Βρήκατε ένα αδέσποτο ζωάκι στο δρόμο (τι πρωτότυπο, θα μας πείτε)…Δεν σας κάνει καρδιά να το αφήσετε εκεί,το παίρνετε μαζί σας,το περιθάλπετε,το φιλοξενείτε προσωρινά και ψάχνετε να του βρείτε την κατάλληλη οικογένεια ώστε να μην ξαναγυρίσει στο δρόμο…
Στη χώρα μας το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων “έχει σκύλο”.Πόσοι όμως από αυτούς είναι υπεύθυνοι κηδεμόνες;;;
Άλλοι τόσοι θέλουν να αποκτήσουν σκύλο.Είναι όμως συνειδητοποιημένοι ότι έχουν υποχρεώσεις απέναντι στο ζωάκι που υιοθετούν και ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες ευζωίας του ζώου;;
Eσείς έχετε όλη την καλή πρόθεση να του βρείτε οικογένεια,υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις και μια διαδικασία που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να κακοποιηθεί ή να το βρει κάποιο φιλοζωικό σωματείο αργότερα μετά από καταγγελία ή να βρεθεί ξανά στο δρόμο γιατί..μεγάλωσε,γαύγιζε,δεν ήταν καλός φύλακας κλπ.
Πρώτο βήμα ελέγχου του υποψήφιου κηδεμόνα είναι “η συνέντευξη”.
Όταν δέχεστε κάποιο τηλεφώνημα ή e-mail για το ζώο που χαρίζετε, ρωτήστε πρώτα απ’ όλα σε ποια περιοχή μένει ο ενδιαφερόμενος. Ζητήστε όνομα, καθώς και σταθερό και κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερόμενου. Πολλοί που παίρνουν με απόκρυψη,αρνούνται να δώσουν το τηλέφωνό τους, οπότε δεν ενδιαφέρονται και αληθινά να υιοθετήσουν ζώο!
Στη συνέχεια ρωτάτε για ποιο λόγο ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν το ζώο.
Η απάντηση για “φύλακας” μας κάνει επιφυλακτικούς.
Ρωτάμε για το χώρο που θα διαβιεί το ζώο και για τις συνθήκες που προτίθενται να του εξασφαλίσουν.
Η απάντηση “θα το έχω δεμένο στην αυλή” αποτελεί το τέλος της συνέντευξης όπως επίσης ότι “έχω ένα μικρό παιδάκι και κλαίει γιατί θέλει σκυλάκι” μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.
Αν πρόκειται για οικογένεια πρέπει όλα τα μέλη να το έχουν συζητήσει και να είναι σύμφωνα. Επίσης ρωτάμε αν υπάρχουν άλλοι σκύλοι στην οικογένεια και έχουν προηγούμενη εμπειρία.
Περιπτώσεις που πιέζουν ότι το θέλουν …σήμερα γιατί το ερωτεύτηκαν ή γιατί θέλουν να το κάνουν δώρο για γιορτές γενέθλια κλπ μάλλον είναι ακατάλληλες….
Ρωτάτε αν κατοικούν σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία
Αν π.χ. μένουν σε γκαρσονιέρα και επιθυμούν το πανέμορφο κουτάβι σας που θα γίνει 50 κιλά και είναι και εργαζόμενοι,επομένως δεν έχουν και πολύ χρόνο για βόλτες,το πιθανότερο είναι να το εγκαταλείψουν ή να το επιστρέψουν πίσω μόλις ενηλικιωθεί.Θα πρέπει να το επισημάνετε και να το συζητήσετε και αν πληρούν τις προϋποθέσεις να τους κατευθύνετε ώστε να προτιμήσουν κάποιο μικρότερο.
Σύμφωνα με το νόμο επιτρέπεται η κατοχή ζώων στο διαμέρισμα,μερικοί ιδιοκτήτες όμως δεν είναι δεκτικοί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές.Πρέπει λοιπόν να διασφαλιστεί ότι σε επόμενη μετακόμιση στο κριτήριο επιλογής του νέου σπιτιού θα περιλαμβάνεται και το κατοικίδιό τους.Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ζώα εγκαταλείπονται ή χαρίζονται λόγω… μετακόμισης.
Αν οι κηδεμόνες έχουν μονοκατοικία και το ζώο θα ζει στον κήπο πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει η κατάλληλη περίφραξη ώστε να μην κυκλοφορεί ελεύθερο στο δρόμο αλλά και να μην ενοχλεί τους γείτονες κατά τις ώρες κοινής ησυχίας που θα δημιουργήσουν αφενός προβλήματα γειτνίανσης αλλά και θα εκθέσουν το ζώο σε διάφορους κινδύνους,με μεγαλύτερο αυτό της δηλητηρίασης.
