Με αφορμή ένα ακόμη τηλεφώνημα που δεχτήκαμε εχθές το πρωί,όπου ένας συμπολίτης μας απαιτούσε να πάμε να πάρουμε έναν άρρωστο σκύλο -ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ-και να τον απομακρύνουμε από το μαγαζί του γιατί… κινδύνευε η υγεία των υπαλλήλων του και είχε την απαίτηση να αφήσουμε την εργασία μας γιατί είναι υποχρέωσή μας,αφού παίρνουμε επιδοτήσεις χιλιάδων ευρώ,θυμηθήκαμε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο http://dogw0rld.blogspot.gr από εθελοντή της ομάδας ΔΗΛΕΣΙΩΤΙΚΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ και εξηγεί όχι τι είναι,αλλά τι ΔΕΝ είναι ένας εθελοντής φιλόζωος,αφού μεγάλη μερίδα του κόσμου πανελλαδικά έχει την ίδια λανθασμένη άποψη .

Τι ΔΕΝ είναι ένας εθελοντής φιλόζωος;;;;

“Ας ξανασυστηθούμε λοιπόν, εφόσον ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν εννοεί να καταλάβει τί στο καλό είναι αυτό το άτομο που, όχι μόνο είναι φιλόζωος, αλλά είναι και εθελοντής! Θα τα πω μια φορά σαν να το εξηγώ σε ένα 6χρονο και ελπίζω να γίνω κατανοητή…

Ένας εθελοντής φιλόζωος ΔΕΝ είναι:

1ον: ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ
 
Πολλές φορές οι εθελοντές φιλόζωοι έχουν κατηγορηθεί επειδή δεν βρίσκονται στα σημεία μιας εγκατάλειψης, κακοποίησης, κακομεταχείρισης κτλ. ενός ζώου. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά δεν είμαστε ο Superman, δεν έχουμε υπερφυσικές δυνάμεις και υπερφυσική αντίληψη για να διαβάζουμε το μυαλό των άλλων και βέβαια δεν ακούμε φωνές (τουλάχιστον όχι ακόμη!) για το πού και πότε μας χρειάζονται. Συναντάμε άπειρα περιστατικά από μόνοι μας καθημερινά και δυστυχώς δεν πολλαπλασσιαζόμαστε σαν τις αμοιβάδες για να βρισκόμαστε παντού!

2ον: ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ
 
Όχι λοιπόν, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα εμείς! Όταν πέφτει κάτι στην αντίληψή σας, είτε αυτό είναι ένα πεινασμένο ζωάκι (η πιο απλή περίπτωση) είτε ένα πολύ άρρωστο, μην καλέσετε κάποιον εθελοντή ή φιλοζωικό σωματείο. Κάντε κάτι κι εσείς! Πρέπει κάποτε να το πάρουμε απόφαση σαν λαός ότι ο καθένας πρέπει ν’αναλάβει τις ευθύνες του. Όταν βλέπεις μια δυστυχία να εξελίσσεται μπροστά σου λοιπόν, επιλέγεις είτε να εθελοτυφλήσεις είτε να δράσεις! Το να μεταθέσεις απλά την ευθύνη κάπου αλλού, ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ, ούτε καν φιλόζωο!

3ον: ΠΛΟΥΣΙΟΣ
 
Οι εθελοντές φιλόζωοι δεν έχουν πόρους από κάπου, ούτε παίρνουν επιδοτήσεις. Όποια προσπάθεια και έργο κάνουν, το κάνουν αρχικά από την καλή τους την καρδιά και ύστερα από την τσέπη και το υστέρημά τους. Γι’αυτό το λόγο, δεν μπορούν να στειρώσουν το σκυλάκι που φροντίζεις, δεν μπορούν να ταϊζουν συνέχεια τα αδέσποτα τής γειτονιάς σου, δεν μπορούν να αναλάβουν να περιθάλψουν και να θεραπεύσουν άλλο ένα άρρωστο σκυλί που βρήκες εσύ, γιατί πολύ απλά δεν έχουν σπίτι τους (ούτε καν σε φωτογραφία) κάποιο δέντρο που να καρποφορεί χρήματα! Αν παρόλ’αυτά υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει πού μπορεί κανείς να βρει ένα τέτοιο, ευχαρίστως να μοιραστεί την πληροφορία (και τη συγκομιδή) και με τους υπόλοιπους.

