Το δελτίο τύπου της πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων αναφέρεται, με αφορμή την επίθεση λύκου σε κτηνοτρόφο στον Παρνασσό, σε επιθέσεις λύκων σε κτηνοτρόφους και σε ζώα τους. Εκτός του ότι το συγκεκριμένο γεγονός, από το οποίο παίρνουν αφορμή οι κτηνοτρόφοι, όχι απλά δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά και αμφισβητείται και για τη γνησιότητά του, ας θυμηθούν, ότι σποραδικές επιθέσεις λύκων είναι κάτι που από πάντα συνέβαινε.

Αναφέρει επίσης και την αγωνία τους για την περίπτωση λύσσας. Θα τους ήτανε πολύ ευχάριστο, και εμμέσως πλην σαφώς αυτό που ζητάνε είναι να δοθεί άδεια από τις αρμόδιες αρχές για πογκρόμ κατά των λύκων, όπως έχει ήδη ξεκινήσει για την κόκκινη αλεπού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το ίδιο το ΥΠΑΑΤ πρόσφατα ενημέρωσε ότι έχει 4 χρόνια να εμφανιστεί κρούσμα λύσσας!

Το μόνο που αποδεικνύεται με αυτή τους την ανακοίνωση είναι ότι θέλουν να εξοντώσουν οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο στην οικονομική τους δραστηριότητα.

Ξεχνούν ότι η εντατική κτηνοτροφία έχει καταστρέψει και εξακολουθεί να καταστρέφει τον βιότοπο του λύκου κι όχι μόνο.

Ότι εξαιτίας του κυνηγιού έχουν λιγοστέψει κατά πολύ τα θηράματα που βρίσκονται στην τροφική αλυσίδα του λύκου.

Το αποτέλεσμα είναι η διατάραξη της φυσικής ισορροπίας λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και μόνο. Οι λύκοι δε θα αναγκάζονταν να περιφέρονται και να αναζητούν τροφή σε περιοχές που δεν ανήκουν στον οικότοπό τους. Άλλωστε είναι ζώα που από τη φύση τους αποφεύγουν περιοχές με ανθρώπινη δραστηριότητα.

Δεν θα εξοντώσουμε το ζωικό βασίλειο για κάτι που στην ουσία είναι συνέπεια της ανθρώπινης καταστροφικής δραστηριότητας.

Οι θάνατοι τόσων ανθρώπων από τις τελευταίες βροχές στη Μάνδρα είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής ανθρώπινης δραστηριότητας στη φύση.

Ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του.

Και πρώτο απ’ όλα το αδιάφορο εδώ και πολλές δεκαετίες στην οικολογική καταστροφή ελληνικό κράτος.

Στο βωμό του κέρδους για την εντατική κτηνοτροφία και της νοσηρής διασκέδασης για το κυνήγι θυσιάζεται η ισορροπία της φύσης!

Η ανακοίνωση της πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων είναι άκρως καταδικαστέα!

Η λύση δεν είναι η κεφαλή επί πίνακι των λύκων!

Εδώ τα σχετικά άρθρα:

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (www.pfpo.gr)

.

Δελτίο τύπου πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων:

Η πρόσφατη επίθεση λύκου σε κτηνοτρόφο στον Παρνασσό, επιβεβαιώνει με τον πλέον τραγικό τρόπο την αγωνία των ανθρώπων της υπαίθρου και την επιτακτική ανάγκη για τη λήψη διαχειριστικών μέτρων για τον πληθυσμό του λύκου στην Ελλάδα.

Η εκτατική κτηνοτροφία, αφενός μεν προσφέρει πιο ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, αφετέρου δε δίνει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να ταΐζουν τα ζώα τους με πιο φυσικό και πιο οικονομικό τρόπο.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές στον παρελθόν το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον πληθυσμό των λύκων και κυρίως με την αλλαγή στη συμπεριφορά τους με δεδομένο το γεγονός πως παρουσιάζονται σε περιοχές που δεν συνήθιζαν στο παρελθόν (πεδινές και περιαστικές εκτάσεις) και δε δείχνουν κανένα φόβο για τον άνθρωπο.

Εκτός από τις περιουσίες τους οι κτηνοτρόφοι αλλά και κάθε πολίτης που επισκέπτεται την ύπαιθρο, θα έχουν πλέον να φοβούνται και για την ίδια τους τη ζωή.

Και πέρα από το φόβο για τη ζωή και τις περιουσίες μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη θανατηφόρο νόσο της λύσσας, η οποία επανεμφανίστηκε το 2012 στην Ελλάδα.

Με δεδομένο το γεγονός πως βρισκόμαστε ακόμη σε καθεστώς επιτήρηση της λύσσας, ακόμη και μία μικρή πληγή από άγριο σαρκοφάγο θηλαστικό, είναι αρκετή για να υποχρεώσει τον άνθρωπο που την υπέστη στην επίπονη, δαπανηρή και ψυχοφθόρα διαδικασία των αντιλυσσικών ορών με ότι αυτό συνεπάγεται για το θύμα και τα ασφαλιστικά ταμεία που πληρώνουν τις σχετικές δαπάνες.

Οι επιθέσεις σε παραγωγικά ζώα δεν προκάλεσαν καμία αντίδραση από τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα το ίδιο.

Ευχόμαστε έστω τώρα που οι λύκοι στραφήκαν ενάντια στους ίδιους τους πολίτες αυτής της χώρας, να βγουν από το λήθαργο και την αδράνεια τόσο οι ηγεσίες των δύο αρμόδιων Υπουργείων όσο και οι Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτά και να μην περιμένουν να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα για να πράξουν το καθήκον τους.