Στις 2 το μήνα κλιμάκιο της ομοσπονδίας μας συναντήθηκε με αρμόδιους φορείς του Δήμου Αγίου Νικολάου και συζητήθηκαν δίαφορα θέματα για τα αδέσποτα καθώς και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο καταφύγιο της περιοχής.

Ο τοπικός φιλοζωικός σύλλογος υπεραμύνθηκε του καταφυγίου και με δημοσίευμά του στον τοπικό τύπο καταφέρθηκε κατά της Ομοσπονδίας.

Η απάντηση της ΠΦΠΟ:

Αντίπαλοι της Ομοσπονδίας μας είναι μόνο οι παραβατικές συμπεριφορές απέναντι σε κάθε είδος ζώου ,οι κρατικοί φορείς και αρχές που έχουν επιφορτιστεί από την νομοθεσία για την προστασία τους και αδρανούν ή αδιαφορούν και η εγκληματική ανευθυνότητα των συμπολιτών μας .

Οι πολίτες που ασχολούνται με την προστασία των ζώων είναι για μας συναγωνιστές ακόμη και αν η οπτική γωνία που αντιμετωπίζουν την υπόθεση των ζώων βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση γι αυτό και δεν θα ακολουθήσουμε το ύφος της επιστολής του τοπικού Φιλοζωικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου

Ευκαιρίας όμως δοθείσης ας τοποθετήσουμε τα ζητήματα στις σωστές του , ηθικές αλλά και νομικές διαστάσεις.

Η Ομοσπονδία μας αφού ενημερώθηκε δια του τύπου για άθλιες συνθήκες διαβίωσης αδέσποτων ζώων σε χώρο καθόλα ακατάλληλο και σε πλήρη αντίθεση με την έννοια της ευζωίας , την οποία οφείλουμε ως φιλόζωοι να τηρούμε ως κόρη οφθαλμού , αποφάσισε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της τάξης και στην βελτίωση των συνθηκών που διαβιούσαν τα ζώα στον χώρο αυτό.

‘Έχοντας αυτό τον συγκεκριμένο στόχο και μόνο αυτόν , κατ αρχήν , στελέχη – εθελοντές της Ομοσπονδίας δύο φορές μετέβησαν στην περιοχή και προσπάθησαν να βοηθήσουν στην επίλυση του ζητήματος.αφιερώνοντας ,όσο χρόνο διέθεταν.

Βεβαίως είμαστε πρόθυμοι σε άλλη συνάντησή μας με τους φιλόζωους στον Άγιο Νικόλαο να συζητήσουμε θέματα φιλοζωικά γενικής φύσεως και να παράσχουμε τεχνογνωσία , εμπειρία με μεράκι και αγάπη τόσο για τα ζώα όσο και για τους συνεθελοντές μας στον αγώνα αυτό ,παρά το γεγονός οτι η στάση ορισμένων ήταν εξαιρετικά εχθρική και άκρως επιθετική.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφή τα παρακάτω.

Περισυλλογή ενός αδέσποτου ζώου γίνεται μόνο για δύο λόγους με βάση την νομοθεσία.
Ο πρώτος λόγος είναι η στείρωσή του με προγράμματα του Δήμου ή των φιλοζωικών σωματείων η περίθαλψή του σε χώρους κατάλληλους είτε δημοτικούς είτε φιλοξενούμενα από εθελοντές και άλλους ευαισθητοποιημένους πολίτες και όχι μαντρωμένα στα όρη και στα βουνά μέσα στον καύσωνα ή τις καταιγίδες και στη συνέχεια η υιοθεσία του ή άλλως η επαναφορά του στο σημειο που διήγε με κάθε δυνατή μέριμνα και προσπάθεια από τον Δήμο αλλά και τους φιλόζωους πολίτες για την ευζωία και την προστασία του.

Η διαβίωση , η παραμονή και η στέρηση της ελευθερίας δια του μόνιμου εγκλεισμού τους δεν συνιστά φιλοζωία αλλά εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στα ζώα και διώκεται ποινικά και διοικητικά με πολύ υψηλές ποινές και χρηματικά πρόστιμα

MATIA_7_1

Ο δεύτερος λόγος περισυλλογής του είναι για να κριθεί από την 5μελή επιτροπή του Δήμου – η οποία παρεπιπτόντως δεν λειτουργεί -αν κάποιο ζώο για το οποίο υπάρχει καταγγελία , σύμφωνη με τις διατάξεις του νόμου 4235/14 ,είναι επιθετικό ή όχι.

Μετά την περισυλλογή και την στείρωσή του καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια υιοθεσίας του.
Για κανένα απολύτως άλλο λόγο δεν περισυλλέγεται κανένα αδέσποτο .

