Έκκληση για τα επόμενα βήματα

Η Θεματική Ομάδα (ΘΟ) Δικαιωμάτων Ζώων των Οικολόγων Πράσινων νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους και όλες, μέσα ή έξω από το κόμμα, που βοήθησαν για να γίνει πραγματικότητα η απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ζώα.

Είναι γεγονός ότι από την ίδρυση της ΘΟ προσπαθήσαμε να αναδείξουμε πλήθος θεμάτων σχετικά με τα ζώα και να προωθήσουμε τις προτάσεις αυτές, εντός και εκτός ΟΠ. Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει από μικρή ομάδα ατόμων στους ΟΠ και πριν την ίδρυση της ΘΟ. Δυστυχώς το κόμμα δεν έχει θέσει στις προτεραιότητές του το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων όπως έχει γίνει για άλλα θέματα, ενδεικτικά αναφέρουμε την ενέργεια, την ανακύκλωση, τα απορρίμματα, το περιβάλλον, κ.α., αλλά ήλθαν σε αντιπαράθεση πολλές φορές με τις πιο προοδευτικές θέσεις μας, χρησιμοποιώντας κάποιες από αυτές κατά τις περιόδους εκλογών, κατακρίνοντας και απαξιώνοντάς τες όμως το υπόλοιπο διάστημα. Μάλιστα, η προγραμματική συμφωνία με το ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει ούτε ένα σημείο το οποίο θα έδινε το κίνητρο για να υπάρξει συγκεκριμένο έργο και συνεργασία στο θέμα των ζώων.

Η πρόσφατη κινητοποίηση των πολιτών γύρω από το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ανάδειξε τη δυναμική του κινήματος στη χώρα και τις δυνατότητες που υπάρχουν για το μέλλον. Αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, καθώς και για την κυβέρνηση, και έδωσε την αφορμή για επανεξέταση ζητημάτων ζώων, συνεργιών με άλλους χώρους και βάση για το μέλλον.

Οι καταγγελίες του ΓΤ για εμάς και/ή τους φιλόζωους δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αντιθέτως, ο αν. υπουργός δεν άκουσε τη φωνή της κοινωνίας, με πρώτους αυτούς και αυτές που παραμένουν ακόμη στο κόμμα που του έδωσε την ευκαιρία να είναι υπουργός εδώ και τρία χρόνια.

Περιμέναμε, μετά το δημόσιο τσαλάκωμα του οικολόγου αναπλ. υπουργού από τον πρωθυπουργό (δια μέσου των προϊσταμένων αρμόδιων υπουργών) να συνειδητοποιήσει ότι ήρθε ο καιρός για να κάνει διορθωτικές κινήσεις: να καλέσει δηλ. την αρμόδια ΘΟ και την ΕΓ του κόμματος και να διαβουλευτεί πάνω στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ώστε να έχει ένα συγκροτημένο και αρραγές μέτωπο απέναντι σε όσους δημόσια τον καθυβρίζουν και τον λοιδορούν.

Αντί γι’ αυτό, αντί να σταματήσει να εκθέτει όλους τους οικολόγους κάνοντας σύγκριση των ζώων συντροφιάς με τα αυτοκίνητα, αντί να απαξιώνει τον εθελοντισμό και να προβάλλει τους δήμους, δηλαδή αυτούς που στην πλειοψηφία τους έχουν καταπατήσει ή αγνοήσει το νόμο όλο αυτό το διάστημα, αντί να πάψει να απειλεί μέλη και μη, να παίρνει τηλέφωνα, να φωνάζει σε όλους, είδαμε και πάλι ατέλειωτα κατεβατά του στη λίστα του κόμματος, γεμάτα χολή, ύβρεις, παραπληροφόρηση και ανακρίβειες.

Έχει γράψει για «ορυμαγδό ψευδών», για «μεθοδευμένη υπονόμευση», για το ότι «οι φιλοζωικές θέλουν να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν», ότι «υπονομεύουν τον διάλογο εδώ και μήνες», ότι «επιδιώκουν να μην αλλάξει τίποτα!», ότι «κήρυξαν από την πρώτη στιγμή πόλεμο», ότι «δεν ενδιαφέρονται για τα αδέσποτα, αλλά να πλήξουν εμένα», ότι έχουν «πολιτικές και οικονομικές πλάτες» που τον πολεμούν κτλ.

