Το Νοέμβριο του 2016 η Ομοσπονδία δέχθηκε καταγγελία για παράνομο εκτροφείο στο Περιστέρι Αττικής. Μετά την υποβολή μήνυσης ασκήθηκε ποινική δίωξη στην ιδιοκτήτρια για παράνομη εκτροφή, εμπορία ζώων και κακοποίηση, γιατί εξέτρεφε 44 σκυλιά καθαρόαιμα ράτσας σιχ τζου στοιβαγμένα σε κλουβιά και εν γένει σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.

Την 15.12.2016 έγινε η κατάσχεση των ζώων με το οξύμωρο να παραδίδονται τα 44 σκυλιά στην κατηγορούμενη, λόγω έλλειψης χώρου φιλοξενίας στον αρμόδιο Δήμο Περιστερίου, και ορίστηκε δικάσιμος την 20.2.2017. Η Ομοσπονδία επανειλημμένα έκανε νόμιμες ενέργειες για την άρση της κατάσχεσης και την προώθηση της υιοθεσίας τους για να σταματήσει η κακοποίηση, η παράνομη εμπορία και εκτροφή τους

Την 20.2.2017 κατά τη δικάσιμο, η υπόθεση ανεβλήθη αορίστως και εν συνεχεία προσδιορίστηκε για τις 25.4.2017. Στο μεσοδιάστημα με νέο αίτημα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την 3.2.2017 ζητήσαμε να αναλάβει η Ομοσπονδία τη προώθηση της υιοθεσίας των 44 ζώων. Στο μεταξύ κατά τη δικάσιμο της 25.4.2017 το 3μελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κήρυξε ένοχη τη κατηγορούμενη για παράνομη εμπορία, εκτροφή ζώων και κακοποίηση και της επέβαλε ποινή 3 ετών με αναστολή, ορίζοντας την παράδοση των ζώων στον Δήμο Περιστερίου. Με τα ζώα να παραμένουν στην κατοχή της .

Την 11.5.2017 εξεδόθη το Βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που όριζε την άρση της κατάσχεσής τους και τη συνεργασία του Δήμου Περιστερίου με την Ομοσπονδία μας για τη διαχείρισή τους.

Επειδή ο Δήμος κώφευε, την 18.5.2017 με νέο αίτημα στην Εισαγγελία η ΠΦΠΟ ζήτησε την εκτέλεση του βουλεύματος εφιστώντας τη προσοχή στο κίνδυνο της υγείας των ζώων από τη παραμονή τους σε καταφύγιο όπου και ελλόχευε ο κίνδυνος προσβολής από μόρβα. Εν τέλει ο Δήμος Περιστερίου την 23. 6.2017 παρέλαβε από την εκτροφέα 38 σκυλιά αντί 44, με την αιτιολογία ότι πέθαναν τα υπόλοιπα , τα οδήγησε στο ΔΙΚΕΠΑΖ από όπου και μετά από πολύ προσπάθεια , λόγω άρνησης των υπευθύνων του ΔΙΚΕΠΑΖ να εκτελέσουν το βούλευμα ,παραλάβαμε τελικά 32 ζώα ενώ τα υπόλοιπα 6 οι ιθύνοντες του ΔΙΚΕΠΑΖ παρανόμως παρακράτησαν

Τα 32 σκυλιά έχουν υιοθετηθεί από απολύτως υπεύθυνες οικογένειες και αφού πρώτα στειρώθηκαν πλην των κουταβιών για τα οποία υπάρχει η πρόνοια για την στείρωση τους , όταν κτηνιατρι9κά θα είναι αυτό δυνατό .

Ένα μακρύ ταξίδι για τα 44 σιχ τζου, με αίσιο τέλος για τα 32 από αυτά 7 ολόκληρους μήνες μετά και με συνεχείς και ακατάπαυστες νομικές και υλικές ενέργειες και αιτήσεις της Ομοσπονδίας, και παρόλες τις κλειστές πόρτες που βρίσκαμε.

Ευχαριστούμε την δικηγόρο κα Νίκη Τηλιακού για την εθελοντική και σημαντική της συνεισφορά στην υπόθεση καθώς και το στέλεχος της Ομοσπονδίας κα Ίριδα Καλφοπούλου για τον αγώνα της κατά των παράνομων εκτροφείων ζώων συντροφιάς .

                          Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία