Ο Ναός του Ολυμπίου Διός , το Ολυμπιείον, ανοίγει σήμερα για πρώτη φορά νύχτα για το κοινό, μετά το 2001 και τη Μυθωδία του Βαγγέλη Παπαθανασίου, για μια Συναυλία-Παράσταση, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα, και προς τιμήν, του Peter Singer, του σημαντικού Αυστραλού φιλόσοφου και πρωτοπόρου στη σκέψη και τον αγώνα για τα Δικαιώματα των Ζώων.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 23 MAH, 8μμ, ΣΤΥΛΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ

Η είσοδος είναι από το φυλάκιο της οδού ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ, απέναντι από το Ζάππειο.

Ένα Μουσικό Δρώμενο με συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού και συνθέτη Ελ. Καλκάνη που θα παρουσιάσει τα έργα του:

Sonata Lyrica, Angel of Wisdom, Cantata for the Lost Species (εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία του Peter Singer).

Η μουσική ”δένει” με ποιητικές αναγνώσεις από το ”Ζωολόγιο” του Ιάσονα Λειδινού, σε σκηνικές οδηγίες Ρεγγίνας Αργυράκη.

Το ”Ζωολόγιο”, το συνθέτουν ποιήματα από τις τρεις ποιητικές συλλογές του, καθώς και αδημοσίευτα, που περιέχουν συμβολικές αναφορές σε ζώα.

Λύκοι, ελάφια, σκύλοι, πουλιά κάθε λογής, φίδια, ερπετά, λαγοί, δελφίνια και άλλα πλάσματα της θάλασσας, παρελαύνουν στην ποίηση του ΙΛ σηματοδοτώντας τη βαθύτερη ενότητα του κόσμου, αντιστοιχώντας την ανθρώπινη νόηση και φαντασία με την αρχέγονη δομή, τη βασική και αναπόδραστη ισορροπία της ζωής που εδράζεται στο συναίσθημα, στο μοίρασμα του βιώματος – και του κόσμου.

H συναυλία θα κλείσει με το ”Τραγούδι για μια Πατρίδα” [μουσική: Ελ. Καλκάνης, Ποίηση: Ιάσων Λειδινός] που θα ερμηνεύσει ο Σπύρος Κλείσσας.

sing

Να θυμίσουμε ότι ο Peter Singer, τον οποίον προσκάλεσε η Ομοσπονδία μας (ΠΦΠΟ) είναι καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Θεωρείται ένας από τους σύγχρονους διανοητές με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Έξω από του ακαδημαϊκούς κύκλους, ο Σίνγκερ είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του Animal Liberation, το οποίο ευρέως θεωρείται θεμέλιος λίθος για το Κίνημα της Απελευθέρωσης των Ζώων.

Η βασική του θέση είναι ο κοινωνικός ωφελιμισμός, πιστεύει δηλαδή ότι ηθικό κριτήριο μιας συμπεριφοράς είναι το κατά πόσο αυτή αποφέρει το μεγαλύτερο δυνατό καλό για το μεγαλύτερο δυνατό πλήθος. Δεδομένης της συγγένειας και της συνέχειας μεταξύ ζώων και ανθρώπων, ο Σίνγκερ διατείνεται ότι δεν υπάρχει δικαιολογία να μην επεκταθεί η αρχή αυτή και για τα άλλα ζώα, πέρα από τον άνθρωπο.

Χρησιμοποίησε και διέδωσε ευρέως την έννοια speciesism (στα ελληνικά αναφέρεται ως «σπισισμός»),  για να περιγράψει την πρακτική των διακρίσεων υπέρ του ανθρώπου και εις βάρος των άλλων ζώων.

Μαζί με τη φιλόσοφο Πάολα Καβαλιέρι ίδρυσε το 1993 το Πρόγραμμα Ανθρωποειδών Πιθήκων, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και τον μη βασανισμό πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα μέλη της βιολογικής οικογένειας των ανθρωποειδών.

Το βιβλίο του Animal Liberation κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο “Η απελευθέρωση των ζώων”