To Φεβρουάριο του 2014 ο σύλλογός μας έστειλε επιστολή στην Περιφέρεια Κρήτης στον υποτομέα Κτηνοτροφίας και ζητούσε ενημέρωση για την κατάσταση των κρητικών αίγαγρων και τις προτεινόμενες λύσεις,δεν λάβαμε όμως ποτέ απάντηση.

Με αφορμή το τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα (http://www.haniotika-nea.gr/gennitouria-ston-dimotiko-kipo-chanion/) όπου ενημερωθήκαμε ότι  γεννήθηκε ακόμη ένας κρητικός αίγαγρος μέσα στο Δημοτικό Κήπο Χανίων σε καθεστώς αιχμαλωσίας  επανήλθαμε με νέα επιστολή την οποία κοινοποιήσαμε και στο Δήμο Χανίων.

Η επιστολή μας

“Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε με αγωνία την κατάσταση των κρητικών αιγάγρων (κρι κρι) που κρατούνται αιχμάλωτοι στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, ζώα στερημένα από κάθε δυνατότητα να εκφράσουν φυσιολογική συμπεριφορά και να εκπληρώσουν το ρόλο που η ίδια η φύση τους έχει αναθέσει να διαδραματίσουν, μέσα στον πολύπλοκο ιστό της ζωής και στα πολυσύνθετα φυσικά οικοσυστήματα.

Παρατηρούμε με απορία τον πολλαπλασιασμό του είδους αυτού σε καθεστώς αιχμαλωσίας, όταν είναι γνωστό πλέον ότι τα περισσότερα ζώα που αναπαράγονται στην αιχμαλωσία δεν είναι απελευθερώσιμα, και οι περιπτώσεις απελευθέρωσης, μετά από παραμονή σε ζωολογικούς κήπους είναι σπάνιες.

Συγκεκριμένα δε στο Νομό Χανίων, όπου βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς, και τόσοι άλλοι βιότοποι, είναι ασύλληπτο να θεωρείται φορέας περιβαλλοντικής και εκπαιδευτικής ευαισθητοποίησης και προστασίας του κρητικού αιγάγρου, ο Δημοτικός Κήπος, ένας χώρος ο οποίος ιστορικά αποτελεί χώρο πρασίνου και όχι ζωολογικό κήπο, πόσο δε μάλλον καταφύγιο άγριων ζώων.

Οι κρητικοί αίγαγροι, ζώα – έμβλημα για τα Χανιά και την Κρήτη εν γένει, φαίνεται να έχουν «ξεχαστεί» στην αιχμαλωσία, σε έναν «εκθεσιακό» χώρο στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, όπου η ευζωία τους είναι πολύ σοβαρά αμφισβητήσιμη, η δε αιχμαλωσία φέρεται συνώνυμη με την κακοποίηση, ακόμα και αν επιτρέπεται από το νόμο.

Επειδή τα άγρια ζώα που γεννιούνται στην αιχμαλωσία παραμένουν άγρια ζώα που υποφέρουν εξ ίσου με τους προγόνους του που απομακρύνθηκαν από το φυσικό τους περιβάλλον, καθώς η εξημέρωση είναι μια εξελικτική διαδικασία αιώνων που δεν μπορεί να γίνει μέσα σε δυο ή τρεις ακόμα και πέντε γενιές.
Επειδή η προστασία των ειδών μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη μόνο στον φυσικό τους βιότοπο και εφόσον συνοδεύεται από παράλληλη προστασία ολόκληρου του οκοσυστήματος που τα φιλοξενεί.

Επειδή με το με αριθμό 4830/26.11.2013 έγγραφό της η Υπηρεσία Δασών Χανίων μας ενημέρωσε ότι εσείς είστε αρμόδιοι για τα συγκεκριμένα άγρια ζώα, σας παρακαλούμε ξανά να μας ενημερώσετε εγγράφως για τα ακόλουθα:

  1. Υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη σε σχέση με τους αιχμάλωτους κρητικούς αιγάγρους στον Δημοτικό Κήπο Χανίων;
    2. Παρακολουθούνται ιατρικά τα συγκεκριμένα άγρια ζώα;
    3. Έχουν καταγραφεί τα νέα μέλη του εν λόγω πληθυσμού;
    4. Θεωρείται κατάλληλος και σύμφωνος με τους κανόνες ευζωίας ο χώρος στον οποίο διαβιούν;
    5. Ποια η πρόθεση της υπηρεσίας σας σε σχέση με τον πολλαπλασιασμό των ζώων αυτών σε καθεστώς αιχμαλωσίας;
    6. Έχετε εξετάσει την δυνατότητα μεταφοράς των ζώων αυτών σε ένα πιο κατάλληλο μέρος, ήτοι σε ένα καταφύγιο άγριων ζώων ή σε κάποιον εθνικό δρυμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευζωία τους;

Παρακαλούμε πολύ να διερευνήσετε τη δυνατότητα επανένταξης των άγριων αυτών ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον ή, αν αυτό κρίνεται επιστημονικά αδύνατο, σε περιβάλλον καταλληλότερο για την φύση των συγκεκριμένων ζώων, και εάν ούτε αυτό καθίσταται δυνατό, να αποτρέψετε τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό τους, διαχωρίζοντας τα αρσενικά από τα θηλυκά ζώα κατά τις περιόδους αναπαραγωγής, ούτως ώστε να εκλείψει η γενιά αυτή των αιχμάλωτων ζώων με φυσικό τρόπο.

Ο σύλλογός μας έχει απευθυνθεί στο Δήμο Χανίων και έχει προτείνει τη μη συμβίωση των αρσενικών με τους θηλυκούς αίγαγρους που διαβιούν στο Δημοτικό Κήπο ώστε να σταματήσει η αναπαραγωγή τους,αλλά παρόλο που έχει λάβει σχετική διαβεβαίωση από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο,δεν έχει γίνει καμμία ενέργεια που να οδηγεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Αντίθετα τα ζώα αναπαράγονται και κάθε μικρό που γεννιέται αποτελεί είδηση και γίνεται αντικείμενο εκθέματος.

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων “η προστασία των ζώων”

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία