Την Δευτέρα 16/11/2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Ν.Φίλη με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης, συζητήθηκαν διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου. Συγκεκριμένα ετέθη υπόψη του κ. Υπουργού το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας αλλά και της ευρύτερης φιλοζωικής κοινότητας, για εισαγωγή μαθημάτων φιλοζωίας στην πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο κος Υπουργός φάνηκε θετικά διακείμενος στην πρόταση, αν και, το γεγονός ότι το παρόν διδακτικό πρόγραμμα κρίνεται ιδιαίτερα βεβαρυμμένο, δίνει μικρές δυνατότητες για την εισαγωγή ενός επιπλέον μαθήματος. Παρόλα αυτά συζητήθηκε το ενδεχόμενο εισαγωγής μαθημάτων φιλοζωίας με την μορφή θεματικής ενότητας μέσα σε κάποιο ήδη υπάρχον μάθημα, πχ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Θα προγραμματιστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συνάντηση με την ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, για να αναπτυχθούν οι αναλυτικές προτάσεις της Ομοσπονδίας μας.

Επίσης συζητήθηκε με τον κ. Υπουργό το θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης των εκπαιδευτών σκύλων. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από επίσημους φορείς και πιστοποίηση της επαγγελματικής ιδιότητας του εκπαιδευτή σκύλων. Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί πλήρης αναρχία στον χώρο και να έχει την δυνατότητα ο καθένας να δηλώσει εκπαιδευτής, χρησιμοποιώντας αμφιλεγόμενες μεθόδους, εις βάρος φυσικά της ευζωίας των ζώων .

Συμφωνήθηκε να υπάρξει επαφή με την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ αλλά και το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με σκοπό την διερεύνηση της στήριξης από τα αρμόδια τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενός επίσημου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης για υποψήφιους εκπαιδευτές σκύλων.

Τέλος τέθηκε υπόψη του κ. Υπουργού το θέμα των “εκπαιδευτικών” επισκέψεων σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας στο Αττικό ζωολογικό πάρκο. Αναφέρθηκε τόσο το ηθικό θέμα της σκοπιμότητας αυτών των επισκέψεων (παρατήρηση ζώων σε αιχμαλωσία, με αμφιλεγόμενες συνθήκες ευζωίας), όσο και το θέμα της ασφάλειας των μαθητών, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις του Αττικού ζωολογικού πάρκου λειτουργούν εδώ και χρόνια χωρίς την απαιτούμενη άδεια τόσο από την Περιφέρεια όσο και από την Πολεοδομία.
Ο κος Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα μαζί με την αρμόδια Περιφερειάρχη κα Δούρου.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