Σε κάθε υπαίθρια και λαική αγορά,βλέπουμε να πωλούνται κάθε είδους ζώα.Ποιος δεν έχει παραατηρήσει κοτοπουλάκια στοιβαγμένα κατά δεκάδες σε κλουβιά και σε απαράδεκτες συνθήκες εκτεθειμμένα για ώρες κάτω από τον ήλιο;

Σε μεγάλες δε,λαικές αγορές και πανηγύρια,μπορεί κανείς να δει κάθε είδους ζώο και πτηνό.


Σε μια προσπάθεια καταστολής αυτού του απαράδεκτου και παράνομου εμπορίου η Ομοσπονδία μας έστειλε επιστολή στους Αρμόδιους Αντιδημάρχους των Χανίων και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας,ώστε να μην δίνονται άδειες για πωλήσεις από μικροπωλητές.

Η επιστολή

Με αυτή την επιστολή θα θέλαμε να σας παραθέσουμε την ισχύουσα νομοθεσία για τις πωλήσεις ζώων σε εμποροπανηγύρεις αλλά πρωτίστως να σας ζητήσουμε να απορρίπτετε εν γένει τέτοιες αιτήσεις μικροπωλητών.

Οι λόγοι, πέραν της Νομοθεσίας είναι και ηθικοί, αλλά και παιδαγωγικοί.
Τα ζώα ως συναισθανόμενα όντα, πονούν, υποφέρουν και αγωνιούν, και όταν τα εκθέτουμε σε τέτοιες συνθήκες, στρεσάρονται από την πολυκοσμία και τους θορύβους.

Σε ότι αφορά το παιδαγωγικό κομμάτι, τα παιδιά αντί να μαθαίνουν ότι τα ζώα αποτελούν βιολογικούς εταίρους και οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό, βλέπουν να διαιωνίζεται η κατάσταση που τα θέλει “παιχνίδια”, και εμπόρευμα, σε μία κοινωνία που προχωράει μπροστά και με νόμους αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των ζώων (π.χ. απαγορεύτηκαν τα ζώα στα τσίρκο, σε κάθε είδους παράσταση καθώς και η οικονομική τους εκμετάλλευση)

pthna1

Η τάση, είναι να αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των ζώων και η υποχρέωση του ανθρώπου να τα προστατεύει ως αναπόσταστο κομμάτι του περιβάλλοντος. Τέτοιες όμως πρακτικές είναι όνειδος για τον πολιτισμό μας.

Στα πλαίσια του Άρθρου 18 του Ν.4039/2012 – και οι Δήμοι μεταξύ άλλων – οφείλουν να προάγουν την φιλοζωία στους πολίτες της χώρας, όμως αντιμετωπίζοντας τα ζώα ως εμπόρευμα, και αφήνοντας τους Δημότες να συνηθίζουν σε αυτή την εικόνα, είναι κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα του Νόμου.

Σε ότι αφορά την Νομοθεσία – για το κάθε είδος ξεχωριστά – έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Απαγορεύεται ρητά η πώληση σκύλων και γατών σε οποιουδήποτε είδους υπαίθρια αγορά (παράγραφος 3α του Άρθρου 6 του Ν.4039/2012 όπως αυτό τροποποιήθηκε από το Άρθρο 46 του Ν.4235/2014)

Απαγορεύεται ρητά η υπαίθρια πώληση οποιουδήποτε είδους πτηνού και πουλερικού, καθώς και η συνύπαρξή τους με άλλα είδη ζώων, για την προστασία της δημόσιας υγείας από την Γρίπη των Πτηνών (Υ.Α. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμό 258971/2008)

Άγρια, εξωτικά ζώα, ερπετά και πτηνά: Η πώληση άγριων πτηνών απαγορεύεταιυπαίθρια έτσι και αλλιώς, σύμφωνα με την ως άνω Υ.Α. για την Γρίπη των Πτηνών. Για τα δε άγρια/εξωτικά ζώα και ερπετά απαιτούνται συνοδευτικά έγγραφα της “Διεθνούς Σύμβασης CITES” που οι περισσότεροι μικροπωλητές δεν διαθέτουν. Η μη κατοχή νομιμοποιητικών εγγράφων, επισύρει ποινικές κυρώσεις για παράνομο εμπόριο άγριων/εξωτικών ζώων.

Ενδημικά είδη άγριων ζώων: Απαγορεύεται ρητά η κατοχή και πώληση οποιουδήποτε ενδημικού είδους (π.χ. καρδερίνες, χελώνες κλπ). Η κατοχή τους και πώλησή τους γίνεται πάντα με τα συνοδευτικά έγγραφα “μη CITES” που εκδίδει το τοπικό Δασαρχείο. Οι περισσότεροι μικροπωλητές δεν διαθέτουν τέτοια έγγραφα, και η πράξη διώκεται ποινικά για παράνομη σύλληψη, κατοχή και εμπόριο άγριων ενδημικών ειδών

Επιτρέπεται σύμφωνα με τον Ν.4056/2012 η υπαίθρια πώληση παραγωγικών ζώωνυπό προϋποθέσεις

Επιτρέπεται η υπαίθρια πώληση κουνελιών και ψαριών (ενυδρείου)

Σαφέστατα η Υπηρεσία σας δεν είναι αρμόδια αρχή ελέγχου και δεν μπορεί να ελέγξει και να επιβάλλει ποινές στον κάθε μικροπωλητή ξεχωριστά.

Ζητάμε προληπτικά – και όχι κατασταλτικά, εφόσον πια θα έχουν τελεστεί παράνομες πράξεις – να αποτρέψετε αφενός το παράνομο εμπόριο ζώων για τις πρώτες τέσσερις περιπτώσεις και αφετέρου ηθικά για τις περιπτώσεις 5 και 6, να μην εκδώσετε καμία άδεια για τα είδη ζώων που επιτρέπεται να πωλούνται υπαίθρια.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (52 Σωματεία)

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων