Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μαζί με την έλευση της άνοιξης, συμπολίτες μας σπέρνουν δηλητήριο μέσα και έξω από την πόλη, με σκοπό να εξοντώσουν αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.
Φέτος, με την έναρξη της Σαρακοστής, αναφέρθηκαν κρούσματα μαζικής δηλητηρίασης ζώων στην περιοχή του Γαλατά, του Κουμπελή, του Δαράτσου,των Δικαστηρίων,του Πασακακίου,των Λενταριανών…και…και…
με αποτέλεσμα περισσότερα από 1οο ζώα να χάσουν την ζωή τους με οδυνηρό τρόπο, ενώ άλλα 15 περίπου γλύτωσαν, όχι όμως χωρίς συνέπειες στην υγεία τους.
 .
Στις περιοχές αυτές, που δεν είναι παρά μικρές κοινωνίες ανθρώπων, οι δράστες είναι συνήθως γνωστοί, καθώς οι ίδιοι έχουν φροντίσει να απειλήσουν, να εκφοβίσουν και αλλά και να κομπάσουν για το έγκλημα το οποίο διαπράττουν κάθε χρόνο.
.
Σήμερα, με πρωτοβουλία του Γιώργου Αρβανιτίδη, που τα δύο ζώα του έπεσαν θύμα των δολοφόνων,αλλά γλύτωσαν γιατί μεταφέρθηκαν άμεσα στο κτηνιατρείο και με την συμμετοχή του συλλόγου “Η προστασία των ζώων”, ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων, για να ενθαρρύνει αυτούς που αποφάσισαν να βγουν μπροστά και να σπάσουν τον κύκλο της βίας, αναφέροντας στις αρχές πληροφορίες και στοιχεία που πιθανό να οδηγήσουν σε κάποιον από τους δράστες.
 .
H πρόεδρος της ΠΦΠΟ κα Μπομπολάκη,μαζί με εκπροσώπους του συλλόγου και πολίτες,παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή αστυνομικό διευθυντή κο Βαρδιάμπαση ζητώντας του παράλληλα να γίνει κοινή σύσκεψη των αρμόδιων φορέων,δήμων,εισαγγελίας, αστυνομίας και φιλοζωικών σωματείων για να βρεθούν λύσεις για την πάταξη του θλιβερού φαινομένου.
Σήμερα, συμπολίτες μας με θάρρος κατέθεσαν τις αλήθειες που γνωρίζουν για τους δεκάδες βίαιους θανάτους ζώων.
 .
Όταν είμαστε μάρτυρες ενός εγκλήματος, έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να το αναφέρουμε στις αρχές,είτε πρόκειται για την κακοποίηση ενός παιδιού, ενός ζώου ή για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντός μας.
Οφείλουμε να απευθυνόμαστε στους αρμόδιους και να αναζητάμε την απόδοση δικαιοσύνης. Μόνο αυτή η στάση ζωής θα διατηρήσει “ανθρώπινη” την κοινωνία στην οποία ζούμε.
.
Ο φόβος μας, η άρνησή μας να “εμπλακούμε” απευθυνόμενοι στις αρχές, η σιωπή μας, είναι συνενοχή.
Η “δικαιολόγηση” επίσης του φαινομένου των βίαιων θανάτων με δηλητήρια, με την αναφορά στον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων και στα προβλήματα που αυτός δημιουργεί, είναι επίσης έγκλημα.
Στοχοποιείστε τον άνθρωπο που εγκαταλείπει τα κατοικίδιά του, που αρνείται να τα στειρώσει, που ονειρεύεται “στρατόπεδα συγκέντρωσης” ζώων, που εγκληματεί.
 .
Μην δίνετε άλλοθι στους εγκληματίες.
.
Έφη Τσεκμέζογλου
.
Δείτε το ρεπορτάζ της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης:
.