ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που έρχονται από παντού στην Ομοσπονδία μας για το συνεχές ολίσθημα του αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Τσιρώνη στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις πρακτικές που ακολουθεί από την αρχή, στην διαδικασία αναμόρφωσης του νόμου για την προστασία και την μη εκμετάλλευση των ζώων.

Στην προσπάθειά του αυτή λοιπόν αποκρύπτει πολλές αλήθειες ενώ δυστυχώς υιοθετεί τις πιο σάπιες αντιλήψεις, που έχει ποτέ υιοθετήσει υπουργός κατά των φιλοζωικών φορέων και της συντριπτικής φιλοζωικής κοινότητας, που με κάθε κόστος αγωνίζεται για την προστασία των ζώων στην χώρα μας.

Θλιβόμαστε για τον εκπεσμό αυτό του Υπουργού, που συμπαρασύρει φυσικά και την Κυβέρνηση αλλά και το κόμμα του!

Έτσι με βάση τις πληροφορίες που μας έρχονται ο κ. Υπουργός:

  1. Ισχυρίζεται ψευδώς παντού, ότι κάνουμε μόνο κριτική χωρίς να έχουμε προτάσεις, ενώ όσο μας αφορά γνωρίζει πολύ καλά, ότι έχουμε καταθέσει πολυσέλιδη επιστολή με τις θέσεις μας τόσο στον ίδιο αυτοπροσώπως- τις οποίες δύο φορές έχουμε συζητήσει μαζί του στο γραφείο του- όσο και αλλεπάλληλες φορές στους διαφόρους συμβούλους του. Το ότι προφανώς τις τοποθέτησε στον κάλαθο των αχρήστων δεν τον νομιμοποιεί να ισχυρίζεται , ότι δεν του τις καταθέσαμε.
  2. Διαστρεβλώνει συνειδητά τους λόγους για τους οποίους αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στην επιτροπή παρωδία που συγκρότησε, μολονότι έχουμε καταστήσει με κάθε τρόπο σαφές, ότι η μη συμμετοχή μας οφείλεται στην απαράδεκτη δική του  θέση στην επιτροπή να είναι μια η φιλοζωική φωνή έναντι όλων των άλλων πολλών, που δεν έχουν φυσικά καμία σχέση με την φιλοζωία. Με μοναδικό μας σκοπό να είναι πιο δυνατή η φωνή της προστασίας των ζώων έναντι των πολλών  της εκμετάλλευσής τους.
  3. Επιτίθεται στον τύπο γιατί τολμά να παρουσιάζει τις θέσεις μας σε , — άκουσον άκουσον- δισέλιδο ρεπορτάζ και φαντάζεται και φαντασιώνεται, ότι παίζονται διάφορα πολιτικά παιχνίδια εις βάρος του.
  4. Ενστερνίζεται ο,τι πιο σαθρό, αήθες και απαράδεκτο επιχείρημα, συνειδητά και δόλια διαδίδεται από συγκεκριμένα κέντρα περί οικονομικών συμφερόντων των φιλόζωων με μοναδικό σκοπό την φίμωση της πραγματικής φωνής προστασίας των ζώων και την προάσπιση των δικών τους συντεχνιακών συμφερόντων, και μάλιστα δηλώνει ο κύριος Υπουργός ότι θα μας πατάξει!

Εύγε του, έπεσε στην παγίδα που του έστησαν, πιο χαμηλά δεν γίνεται να πέσει.

Ένας δρόμος υπάρχει για να περισώσει την ηθική του, την πολιτική του εντιμότητα και αξιοπιστία.

Η πολιτική και ηθική γενναιότητα να παραδεχτεί και αναθεωρήσει τα λάθη του προχωρώντας σε συνεργασία με την φιλοζωική κοινότητα, σε ένα εντελώς νέο νομοθέτημα, σε άλλη φιλοσοφία σε ευρωπαϊκή και σύγχρονη κατεύθυνση που πραγματικά θα προστατεύει τα ζώα.

Δημοκρατικοί διάλογοι, με την φιλοζωική κοινότητα σύσσωμη στην άκρη, μόνο δημοκρατικοί δεν είναι.

Με την τακτική που ακολουθεί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παραμείνει στην ιστορία του φιλοζωικού κινήματος, με μελανά γράμματα ακόμη κι αν, κάτω από τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει, αποσύρει κάποιες από τις αντιφιλοζωικές διατάξεις που προτίθετο να φέρει σε διαβούλευση.

Όσον μας αφορά σαν φυσικά πρόσωπα δεν έχουμε να χάσουμε κάτι.

Αυτός που θα χάσει στο ηθικό πεδίο θα είναι ο κ. Τσιρώνης και δυστυχώς η έννοια της προστασίας των ζώων.

Κλείνοντας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, ότι ο κ. Υπουργός, που ως γνωστόν προέρχεται από τον χώρο της Οικολογίας, έχει ήδη δώσει ευκρινή δείγματα του πως αντιλαμβάνεται την έννοια της προστασίας τους με:

  1. Την μη τήρηση της προεκλογικής και βασικής εξαγγελίας του για την απαγόρευση εισόδου κητωδών και της αιχμαλωσίας τους στη χώρα μας, που ούτε ως αναπληρωτής υπουργός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ούτε και στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τήρησε. Τότε δήλωνε αναρμόδιος, ενώ φυσικά ήταν απολύτως αρμόδιος, και παρέπεμπε στο ΥΠΑΑΤ, και τώρα ως αναπληρωτής υπουργός στο ΥΠΑΑΤ παρέπεμψε την πρότασή μας στις καλένδες.
  2. Την γνωστή απόφασή του με την οποία προσέδωσε επιπλέον νομική κάλυψη στις τελετουργικές σφαγές ζώων χωρίς αναισθησία, που κανείς από τους προκατόχους του υπουργούς δεν είχε τολμήσει, καταπατώντας την εθνική ειδική νομοθεσία, που τις απαγορεύει και
  3. Την ρυθμιστική απόφαση που εξέδωσε για το κυνήγι για την οποία δέχτηκε τα συγχαρητήρια των κυνηγών και από την άλλη τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες δε των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων.

Σαφέστατα δείγματα της περί φιλοζωίας αντίληψής του ιδίου αλλά και των συμμάχων του, εντός και εκτός υπουργείου.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία