Μετά από αίτημά μας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Μαΐου  στο Δημαρχείο Χανίων συνάντηση των εκπροσώπων της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και δυο εκ των φιλοζωικών σωματείων της πόλης μας («Η Προστασία των Ζώων  και «ΚΥΝ.ΩΝΙΑ») και μέλη της 5μελούς επιτροπής του δήμου για τα αδέσποτα , με τον Δήμαρχο Χανίων, κ. Τάσο Βάμβουκα, με δυο φλέγοντα για την φιλοζωική κοινότητα θέματα, αφενός την φερόμενη μετατροπή του ιδιωτικού κυνοκομείου στα Νεροκούρου σε δημοτικό και αφετέρου την έλλειψη θετικού έργου της 5μελούς Επιτροπής του Δήμου για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, η οποία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα  συγκαλείται μόνο για περιστατικά αδέσποτων σκύλων που θεωρούνται  “επικίνδυνοι ή επιθετικοί.” , ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποδεικνύεται στην πράξη , ότι μόνο επιθετικοί δεν είναι .

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρό της και μέλος της 5μελούς Επιτροπής του Δήμου Χανίων, Αναστασία Μπομπολάκη, ο σύλλογος «Η  Προστασία των Ζώων» εκπροσωπήθηκε από την Στέλλα Κοτσιφάκη και ο σύλλογος ΚΥΝ.ΩΝΙΑ από την Πρόεδρό του και μέλος της 5μελούς επιτροπής  Ελισσάβετ Ηλιάκη.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ευτύχης Κονταξάκης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου και Πρόεδρος της 5μελούς Επιτροπής, κ. Μιχάλης Χατζηκυριάκος, η κτηνίατρος και μέλος της 5μελούς Επιτροπής, κ. Μαρία Καμπουράκη, καθώς και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κυρία Βούλα Ορφανουδάκη.

Στην συζήτηση συμμετείχε και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αποκορώνου, αρμόδια για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, κ. Ρένα Τερεζάκη,  η οποία προσεκλήθη από τους εκπροσώπους μας,  που τόσο αυτή όσο  αλλά και  γενικότερα η δημοτική αρχή του Δήμου Αποκορώνου διεκπεραιώνει το έργο της με ιδιαίτερη ευαισθησία και αποτελεσματικότητα., όπως αντίστοιχα πράττει και ο Δήμος Πλατανιά

Μας δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουμε εκτενώς στον κ. Δήμαρχο γιατί συντριπτικά η φιλοζωική κοινότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη  τάσσεται κατά της ίδρυσης δημοτικών κυνοκομείων στη χώρα μας, εστιάζοντας αφενός στην ψυχική και σωματική κακοποίηση που υφίστανται τα ζώα που στοιβάζονται στα κυνοκομεία ιδιαίτερα της Ελλάδας, αφετέρου στο κόστος ίδρυσης και συντήρησης ενός κυνοκομείου (στο Ηράκλειο κόστισε 1.000.000 ευρώ η κατασκευή του και ο ετήσιος προϋπολογισμός του ξεπερνά τις 80.000 ευρώ), το οποίο είναι υπέρογκο, ενώ  ιδιαίτερο βάρος στην επιχειρηματολογία μας είχε το  ζήτημα , οτι το κυνοκομείο κανένα πρόβλημα δεν έλυσε ποτέ – ήδη στα Χανιά  λειτουργούν 3 ιδιωτικά κυνοκομεία – ούτε θα λύσει  ενώ ουδόλως συμβάλλει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αυτό δηλαδή της μείωσης του αδέσποτου πληθυσμού., αντιθέτως εμμέσως πλην σαφώς το επιτείνει .

Κατά της ίδρυσης κυνοκομείων τάχθηκαν τόσο η κτηνίατρος, κ. Μαρία Καμπουράκη, η οποία επεσήμανε ότι πρόκειται για πάγια άποψη του πανελλήνιου  κτηνιατρικού συλλόγου, καθώς και η Ιατρός και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, κ. Βούλα Ορφανουδάκη.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση της κ. Ρένας Τερεζάκη στο θέμα αυτό, καθώς ο Δήμος Αποκορώνου ανέλαβε με διάταξη εισαγγελέα  ,λογω μη ευζωίας των ζώων , την διαχείριση του ιδιωτικού  κυνοκομείου στην Κάινα, με σκοπό αυτό να κλείσει.

