Σε συνέχεια της συνάντησης που έλαβε χώρα την Δευτέρα, 6.09 ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Χανίων αρμόδιο για τα αδέσποτα ζώα κ. Μαράκη και εκπροσώπους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του συλλόγου Χανίων «η προστασία των ζώων», όπου προς μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Δήμαρχος μάλλον δεν έχει αποφασίσει ακόμα πού θα στεγαστεί το δημοτικό κτηνιατρείο, η ίδρυση του οποίου στην Ξυλοκαμάρα είχε εξαγγελθεί ουκ ολίγες φορές από την Δημοτική Αρχή, και αφού για το συγκεκριμένο κτίριο ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες, οι ως άνω φορείς συναντήθηκαν σήμερα με τον κ. Βάμβουκα, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις.

Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι άλλαξε για τρίτη συνεχόμενη φορά γνώμη και, αδιαφορώντας για την απόφαση προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου για την ίδρυση του κτηνιατρείου στην περιοχή αυτή, για τις αλλεπάλληλες σχετικές ανακοινώσεις του αντιδήμαρχου κ. Ι. Μαράκη αλλά και για τη σοβαρή εργασία όλων των εμπλεκόμενων δημοτικών υπηρεσιών επί τόσους μήνες για την σχετική αδειοδότηση του εν λόγω κτιρίου,αποφάσισε να μισθώσει χώρο για την στέγαση του δημοτικού κτηνιατρείου!

Στην εύλογη ερώτησή μας γιατί ο κ. Δήμαρχος επιλέγει για μια ακόμα φορά να επιστρέψει στο σημείο μηδέν, γιατί προτιμά να δαπανήσει χρήματα για να μισθώσει έναν χώρο για να στεγαστεί το δημοτικό κτηνιατρείο, αντί να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον προτεινόμενο κτίριο το οποίο ανήκει στον Δήμο και επί του οποίου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες χρονοβόρες μελέτες, γιατί επιλέγει να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος, ουδεμία πειστική και εμπεριστατωμένη απάντηση μας δόθηκε. Αντίθετα, με θλίψη διαπιστώσαμε ότι τελικά, η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του μείζονος κοινωνικού ζητήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων στον δήμο Χανίων είναι τελικά απούσα.

Ο κ. Δήμαρχος επιλέγει να υπακούσει και να υποταχθεί σε μικροπολιτικά συμφέροντα, αντί να εφαρμόσει τον νόμο για την προστασία των ζώων αξιοποιώντας το άξιο προσωπικό του Δήμου και την υπάρχουσα κτιριακή υποδομή του. Σήμερα με απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι, μετά από αγώνες ετών για την δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου στα Χανιά, μετά από δεκάδες συναντήσεις με τους πολιτικούς άρχοντες του δήμου, μετά δεκάδες επιβεβαιώσεις ότι το δημοτικό κτηνιατρείο θα γίνει (εντός τριμήνου, που έγινε εξάμηνο, εννεάμηνο κτλ) η Δημοτική Αρχή Χανίων επιλέγει να γυρίσει προς τα πίσω, στο σημείο ΜΗΔΕΝ, στην (αέναη) αναζήτηση «κατάλληλου» χώρου…   Την ώρα που η ιδιωτική πρωτοβουλία πρωτοπορεί με την χρηματοδότηση της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, ο δήμος Χανίων υπαναχωρεί από την μία και μοναδική σχετική με τα ζώα δέσμευσή του, την ίδρυση του δημοτικού κτηνιατρείου.

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει το ζήτημα αυτό ο κ. Δήμαρχος ήταν ότι, αντί να κληθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ή ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας να παρευρεθούν στην συνάντηση, παρών ήταν ο κ. Σταύρος Ζουλάκης, ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου για θέματα επικοινωνίας. Ο κ. Ζουλάκης, χωρίς να είναι παρών καθ’ όλη την συνάντηση και χωρίς να γνωρίζει τα θέματα που εκεί τέθηκαν, παρενέβη για να μας «επιπλήξει» για τον έντονο τόνο της συζήτησης που είχε προηγηθεί προ δυο ημερών με τον κ. αντιδήμαρχο. Είχε δε το θράσος να κατηγορήσει τους εκπροσώπους του σωματείου αλλά και της Ομοσπονδίας ότι δημιουργούμε εντάσεις για να εξυπηρετήσουμε …πολιτικές σκοπιμότητες!

Ο εθελοντισμός όμως είναι πάνω από κόμματα,χρώματα και δημόσιες σχέσεις,αυτό που ενώνει τους εθελοντές είναι ένας κοινός στόχος που τα ξεπερνά….

Ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου, κ. Σταύρος Ζουλάκης, προφανώς αγνοεί την ιστορία και την δράση της Ομοσπονδίας και του συλλόγου μας, τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι εθελοντές φιλόζωοι στον Δήμο Χανίων, οι οποίοι κάνουν το έργο του Δήμου με δικές τους δαπάνες και ανιδιοτελή προσωπική εργασία, προφανώς δεν έχει ζήσει ποτέ την αγωνία και την αγανάκτηση ενός ενεργού πολίτη, ο οποίος σκοντάφτει μονίμως σε ΤΟΙΧΟΥΣ πολιτικούς και διοικητικούς.

Παρών στη συνάντηση ήταν επίσης ο άλλος ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου κ. Μιχάλης Αρτεμάκης,ο οποίος αντιμετώπισε με την δέουσα προσοχή τα θέματά μας και στάθηκε με ευγένεια απεναντί μας,ενώ μας έθεσε εύστοχα ερωτήματα προκειμένου να σχηματίσει τεκμηριωμένη άποψη,ενώ φάνηκε να έχει κατανοήσει πλήρως ότι το έλλειμα παιδείας και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί άμεσες ενέργειες με στόχο την επίλυσή του.

 Η συνάντηση έληξε με την δέσμευση του Δημάρχου εντός των επόμενων δυο εβδομάδων να προτείνει ( σε συνεργασία με τους αρμόδιους ελπίζουμε αυτήν την φορά) τον χώρο όπου θα στεγαστεί το δημοτικό κτηνιατρείο.

 Ας μην χάσουμε ακόμα την ελπίδα μας, ας περιμένουμε δυο εβδομάδες ακόμα..

Διαβάστε επίσης

Δημοτικό κτηνιατρείο Χανίων:Ένα σήριαλ χωρίς τέλος…