4ον: ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ
 
Αν και σίγουρα δεν το πιστεύεις κατά βάθος, οι εθελοντές φιλόζωοι είναι άνθρωποι σαν όλους τους άλλους! Ίσως και σαν και σένα! Έχουν δουλειές, δικά τους κατοικίδια, οικογένειες, φίλους και γνωστούς, που καλό θα ήταν να τους βλέπουν που και που, έτσι για να κρατάνε μία επαφή βρε αδερφέ! Οπότε, αν εσύ βρεις καθ’οδόν για τη δουλειά σου ένα αδεσποτάκι που χρήζει βοηθείας, γιατί θα πρέπει εγώ εκείνη την ώρα να μην είμαι αντίστοιχα καθ’όδόν για τη δική μου δουλειά;

5ον ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ – ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΠΑΝΣΙΟΝ
 
Δεν ξέρω αν σας έχουμε ενημερώσει σχετικά, αλλά όλοι ζούμε σε κανονικά σπίτια και όλοι έχουμε και δικά μας κατοικίδια, που συνήθως είναι άνω των τριών… Φιλοξενούμε κατά καιρούς και άλλα ζωάκια και ταϊζουμε και περιθάλπτουμε ταυτόχρονα και άλλα πόσα! Οπότε το να ζητήσεις από κάποιον εθελοντή φιλόζωο να πάρει από τον κήπο σου, όπου σου τα παράτησαν, 10 κουτάβια που κλαίνε όλο το βράδυ και δεν μπορείς να κοιμηθείς, θα το αφήσω ασχολίαστο, γιατί πάλι θα μου πείτε ότι τα νεύρα μου δεν είναι καλά… Γιατί σίγουρα δεν είναι καλά!

6ον: ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΚΑΝΕΝΟΣ
 
Για να μην το χαρακτηρίσω πιο χοντρά, ως μ…..ς κοινώς… Δεν γίνεται να βρίσκει κάποιος ένα χτυπημένο ζώο π.χ. και να καλεί έναν εθελοντή για να το μεταφέρει στο γιατρό, να αναλάβει τα έξοδα, τη φιλοξενία και την υιοθεσία του μετά! Και να έχει ο άλλος ήσυχη τη συνείδησή του ότι έκανε το καθήκον του απλά ειδοποιώντας! Ούτε είναι φυσιολογικό να δεις ένα περιστατικό, να γυρίσεις στον υπολογιστή σου και να κάνεις post στο facebook για να “βοηθήσει” όποιος μπορεί με δική σου “φιλική συμμετοχή”, να του πεις δηλαδή πού έγινε κάτι και να τρέξει. Ούτε μπορείς να απαιτήσεις από κάποιον να κάνει πράγματα για σένα, κι αν δεν τα κάνει να θυμώσεις κιόλας! Sorry καλή μου, δεν σε έχρισε κανείς βασίλισσα!

Όλοι έχουμε σαν κοινό σκοπό να βοηθήσουμε τα αδέσποτα, όπως και όσο μπορούμε. Είμαστε κοινοί, καθημερινοί άνθρωποι, με τα καλά μας και τα κακά μας, με ίσως λίγο πιο αυξημένες ευαισθησίες. Δεν μπορούμε να γινόμαστε χίλια κομμάτια ούτε να ικανοποιούμε τους πάντες, γιατί απλά ΔΕΝ είναι εφικτό! Αν αναλάβουμε μία μικρή ευθύνη όλοι μας, ίσως κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ όμως, όχι λίγοι για τους πολλούς…”

Εμείς να συμπληρώσουμε ότι ο βασικός στόχος ενός εθελοντή φιλόζωου είναι ο καθημερινός αγώνας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με θεσμικά νομοθετήματα και η αλλαγή της φιλοζωικής μας κουλτούρας μέσα από την ενημέρωση και την παιδεία ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν νέα αδέσποτα και επιτέλους να εφαρμοστεί και να βελτιωθεί η νομοθεσία αλλά και να αναλάβουν δράση οι αρμόδιοι φορείς.

Είμαστε πάντα δίπλα στον οποιοδήποτε θέλει να σώσει ένα ζώο για να βοηθήσουμε με την εμπειρία και τις γνώσεις μας.