Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας  μας και με αφορμή τις εξαιρετικά πολλές διαμαρτυρίες και καταγγελίες των τουριστών για την αθλιότητα των αδέσποτων ζώων στο νησί , πραγματοποιήθηκε στις 27/04   σύσκεψη στον Δήμο Χανίων με Δημάρχους του νομού, τις ενώσεις ξενοδόχων και τουριστικών καταλυμάτων του νομού μας και τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων , όπου τέθηκαν για συζήτηση τα παρακάτω θέματα:
.
1. Μέσα απο μια αναφορά στο τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία προσδιορίστηκαν επακριβώς ποιες είναι οι αρμοδιότητες  των Δήμων σε σχέση με τον αδέσποτο πληθυσμό , τονίστηκε δε  , ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις όσο δεν λαμβάνονται μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση , ώστε να πάψουν να δημιουργούνται συνεχώς και καθημερινά νέα αδέσποτα .
.
Αποσαφηνίστηκε , ότι οι Δήμοι έχουν υποχρέωση να περισυλλέγουν τα αδέσποτα:
α. με σκοπό την στείρωσή τους
β. αν πρόκειται για τραυματισμένα ή ασθενούντα ζώα με σκοπό την ίασή  τους και
β. αν υπάρχουν καταγγελίες για επιθετικά ζώα προκειμένου  μέσω των ειδικών να τεκμηριωθεί ή όχι η επιθετικότητά τους .
Στην συνέχεια τα ζώα αυτά , αν αποτύχει η προσπάθεια υιοθεσία τους  , που έτσι κι αλλιώς είναι εξαιρετικά περιορισμένη,επαναφέρονται στους χώρους , όπου διαβίωναν .
Η  νομοθεσία  καθορίζει συγκεκριμένα τους χώρους , όπου απαγορεύεται η  επαναφορά των ζώων και σε αυτούς τους χώρους δεν συμπεριλαμβάνονται οι χώροι γυρω απο τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά καταλύματα.
.
2.Αποσαφηνίστηκε , ότι όταν υπάρχουν καταγγελίες για αδέσποτα των ανωτέρω περιπτώσεων , ότι πρέπει να αποτείνονται στους Δήμους , οι οποίοι στη συνέχεια σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία θα προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού και της πραγματικότητας να βρίσκουν λύσεις , που όμως δεν θα είναι πάντοτε εφικτές .
Για τον Δήμο Χανίων τα τηλέφωνα είναι 28213 41647 και 645.
Αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Βλαχάκης.
Για τον Δήμο Αποκορώνου 697 651 0906
Αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Ειρήνη Τερεζάκη
Για τον Δήμο Πλατανιά 28213 41020
 Αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Δασκαλάκης.
Στο σημείο αυτό απο τον Δήμαρχο Αποκορώνου έγινε μια αναφορά στο πραγματικά πολύ σημαντικό τα τελευταία χρονια έργο του Δήμου , που έχει αλλάξει σε μεγαλο βαθμό την εικόνα του Δήμου .
.
Αναφέρθηκε το γεγονός , ότι οι επισκέπτες τουρίστες του νησιού μας δεν διαμαρτύρονται συνήθως για την ύπαρξη των αδέσποτων  αυτή καθεαυτή αλλά για αδέσποτα εξαθλιωμένα, πεινασμένα ή εμφανώς άρρωστα , για τα νεκρά ζώα στους δρόμους και το εθνικό δίκτυο  ενώ  η  εικόνα  υγιών και μη πεινασμένων ζώων αμβλύνει τις πολύ άσχημες εντυπώσεις που τους δημιουργεί ή ύπαρξη αφρόντιστων ζώων .
Στο σημείο αυτό απο τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων ενημερώθηκαν οι παρευρισκόμενοι ότι  σύντομα θα είναι στη διάθεση του Δήμου Χανίων 20 ταΐστρες , προσφορά του συλλόγου .
.
Τονίστηκε , ότι οι Δήμοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια ,που είναι καθ ύλην αρμόδια θα πρέπει να μεριμνήσουν για την άμεση περισυλλογή των νεκρών ζώων  ιδίως απο το εθνικό δίκτυο .  .
Επισημάνθηκε , ότι τέτοια περίοδο έχουμε αύξηση των δηλητηριάσεων ζώων γύρω απο τουριστικές επιχειρήσεις κάθε είδους και ζητήθηκε απο  τις Ενώσεις των Ξενοδόχων και τον Εμπορικό Σύλλογο να απευθύνουν επιστολή  στα μέλη τους αποτροπής αλλά και καταδίκης τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων .
.
3. Αποφασίστηκε μέχρι τέλη Μαΐου να δημιουργηθεί κοινό ενημερωτικό  φυλλάδιο των  συμμετεχόντων φορέων  για τα αδέσποτα , το οποίο θα διανέμεται στα ξενοδοχεία και τις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις  προς τους τουρίστες επισκέπτες μας καθώς και ειδική αφίσα .
Η ύπαρξη τετοιου ενημερωτικού υλικού για τις προσπάθειες φροντίδας τω αδέσποτων θα αμβλύνει τις κάκιστες εντυπώσεις των χιλιάδων τουριστών , που επισκέπτονται το νομό μας αλλά και το νησί .
4.Ενημερώθηκαν οι παρόντες , ότι ο  τουρισμός που σχετίζεται με τα ζώα, όπου η διάδραση των τουριστών με τα ζώα θα είναι μέρος της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας, αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό μιας συνεχώς αυξανόμενης παγκόσμιας αγοράς.

Κολοσσοί φιλοζωικοί οργανισμοί στην Ευρώπη επηρεάζουν όλο και περισσότερο  τα tours operators να κατευθύνουν τον τουρισμό σε χώρες  , όπου υπάρχει φιλοζωική κουλτούρα κι αυτό θα φανεί άμεσα τα επόμενα χρόνια γιατί το φιλοζωικό επίπεδο των Ευρωπαίων απέχει παρασάγγας του ελληνικού  και οι τουρίστες επιλέγουν χώρες φιλικές προς τα ζώα .  .

 Η ομοσπονδία βρίσκεται σε επαφή και συνεργάζεται με δυο από αυτούς ,οι  οποίοι επιθυμούν να συνεργαστούν και να βοηθήσουν τους Δήμους εκείνους και τις ξενοδοχειακές εκείνες  μονάδες που είναι  αποδεδειγμένα  pet friendly .

.

Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη

Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας