Με την πρωτοβουλία του συλλόγου «η προστασία των ζώων» ολοκληρώθηκε ένα διήμερο στειρώσεων αδέσποτων ζώων από την κτηνίατρο κ. Julia Anna Ricken μέλος της οργάνωσης Arche Noah Kreta e.V. η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της για τον Δήμο Χανίων. Ευχαριστούμε θερμά τον κτηνίατρο κ. Λευτέρη Χατζηδάκη, ο οποίος για άλλη μια φορά διέθεσε το κτηνιατρείο του για τον σκοπό αυτό, επιβλέποντας την όλη διαδικασία καθώς την συνεργάτιδά του κ. Κωνσταντίνα Καστρινάκη, η οποία ακούραστα φρόντισε τα ζώα που εγχειρίστηκαν.

Το κόστος των αναλωσίμων καλύφθηκε από δωρεές φίλων του συλλόγου, τα μέλη του συλλόγου μας φρόντισαν για το γεύμα της κτηνιάτρου και της βοηθού της, ενώ η διαμονή τους ήταν μια ευγενική χορηγία της Pension Theresa στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την κ. Γεωργία Μαρκαντωνάκη, χωρίς την βοήθεια της οποίας το πρόγραμμα δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Το διήμερο αυτό πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων πραγματοποιήθηκε παρά του ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρική της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κατά την συνήθη και αναιτιολόγητη πρακτική των τελευταίων χρόνων, έκανε τα πάντα για να το ακυρώσει μέχρι και την τελευταία στιγμή, πράγμα το οποίο απετράπη χάρη στην άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κας Μπομπολάκη,στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου.

Στην πόλη των χιλιάδων αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών, ο αριθμός των οποίων – κυρίως των γατών – τείνει να γίνει ανεξέλεγκτος, είναι τουλάχιστον ντροπή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να πολεμούν τις υπηρεσίες του Δήμου και τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο-που συμφώνησαν για τη διενέργεια των ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΩΝ στειρώσεων διαθέτοντας και τον περισυλλογέα- με τους εθελοντές, κτηνιάτρους και πολίτες, να γινόμαστε θεατές των παραγοντισμών, των συσχετισμών, της άγνοιας και της άρνησης των «αρμοδίων».

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, το Δημοτικό Κτηνιατρείο παραμένει κλειστό, καθώς, οι συζητήσεις για επέκταση και λειτουργία του -υπό την αιγίδα κάποιου από τα νομικά πρόσωπα του Δήμου- έπεσαν στο κενό, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου αρνείται να αξιοποιήσει την με αριθμό 1714/75275/6.7.2015 εγκύκλιο του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία πέραν πάσης αμφιβολίας επιτρέπει την αξιοποίηση του Δημοτικού Κτηνιατρείου για την διενέργεια δωρεάν στειρώσεων από εθελοντές, ακόμα και εάν δεν υπάρχει δημοτικός κτηνίατρος, εγκύκλιο που άλλοι Δήμοι στην Κρήτη αξιοποιούν με επιτυχία εδώ και χρόνια.
.

Κάθε φορά που οργανώνουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα διαπιστώνουμε ότι «πνιγόμαστε» από τις ατελείωτες γέννες των αστείρωτων γατών (κυρίως) και σκύλων, και επιβεβαιωνόμαστε ότι εάν τα προγράμματα αυτά δεν γίνονται συστηματικά κάθε μήνα, ο σκοπός μας να μην υπάρχουν αδέσποτα ζώα στους δρόμους της πόλης μας δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Οι εθελοντές θα συνεχίσουμε να παλεύουμε τα δαιμόνια της διοίκησης. Από το Δημοτικό μας Συμβούλιο και τους αρμόδιους, τι να περιμένουμε;

Για τον σύλλογο «η προστασία των ζώων»

Έφη Τσεκμέζογλου