Αν σας ικανοποιούν οι απαντήσεις του υποψήφιου κηδεμόνα προχωράτε στο επόμενο στάδιο.
Τοποθέτηση microtsip
Δεν δίνουμε ζώο για υιοθεσία αν ο νέος κηδεμόνας αρνείται να βάλει microchip και να το καταχωρήσει στο όνομά του (άλλωστε είναι υποχρεωτικό από το νόμο και είναι ένα αποτρεπτικό μέτρο για τις αθρόες εγκαταλείψεις) καθώς και να υπογράψει συμβόλαιο υιοθεσίας στο οποίο θα δεσμεύεται για τις συνθήκες ευζωίας του ζώου σύμφωναμε το νόμο 4830/2021 (ετήσιος εμβολιασμός,αποπαρασίτωση κλπ).Στη συνέχεια ενημερώνουμε ότι ένα αντίγραφο της ηλεκτρονικής καταχώρησης θα δοθεί στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου.Αν είναι κουτάβι εξασφαλίζουμε ότι θα στειρωθεί όταν θα είναι σε κατάλληλη ηλικία.Δυστυχώς ο μεγαλύτερος πληθυσμός των αδέσποτων στη χώρα μας προέρχεται από τα αστείρωτα δεσποζόμενα ζώα,τα οποία όταν γεννήσουν αναλαμβάνουν οι κηδεμόνες να ξεφορτωθούν τα κουτάβια σε όλους τους κάδους της επικράτειας.
Κανονίστε μια συνάντηση για να δείτε το χώρο που θα ζει το ζώο,φέρτε το σε επαφή με τον υποψήφιο κηδεμόνα και αν μείνετε ικανοποιημένοι από το χώρο αλλά και τη “χημεία” μεταξύ τους κανονίζετε άλλη συνάντηση στον κτηνίατρο,τοποθετείται το microchip με τα στοιχεία του κηδεμόνα και το παραδίδετε.
Εξασφαλίστε ότι θα μπορείτε να το επισκεφτείτε αν θέλετε (άλλωστε έχετε δεθεί συναισθηματικά) αλλά και ότι θα μαθαίνετε νέα του.Διατηρείστε επικοινωνία ακόμη και για συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Αν για οποιοδήποτε λόγο ΔΕΝ θέλουν το ζώο μετά από κάποιο διάστημα,εξασφαλίστε ότι θα ενημερωθείτε από πριν ώστε να βρείτε νέα υιοθεσία ή να σιγουρευτείτε ότι η υιοθεσία που βρήκαν οι ίδιοι πληροί τις προϋποθέσεις.
Θυμηθείτε:
Aκόμη και αν το ζώο ζει σε μεγάλο χώρο,χρειάζεται βόλτα για να μη βαριέται και να παραμένει κοινωνικοποιημένο.
Αν το πάνε σε ένα μακρινό κτήμα για να το “φυλάει”,χωρίς να μένουν εκεί,το πιθανότερο είναι ότι με την πάροδο του χρόνου θα το ξεχάσουν ή θα πηγαίνουν δυο τρεις φορές τη βδομάδα.
Οι σκύλοι έχουν ανάγκη την ανθρώπινη επαφή.Αυτό δε σημαίνει ότι το μπαλκόνι “που βλέπει στο δρόμο” είναι κατάλληλα.(Απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή τους από το νόμο).
Μπορεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο αλλά οι καλές υιοθεσίες δεν είναι εύκολη υπόθεση.Και δεν έχει νόημα να σώσετε ένα ζώο από το δρόμο και να το καταδικάσετε σε μια κακή ζωή.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:
Να είστε ειλικρινείς με τους κηδεμόνες.
π.χ.Ένα αδεσποτάκι που έχει προδιαγραφές να γίνει 20 κιλά δεν το προωθείτε ως μικρόσωμο,το πιθανότερο είναι να σας επιστραφεί σε λίγο καιρό.
Να τους τονίζετε ότι ένα ζώο θα είναι ο σύντροφός τους για τα επόμενα 10-15 χρόνια και όχι για τους επόμενους 10-15 μήνες.Είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτή την ευθύνη;
ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΑΣ.
ΚΑΛΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ!
Διαβάστε επίσης
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.