Όσον αφορά κουτάβια ή γατάκια γίνεται προσπάθεια δραστηριοποιώντας τις πολλές εκατοντάδες ευαισθητοποιημένων πολιτών της πόλης να τα φιλοξενήσουν μέχρι της υιοθεσίας του ή σε συνεργασία με άλλους φιλοζωικούς οργανισμούς ελληνικούς ή ξένους δημιουργούν δίκτυα υιοθεσίας αδέσποτων , όπως κάνουν και ενεργούν εκατοντάδες φιλοζωικά σωματεία σε όλη την επικράτεια.

Η δε περισυλλογή γίνεται πάντα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και όχι με όποιο τρόπο ο καθένας νομίζει και μπορεί.

Αν κάποιοι θέλουν να εγκλωβίσουν τα αδέσποτα μέσα σε κυνοκομεία ας εγκλωβίσουν τον εαυτό τους και όχι τα ζώα.
Αυτά να τα αφήσουν ήσυχα.
Η άποψη αυτή του μαντρώματος των ζώων για να μην κυκλοφορούν ελεύθερα και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη των “φιλόζωων” είναι έννοια όχι μόνο παράνομη αλλά και μη συμβατή με την φιλοζωία και όποιος την ασκεί αφενός δεν είναι φιλόζωος αφετέρου παρανομεί.

Στόχος και σκοπός των φιλοζωικών συλλόγων δεν είναι να φυλακίζουν τα ζώα αλλά να προχωρούν σε τέτοιες δράσεις ώστε να μην δημιουργούνται νέα αδέσποτα.

Δράσεις στα σχολεία, δράσεις ενημέρωσης του κόσμου , δράσεις ενεργοποίησης των αρμοδίων αρχών, δράσεις δικτύου υιοθεσίας ζώων, δράσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας, δράσεις για τον περιορισμό της κακοποίησης των ζώων , ενεργητικής και παθητικής, δράσεις που συντελούν στην αλλαγή του τοπίου, στην βελτίωση του φιλοζωικού επιπέδου της πόλης και της υπαίθρου, δράσεις για να μην υπάρχουν αδέσποτα.

Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα κουκουλώνει το πρόβλημα ,δεν συμβάλλει στην επίλυσή του . και θα μας βρει απέναντι.

Εν κατακλείδι άμεσα αιτήματα της φιλοζωικής κοινότητας στον Άγιο Νικόλαο θα πρέπει να είναι:

1. η δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου με λίγες θέσεις για την προσωρινή περίθαλψη των ζώων, προσπάθειες υιοθεσίας αυτών ή αλλιώς επανένταξης τους , όπως ορίζει η νομοθεσία.

2.Συνεχείς διαδραστικές εκδηλώσεις στα σχολεία με το εγκεκριμένο πρόγραμμα της Ομοσπονδίες Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου https://sumvionometazoa.wordpress.com , ή άλλα παρεμφερή

3. Εκδηλώσεις, ενημερώσεις, ημερίδες, άρθρα, ραδιοφωνικές παρεμβάσεις με θεματολογία τα ζώα, την νομοθεσία μας , την ευαισθητοποίηση , ενημερωτικές επισκέψεις στην ύπαιθρο όπου οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων είναι τριτοκοσμικές .

4. Μέριμνα από τον Δήμο για τα άρρωστα ή τραυματισμένα ζώα σε συνεργασία με τους τοπικούς κτηνιάτρους αλλά και δωρεάν στειρώσεις με την συμβολή εθελοντών κτηνιάτρων Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων.

5. Εφαρμογή της νομοθεσίας από τις αρμόδιες αρχές , Αστυνομικές , Εισαγγελικές , Αυτοδιοικητικές ώστε να περιοριστεί το άθλιο φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων και οι αθρόες γεννήσεις των δεσποζόμενων και στην συνέχεια το πέταμα των νεογέννητων.

Η νομοθεσία είναι για να εφαρμόζουμε και όχι για να την παραβαίνουμε ή την αγνοούμε.

Έχουμε όλη την καλή διάθεση , και πάντα στα πλαίσια του εθελοντισμού , την υπομονή και την επιμονή να συνεργαστούμε με τα τοπικά σωματεία και τις ομάδες φιλόζωων σε ενέργειες, που προάγουν την φιλοζωία ως στάση ζωής και σημείο πολιτισμού.

Ας κατανοήσουμε δε όλοι μας οτι εφοσον δεν θελουμε τα αδέσποτα ας σταματήσουμε να εγκαταλείπουμε τα κατοικίδιά μας ή να τα αφήνουμε να γεννούν ανεξέλεγκτα.
Μέχρι να γίνουν αυτά θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε μαζί τους και να τους παρέχουμε το λιγότερο τις νόμιμες συνθήκες διαβίωσης.

Γιατί αξίζουν πολύ περισσότερα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