Δημοσίευμα της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα στις 23 Ιουνίου αναφέρει ότι μεγάλο τουριστικό γραφείο απέστειλε ερώτημα σε 20 μεγάλα ξενοδοχεία του νομού σχετικά με τις προθέσεις τους για το θέμα των αδέσποτων ως εμπλεκόμενοι φορείς αφού καθημερινά καταφθάνουν δεκάδες καταγγελίες τουριστών όπου διαμαρτύρονται για το θέμα των αδέσποτων και ις συνθήκες διαβίωσής τους.

Με αφορμή το δημοσίευμα ο Ομοσπονδία μας απέστειλε επιστολή προς τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Στρατηγό Δασκαλάκη όπου αναφέρει τα ακόλουθα:

Κύριε Διευθυντά,
Σας στέλνουμε δημοσίευμα της μεγαλύτερης εφημερίδας των Χανίων  , των Χανιώτικων Νέων , που αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε ένα μεγάλο τουριστικό γραφείο προς τους ξενοδόχους του νομού για τις άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες που διαβιώνουν τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς αλλά και όλα τα ζώα . 

Εντοπίζουμε απο την επιστολή την φράση , που αποτελεί ταυτόχρονα  και ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και Αρχή Πολιτειακή, Δημοτική, Αστυνομική , Εισαγγελική  ,και  που επί λέξει είναι η παρακάτω :

“Στο γραφείο έχουν φτάσει δεκάδες καταγγελίες από ξένους επισκέπτες – πελάτες του που διαμαρτύρονται για την εικόνα που διαπιστώνουν με τα τραυματισμένα, εγκαταλελειμμένα και υποσιτισμένα σε πολλές περιπτώσεις ζώα. “

Για μας βέβαια αυτή η διαπίστωση είναι μια καθημερινότητα , που την βιώνουμε χρόνια τώρα αλλά και χρόνια κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου  στους αρμόδιους ,πριν είναι πια αργά , αλλά εις μάτην .Χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας δηλώνουν οτι δεν θα ξανάρθουν ποτέ και μιλούν με τα χειρότερα λόγια για τις καταστάσεις που βίωσαν στο νησί  με τα ζώα , όπως εκτός των άλλων αυτό  αποτυπώνεται σε πλήθος ερωτηματολογίων , που έχουν συμπληρώσει σε σχετική ερευνά μας , πολλοί επισκέπτες του νησιού.

Πολλές φορές μας έχουν  κατηγορήσει διάφοροι , οτι εμείς δυσφημίζουμε την χώρα επειδή προσπαθούμε , αναδεικνύοντας το θέμα , να το περιορίσουμε .

Γιατί φυσικά αποκρύπτοντάς το  δεν συμβάλουμε στην αντιμετώπισή του και την λύση του και βέβαια οι τουρίστες δεν είναι τυφλοί .Παντού βλέπουν βαρελόσκυλα, σκοτωμένα ή τραυματισμένα στους δρόμους, νεογνά πεταμένα παντού,εξαθλιωμένα αδέσποτα , δεσποζόμενα, ιπποειδή, παραγωγικά ζώα . 

Κύριε Διευθυντά,

Όπως κατ΄ επανάληψη και στο παρελθόν αλλά και τώρα σας έχουμε ενημερώσει ,   ο ρόλος της  ΕΛ.ΑΣ  είναι κομβικός και καθοριστικός μαζί με τις δημοτικές αρχές στο να πάψουμε να εκπέμπουμε σαν Κρήτες αυτή την εικόνα , δεν μας αξίζει, δεν αξίζει στην Κρήτη και στην Ελλάδα  και πρωτίστως δεν αξίζει στα άλλα έμβια , που μαζί συγκατοικούμε τον ίδιο πλανήτη.

Πιστεύουμε οτι θα δείξετε την αποφασιστικότητα που απαιτείται και με συνεχείς , επίμονους και καθημερινούς ελέγχους θα συμβάλλετε στο να αποτελέσει παρελθόν για την Κρήτη η αθλιότητα αυτή .

Με αφορμή  την επιστολή μας αυτή  σε σας την κοινοποιούμε και  στα αρμόδια Πολιτειακά όργανα , επίσης  ενημερωμένα για πολλοστή φορά  , γιατί το θέμα είναι καθολικό και αφορά όλη την χώρα.

Την κοινοποιούμε και στην αρμόδια υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά αλλά και στην προκάτοχό της  κα Κεφαλογιάννη, η οποία όταν το 2014 της στείλαμε πολυσέλιδη απολύτως τεκμηριωμένη αναφορά για τις επιπτώσεις στον τουρισμό απο την συμπεριφορά μας  απέναντι στα ζώα  ουδέποτε μας δέχτηκε στο γραφείο της αλλά δήλωσε και την έκπληξή της γιατί  ως υπουργός δεν είχε λάβει ποτέ καμία επιστολή απο τουρίστες αμφισβητώντας  και κλείνοντας τα μάτια σε μια δυστυχώς απολύτως υπαρκτή και τραγική κατάσταση.

Αναμένοντας από όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και φορείς κάθε βαθμίδας επιτέλους να αφυπνιστούν και να προχωρήσουν σε συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες  ,είμαστε στην διάθεσή τους για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση . 

Το δημοσίευμα:

http://www.haniotika-nea.gr/touristiko-grafio-gia-ta-adespota/

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (55 Σωματεία)

          Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων

η επιστολή κοινοποιείται στους:

Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα,Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ κ. Τσουβαλά,Υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά,Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων , Ρεθύμνης, Ηρακλείου, Λασιθίου ,Εισαγγελία Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου, Λασιθίου,κα Όλγα Κεφαλογιάννη