τούτο δέσμευσή της. Ένα απλό αίτημα το οποίο δεν δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η νέα δημοτική αρχή.

«ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ»  Ή ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ;

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα από εθελόντρια με πλούσια προσφορά σε όλους τους τομείς κοινωνικής δράσης στα Χανιά, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος εξέφρασαν την άποψη ότι «καταγγέλλονται» από τον σύλλογό μας, χωρίς να τους έχουμε δώσει ένα περιθώριο να εγκλιματιστούν και να βρουν τα πατήματά τους.

Η απάντησή μας προς την νέα δημοτική αρχή ήταν ότι, πριν ακόμα εκλεγούν, προσφέραμε την εμπειρία και τις γνώσεις μας, ώστε να καταρτίσουν το πρόγραμμά τους, από την πρώτη ημέρα δε της εκλογής τους είμαστε δίπλα τους και έχουμε δηλώσει έμπρακτα την διάθεσή μας να βοηθήσουμε, να τους κατατοπίσουμε, και να τους κατευθύνουμε προς τις σωστές πρακτικές που θα καλλιεργήσουν την φιλοζωική κουλτούρα και θα μειώσουν τον αδέσποτο πληθυσμό στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, με διάφορους τρόπους προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε ήδη από την 1η.09 για να προετοιμαστεί και να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Δήμου με τα 5 σωματεία, να οργανωθεί το πρώτο πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο για πολλές ημέρες κάθε μήνα, να σχεδιαστεί ένα νέο φυλλάδιο ή να διανεμηθούν από τους εθελοντές μας τα ήδη υπάρχοντα φυλλάδια φιλοζωικού περιεχομένου στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων του οποίου φέτος είμασταν υποστηρικτές, να υπογραφεί το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και σωματείων.

Δεν διστάσαμε επίσης δημόσια να επιβραβεύσουμε τον Δήμαρχο για τις δηλώσεις του στη Νέα Τηλεόραση, σε συνέντευξή του στην κ. Καλληδονάκη.

Την ίδια στιγμή όμως, ως φιλοζωικό σωματείο με μακρά ιστορία στα Χανιά, ως εθελοντές – ενεργά μέλη της κοινωνίας, ως σκεπτόμενοι άνθρωποι δραστηριοποιούμενοι με γνήσιο ενδιαφέρον και κανένα προσωπικό συμφέρον στον τομέα της προστασίας των ζώων, διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμά μας να εκφράζουμε την γνώμη μας, να αναδεικνύουμε τις θετικές κινήσεις και να επισημαίνουμε τα λάθη, όχι με αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά για το καλό της τοπικής κοινωνίας και την προστασία των ζώων.

Το προεκλογικό πρόγραμμα του Δημάρχου και της παράταξής του σε σχέση με την διαχείριση των ζώων δημιουργήθηκε κατόπιν συζήτησης με τα φιλοζωικά σωματεία και ελπίζουμε ότι η ίδια δημοκρατική διαδικασία θα τηρηθεί και καθ’ όλη την τετραετία διακυβέρνησης του Δήμου μας. Όπως πριν, έτσι και τώρα δηλώνουμε παρόντες, ανοιχτοί στον διάλογο και σε κάθε συνεργασία με τον Δήμο, με σεβασμό  εκατέρωθεν στον θεσμικό ρόλο, τις γνώσεις και την εμπειρία καθενός από εμάς.

Φιλοζωικός σύλλογος Χανίων «η προστασία των ζώων»