Επιπλέον, έχει καταγγείλει για «πολιτική αλητεία» όσους δεν συμφωνούν μαζί του μέσα στο κόμμα, απαιτώντας και κραυγάζοντας χωρίς καμιά αίσθηση του μέτρου:

  • «να γίνει άμεσα δήλωση στα ΜΜΕ ότι το Δελτίο Τύπου που με άδειασε, είναι ψευδεπίγραφο και κακώς δημοσιεύτηκε! Για κανένα λόγο δεν δέχομαι να συζητήσω οτιδήποτε, αφού το κόμμα έχει εμφανιστεί ότι με έχει ήδη καταδικάσει!».
  • «Άμα είναι να εξευτελιστώ, τουλάχιστον να το κάνω σε πρόσωπα ισχυρά και με επιρροή και όχι στους εσωκομματικούς μ@@@@».
  • «Εγώ ήδη αντιμετωπίζω τον πόλεμο που δέχθηκα, στον οποίο η ηγεσία του κόμματος, όχι μόνο δεν συμμετέχει αλλά μου έδωσε άλλη μία πισώπλατη κλωτσιά».
  • «η ζημία που μπορεί να μου κάνει η πολιτική αλητεία των ελαχίστων πραξικοπηματιών, είναι αμελητέα». 
  • «το τελευταίο πρόβλημα που με απασχολεί είναι το να διαλεχθώ με όσους με φτύνουν εδώ και 12 μήνες».

Κατανοώντας την ένταση στην οποία βρίσκεται ο αναπλ. υπουργός, αλλά με ταυτόχρονη αίσθηση ευθύνης ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια του οικολογικού χώρου, ο οποίος εισπράττει την αποτυχία του ιδίου, θέλουμε ως ΘΟ να σημειώσουμε ότι:

1) Ο κόσμος που συσπειρώθηκε εναντίον του ν/σ σε λιγότερο από 2 μέρες, είναι η μέγιστη απόδειξη του πόσο λάθος ήταν αυτό και πόσο κοντά στην πραγματικότητα ήταν η ΘΟ.

2) Είναι απαράδεκτο να αμφισβητεί τη νομιμότητα της ΕΓ ο οποιοσδήποτε -και μάλιστα ο υπουργός- όταν δεν συμφωνεί στις θέσεις της. Το ΔΤ βγήκε με τη νόμιμη πλειοψηφία, 3 ναι και 2 δεν απαντώ, εφόσον η ΕΓ είναι πλέον 5μελής και δεν υπάρχουν διαθέσιμα αναπληρωματικά μέλη.

3) Ο Γ. Τσιρώνης, παρόλο που όφειλε, σύμφωνα με την απόφαση το ΠΣ 19/20 Δεκ. 2015, να προωθήσει το ν/σ στη ΘΟ και τον Γ. Δημαρά και να λάβει σοβαρά υπόψη του τις εισηγήσεις για την τελική μορφή του ν/σ, δεν έκανε τίποτα από τα δύο.

4) Εχθροί του κόμματος δεν είναι όσοι τίθενται με το μέρος των αγανακτισμένων πολιτών αλλά όσοι φορώντας παρωπίδες αρνούνται να συνεργαστούν και να δουν το πού οδηγεί αυτή η τακτική τους το κόμμα ολόκληρο.

5) Ο κυβερνητισμός δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός. Η αντίδραση σε λανθασμένες πολιτικές είναι αυτή που θα αναδείξει τις θέσεις μας και θα αποτελέσει το έναυσμα για έργο που θα στηρίζεται σε σωστές βάσεις και θα επιδιώκει την εξάπλωση των οικολογικών αξιών και θέσεων.

Γι’ αυτό προτείνουμε:

α) Να ζητήσει άμεσα δημόσια συγνώμη ο κ. Τσιρώνης από τους φιλόζωους, που τόσο άκομψα προσέβαλλε, διέσυρε και προσπάθησε να απομονώσει με το ν/σ του. Οφείλει να αναγνωρίσει πως οι εθελοντές φιλόζωοι είναι οι μόνοι σε αυτή τη χώρα που αγωνίζονται για την προστασία των ζώων, χωρίς να πληρώνονται και χωρίς να είναι η δουλειά τους.

β) Να καλέσει τις Ομοσπονδίες και τη ΘΟ σε διάλογο από μηδενική βάση και αυτή τη φορά να ακούσει και να ενσωματώσει τις προτάσεις τους, κατ’ ελάχιστο όλες αυτές στις οποίες οι Ομοσπονδίες συμφωνούν με τη ΘΟ. Να σταματήσει τις επιθέσεις στη ΘΟ μέσα από τις λίστες και στα ΜΜΕ.

Ο Γ. Τσιρώνης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι, αν εξακολουθήσει να συμβουλεύεται τους ίδιους ανθρώπους που τον οδήγησαν σε αυτή τη μεγάλη αποτυχία, θα επαναλάβει τα ίδια λάθη και θα οδηγηθεί και πάλι στο ίδιο αδιέξοδο. Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν θα τον σώσει το ακριβοπληρωμένο επικοινωνιακό του επιτελείο, όπως και τώρα αποδείχτηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει την οργή των φιλόζωων.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε ότι η κοινωνία έχει σχηματίσει πολύ αρνητική εικόνα για τους οικολόγους, λόγω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και άλλων ενεργειών. Αυτή τη στιγμή πλήττεται ο ευρύτερος χώρος της οικολογίας και πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα που δεν μας αξίζει. Οι προσπάθειές μας πρέπει να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οικολόγοι  Πράσινοι