Στις 02 Οκτωβρίου κλιμάκιο της Ομοσπονδίας μας μετέβη στον Άγιο Νικόλαο με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου για  “καταφύγιο” αδέσποτων που λειτουργεί στην περιοχή.

Όντως οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων εκεί είναι εξαιρετικά κακές ενώ διαπιστώθηκε ότι κάτοικοι  πετούν τα ανεπιθύμητα κατοικίδιά τους μέσα στον χώρο αυτό με αποτέλεσμα τον τραγικό τους θάνατο .

Τα μέλη της Ομοσπονδίας είχαν διαδοχικές  ολιγόλεπτες συναντήσεις με  εθελοντές αλλά και με μέλη του φιλοζωικού συλλόγου, με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Ζερβό  καθώς και με τον Αστυνομικό Διευθυντή του νομού Λασιθίου  ταξίαρχο κ. Περράκη.

Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν το κλείσιμο του ” καταφυγίου ” άμεσα μέσω φιλοξενιών και υιοθεσιών και η ανακούφιση των εκεί ζώων μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό αλλά και η επανατοποθέτηση θεμάτων που έχουν να κάνουν με την δράση των φιλόζωων , της αστυνομίας και του Δήμου.

Στον Δήμαρχο τέθηκαν εκ μέρους μας θέματα , όπως η δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου , η συνεργασία με εθελοντές κτηνιάτρους για  την στείρωση των ζώων, δράσεις ενημέρωσης του κόσμου ,διαδραστικά προγράμματα στα σχολεία γύρω από την σχέση μας με τα ζώα , επέκταση της σύμβασης του Δήμου με τοπικό κτηνίατρο  που να αφορά στην παροχή βοήθειας στα τραυματισμένα και άρρωστα ζώα, και τέλος συζητήθηκε η πρόθεση του Δημάρχου για την δημιουργία χώρου όπου θα οδηγούνται τα αδέσποτα προκειμένου να στειρωθούν και στην συνέχεια, αν δεν υιοθετηθούν ,  να επανεντάσσονται βάσει της νομοθεσίας.

Η συζήτηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή περιστράφηκε γύρω από  την αναγκαιότητα αυτεπάγγελτων δράσεων των αστυνομικών σε θέματα κακοποίησης ζώων, γύρω από την  απροθυμία μερίδας αστυνομικών να αντιληφθούν την έννοια της παθητικής κακοποίησης και την αναγκαιότητα έκδοσης εγκυκλίου γύρω  από τα θέματα αυτά .

Συμφωνήθηκε επίσης να ξαναγίνει το ενημερωτικό σεμινάριο  προς τους αστυνομικούς με έμφαση στα θέματα της παθητικής κακοποίησης ,προτάθηκε  από τον ίδιο η συνδιοργάνωση  επιστημονικών Ημερίδων στις κεντρικές πόλεις του Νομού Λασιθίου με θέματα που αφορούν στα ζώα και που συντελούν  στην ευαισθητοποίηση των πολιτών .

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία) και

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων