Στις 22-23/2 παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη» στο δημοτικό σχολείο Πλατανιά.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν όλες οι τάξεις του σχολείου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι αξιοσημείωτη η ευαισθησία των παιδιών απέναντι σε όλα τα ζώα, κατοικίδια, οικόσιτα, άγρια.

Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων είχαν παρακολουθήσει την παρουσίαση και πριν δύο χρόνια, που είχαμε επισκεφθεί και πάλι το σχολείο. Οπότε αυτή τη φορά δεν έγινε ακριβής παρουσίαση του προγράμματος αλλά ένα «φρεσκάρισμα» κάποιων σημαντικών σημείων και διευρυμένη συζήτηση πάνω σε προβληματισμούς και απορίες των παιδιών.

Συγχαρητήρια και στους δασκάλους των παιδιών και στον διευθυντή του σχολείου που βοηθούν στην ανάπτυξη φιλοζωικών αισθημάτων στους μαθητές τους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Άνθρωποι και ζώα: Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη” δημιουργήθηκε από την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο του Φιλοζωικού σωματείου Λάρισας Anim.A.L, Δρ. Μαρία Κοντού. Το πρόγραμμα (που έχει λάβει πανελλαδική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας) συνίσταται σε μια διαδραστική ωριαία παρουσίαση, προσαρμοσμένη στην ηλικία των μαθητών, η οποία έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε πολλά θέματα που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς (ευζωία, αδέσποτα, εγκατάλειψη, κακοποίηση). Μέσα από την συζήτηση με τα παιδιά καθώς και μαθησιακά εργαλεία (πχ προβολή βίντεο, παιχνίδι ρόλων κλπ) εστιάζει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, μια ιδιότητα με πολυδιάστατη σημασία, που υπερβαίνει τα όρια της φιλοζωικής παιδείας. Επίσης διδάσκουμε τους μαθητές πως να κατανοούν την γλώσσα του σώματος ενός άγνωστου ζώου, έτσι ώστε να το προσεγγίζουν με ασφάλεια.

Το πρόγραμμα ήδη έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα από εθελοντές των σωματείων της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Επίσης έχει παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικούς, σε ημερίδες που διοργανώθηκαν από τις τοπικές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα αντίστοιχα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο Ηράκλειο, τα Χανιά και την Χίο.