Την Πέμπτη 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τύπου του δήμου Χανίων σύσκεψη για τον έλεγχο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς,με σκοπό να αποφεύγονται περιστατικά παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης αλλά και ο περιορισμός των εγκαταλείψεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν φιλοζωικοί φορείς,ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κος Φραγκάκης,ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων κος Μαστραντωνάκης,εκπρόσωπος της Δασικής υπηρεσίας αλλά και της αρμόδιας υπηρεσίας διαχείρισης των ζώων του δήμου Χανίων.

Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από μικτό κλιμάκιο του δήμου,της αστυνομίας και των φιλοζωικών σωματείων-οι οποίοι κατά το μήνα Μάρτιο θα έχουν συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα- ώστε οι κηδεμόνες να κατανοήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη νομοθεσία και σε περίπτωση παραβάσεων να επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Συμφωνήθηκε με τη Δασική υπηρεσία κατά την άδεια θήρας να ελέγχεται εάν το ζώο που φέρει microtsip-όπως ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία- ΕΙΝΑΙ καταχωρημένο στη βάση δεδομένων του Υπουργείου με σκοπό να εξαλειφθεί το φαινόμενο των αδέσποτων κυνηγόσκυλων που φέρουν ακαταχώρητα microtsip.

Ταυτόχρονα η υπηρεσία θα προμηθευτεί scanner για τον επιτόπιο έλεγχο των ζώων κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων που ήδη κάνει η δασική υπηρεσία -για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι κανόνες θήρας- στους τόπους κυνηγιού.

Επισημάνθηκε στην αστυνομία ότι η πρόληψη θα λειτουργήσει θετικά και θα διευκολύνει το έργο της μακροπρόθεσμα,γιατί αν οι πολίτες έχουν επαρκή ενημέρωση,θα μειωθούν και οι παραβάσεις.

Κατά τους ελέγχους θα μοιράζεται το Πρωτόκολλο Ευζωίας Ζώων Συντροφιάς που συνέταξε η ομοσπονδία μας και έχει προωθήσει το εφετείο Κρήτης με επιστολή της στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών.

Υπενθυμίζουμε ότι η σήμανση και η καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων είναι υποχρεωτική ενώ σε ότι αφορά στις στειρώσεις,δεν είναι υποχρεωτικές,θα πρέπει όμως ο κηδεμόνας να μπορεί να αποδείξει που έχουν δοθεί τα κουτάβια ή τα γατάκια που έχουν γεννηθεί από τα ζώα κηδεμονίας τους σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Δείτε το βίντεο