Με αφορμή το  δημοσίευμα του www.zarpa.gr με τίτλο

Απίστευτο… Σκύλος περιμένει να… εξεταστεί στο Νοσοκομείο Χανίων | Photos

η κα Κατερίνα Βουτετάκη,εργαζόμενη στο νοσοκομείο Χανίων,δίνει τη δική της απάντηση για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρει:

Μετά το δημοσίευμα σε ειδησεογραφική σελίδα στις 22-3-17 και τη φωτογραφία του κουταβιού στο διάδρομο του Νοσοκομείου Χανίων και συγκεκριμένα στα ΤΕΠ θα ήθελα να σχολιάσω την κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα που επικρατεί στο Δήμο μας και ειδικότερα στο Νοσοκομείο Χανίων.

Ίσως η συγκεκριμένη φωτογραφία να έχει κάποιο χιούμορ σε αντίθεση με κάποια άλλη που θα απεικόνιζε ένα ζώο νεκρό, χτυπημένο από αυτοκίνητο ή δηλητηριασμένο να σφαδάζει έξω από τα Επείγοντα του Νοσοκομείου, ή ένα ζώο εγκαταλελειμμένο, τραυματισμένο και αβοήθητο όπως όλα αυτά τα κουτάβια που παρατούν διάφοροι ανεύθυνοι σε κούτες στην αυλή του Νοσοκομείου.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς να γίνεται λόγος για την εγκατάλειψη, την ανευθυνότητα ορισμένων συμπολιτών μας που αφήνουν τα ζώα τους απροστάτευτα σε όλους τους δημόσιους χώρους από πλατείες, δρόμους, παραλίες και αυλές σχολείων μέχρι ακόμα και πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς να γίνεται λόγος για την απουσία ευαισθητοποίησης και την έλλειψη φροντίδας των αδέσποτων ζώων από πλευράς του Δήμου Χανίων στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα, από το νόμο, για την περίθαλψή τους. Πέρα από την εμμονή στη γραφειοκρατία σχετικά με το ζήτημα αυτό, αναρωτιέμαι ποιες είναι οι ενέργειες που έγιναν όλα τα τελευταία χρόνια.

Ας θυμίσω κάποια ενδεικτικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής:

– Το Νοέμβριο του 2014 εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα από ιδιώτες κτηνιάτρους μέσω του Δήμου.Είχε διάρκεια μόνο  μια εβδομάδα. Μετά τίποτα… (!!!)

– Το 2015 δεν έγινε ούτε μια στείρωση. Το απόλυτο τίποτα!!

– Το καλοκαίρι του 2016 υπήρξε κάποιο, πολύ μικρό, πρόγραμμα για τραυματισμένα ζώα μέσω του Δήμου και ιδιωτών κτηνιάτρων  και τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς έγιναν κάποιες στειρώσεις μέσω του Δήμου με τη βοήθειας εθελόντριας κτηνιάτρου, η οποία ήρθε από το εξωτερικό γι αυτό το σκοπό. Επίσης τον Ιανουάριο του 2017 για άλλες τρεις μέρες από εθελόντρια από το εξωτερικό όπου στειρώθηκαν περίπου 75 αδέσποτα ζώα από τα 180 της διαρκώς αυξανόμενης λίστας αναμονής.

Κάποια από τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα παρακάτω:

Γιατί δεν λειτουργεί το δημοτικό κτηνιατρείο, ώστε να υπάρχουν σταθερά κτηνιατρικές πράξεις, ενώ είναι έτοιμο και ενώ έχει προσληφθεί κτηνίατρος;

Γιατί το όλο ζήτημα της περίθαλψης έχει αφεθεί στις πλάτες των εθελοντών;

Σε τι βαθμό υπάρχει η παρουσία του Δήμου στη σίτιση, τη μεταφορά σε κτηνίατρο όταν υπάρχει ανάγκη, το χώρο φιλοξενίας κατά την αποθεραπεία τους μετά από επέμβαση ή κατά την ασθένειά τους, στην κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, την αποπαρασίτωση, τον εμβολιασμό, τις ενέργειες για την υιοθεσία τους;

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα εγκατάλειψης, κακοποίησης, δηλητηριάσεων και θανατώσεων ζώων;

Πώς να αλλάξει η κατάσταση της απρονοησίας και της απουσίας μέριμνας από πλευράς δημοτικής αρχής, αφού κανείς από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις δεν κατανοεί το πρόβλημα, αφού κανείς δεν κόπιασε ποτέ (ούτε σωματικά, ούτε οικονομικά, ούτε ψυχικά) για αυτά τα ζώα που δεν φταίνε σε τίποτα και δεν επέλεξαν να είναι αδέσποτα; Πως να αλλάξει η κατάσταση από τη στιγμή που όσοι παίρνουν αποφάσεις ούτε καν τα βλέπουν αλλά απλά τα προσπερνούν; Επειδή τα ζώα δεν ψηφίζουν;

Γιατί ο Δήμος αφού δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί, να προγραμματίσει, να δράσει (άραγε ποιες δράσεις έχει κάνει πέρα από ανούσιες και αναποτελεσματικές συσκέψεις), δεν φροντίζει να παίρνει έτοιμες λύσεις από άλλους πιο “ανεπτυγμένους” και ευαίσθητους Δήμους (όπως π.χ. ο Δήμος Κερκυραίων) και να αντιγράψει τις πρακτικές τους;

Μήπως τελικά η λύση για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να ξυπνήσουν από το λήθαργο, είναι να μην τους επιτρέπουμε να προσπεράσουν αδιάφορα τα αδέσποτα αλλά να αφήνουμε στην πόρτα του Δημαρχείου όλα αυτά τα ζώα που βρίσκουμε εγκαταλελειμμένα, άρρωστα ή τραυματισμένα; Μήπως έτσι τα βοηθήσουν;

Μήπως οι ιδιώτες πρέπει να ασκήσουν πίεση στο Δήμο για να αναλάβει τις υποχρεώσεις του;

Μήπως κάποιοι δημότες πρέπει να στηρίξουν με την ενεργή συμμετοχή τους το έργο των λιγοστών εθελοντών που έχουν πια εξουθενωθεί;

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το κουτάβι της φωτογραφίας, που είχε εγκαταλειφθεί στο νοσοκομείο την προηγούμενη μέρα, ΔΕΝ ήξερε ότι βρέθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ότι εκει θα συναντούσε κάποιους άρρωστους ανθρώπους και θα γινόταν διάσημο με τη φωτογράφησή του.

Τέλος, η απάντηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων στο σχετικό δημοσίευμα, ελπίζω να διαβαστεί από τους αποκλειστικά υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή και να τους ταρακουνήσει για να προχωρήσουν σε ενέργειες άμεσα.

Κατερίνα Βουτετάκη εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Χανίων

Το δικό μας σχόλιο:

Ένα είναι σίγουρο πάντως: ότι το κουτάβι της φωτογραφίας, μέχρι  την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σε κάποιο σπίτι, σε κάποια αυλή, είχε κηδεμόνα, ο οποίος προφανώς τον εγκατέλειψε. Για αυτόν όμως τον κηδεμόνα, δεν γράψατε ούτε μια λέξη..

Την αδυναμία το δήμου να διαχειριστεί το πρόβλημα των αδέσποτων με ουσιαστικές δράσεις που περιλαμβάνουν και καμπάνιες ευαισθητοποίησης και συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών την έχουμε επισημάνει πλειστάκις.

Παρόλες όμως τις προτάσεις μας για κατασταλτικά μέτρα ΚΑΙ από τη διοίκηση του νοσοκομείου,καθώς η εγκατάλειψη ζώων στο χώρο του νοσοκομείου είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους και η αντιμετώπισή του απαιτεί κοινή προσπάθεια, αυτό που στην ουσία γίνεται είναι ένας διαγωνισμός “τις πταίει”…Όσα ζώα και να απορροφήσουν τα φιλοζωικά σωματεία δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα.

Έτσι κάθε μέρα εγκαταλείπονται και θα εγκαταλείπονται νέα ζώα,αφού ο χώρος το νοσοκομείου είναι συνυφασμένος με ένα σταθερό σημείο “εύκολης” και “αναίμακτης” εγκατάλειψης.