Η κ. Τερεζάκη, η οποία, με την ένθερμη υποστήριξη του Δημάρχου κ. Κουκιανάκη, και παρά την έλλειψη προσωπικού και πόρων, έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το δύσκολο αυτό έργο της διαχείρισης του κυνοκομείου, της περίθαλψης και φροντίδας των ζώων, παράλληλα με την έντονη δράση για την προστασία των αδέσποτων ζώων που εγκαταλείπονται στους δρόμους του Αποκόρωνα, εξήγησε στον κ. Δήμαρχο Χανίων πόσο δαπανηρή είναι η ορθή διαχείριση του κυνοκομείου, ότι όσα ζώα διαβιούσαν εκεί υπέφεραν από ασθένειες και φοβίες, ότι ο Δήμος Αποκορώνου έχει ενεργοποιήσει εθελοντές πολίτες στην περιοχή του για την φροντίδα αδέσποτων ζώων και ότι ενώ φροντίζουν για την στείρωση, τον εμβολιασμό και την σήμανση των αδέσποτων ζώων, δεν επιλέγουν την στοίβαξή τους στο κυνοκομείο, αλλά την επανατοποθέτησή τους στον δρόμο,  όπως προβλέπεται ρητά απο την νομοθεσία μας ,αναζητώντας παράλληλα ανθρώπους που επιθυμούν να τα υιοθετήσουν.

Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα, αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι ,  η 5μελής Επιτροπή του Δήμου για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, τους τελευταίους πολλούς μήνες και κυρίως μετά την πρόθεση του Δήμου Χανίων και τις εν αγνοία της 5μελούς εκ του νόμου επιτροπής διεργασίες που γίνονται για την παραχώρηση του ιδιωτικού –εθελοντικού κυνοκομείου στα Νεροκούρου στο Δήμο Χανίων  το οποίο λειτουργεί σε καλές συνθήκες με τα χρήματα Γερμανών εθελοντών αλλά και της ιδίας της φιλόζωης  – για 35!!! χρόνια, δεσμεύοντας  τους επόμενους Δημάρχους γεγονός αντιδεοντολογικό, ,δεν αναλαμβάνει καμία ενημερωτική, εκπαιδευτική πρωτοβουλία στις γειτονιές της πόλης, καμία δράση υπέρ της μη εγκατάλειψης και της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, καθώς οι ίδιοι οι πολίτες προκαλούν τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων δια της εγκατάλειψης, όπως είναι γνωστό σε όλους πια, αλλά και ότι η αρμόδια υπηρεσία του δήμου δεν ανταποκρίνεται σε επείγοντα περιστατικά τραυματισμένων ζώων στους δρόμους της πόλης, παρά του ότι υπάρχει πλέον δημοτικό κτηνιατρείο αλλά και συμβάσεις με ιδιώτες κτηνιάτρους, επικαλούμενοι προφάσεις που δεν συγχωρούνται, όταν κινδυνεύει η ζωή ή όταν ένα ζώο υποφέρει τραυματισμένο στον δρόμο.
Οι διεργασίες αυτές των συμβούλων του Δημάρχου γίνονται παρακάμπτοντας την μόνη αρμόδια να ασχοληθεί 5μελή επιτροπή αλλά και τα φιλοζωικά σωματεία που επί χρόνια διαχειρίζονται εθελοντικά τα ζητήματα αυτά και που έχουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία και το ενδιαφέρον να συμβάλλουν πραγματικά στην μείωση του αδέσποτου πληθυσμού.

Σύμφωνα επίσης  με τις  πληροφορίες μας οι  σύμβουλοι του Δημάρχου, που προφανώς βλάπτουν την δημόσια εικόνα του ,  υποσχέθηκαν  στην ιδιοκτήτρια του ιδιωτικού αυτού  καταφυγίου   ως αντάλλαγμα  την ακύρωση  πολεοδομικών και ποινικών προστίμων που ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ τα οποία καλώς ή κακώς  την  βαρύνουν .

Αναρωτιόμαστε ευλόγως γιατί δεν πράττει το ίδιο και για τους άλλους φιλοζωικούς συλλόγους και τα χρέη τους στους κτηνιάτρους, που τόσα χρόνια τώρα προσφέρουν ανιδιοτελώς αγόγγυστα  και από δικά τους χρήματα τις υπηρεσίες τους στα ζώα για λογαριασμό του Δήμου επίσης ;

Σxετικά με τον ξαφνικό καταιγισμό αναφορών δήθεν επιθετικών ζώων που δέχονται οι υπάλληλοι του δήμου, ζητήσαμε να γίνεται ένα «φιλτράρισμα», καθώς 99% των περιπτώσεων δεν υπάρχει καν δείγμα επιθετικότητας, ώστε να υπάρχει ο χρόνος και η δυνατότητα να διαχειριζόμαστε τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου υπάρχει πραγματικά πρόβλημα. Εξ άλλου, όπως τονίστηκε όλες οι περιπτώσεις σοβαρών επιθέσεων από ζώα σε ανθρώπους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αφορούν δεσποζόμενους σκύλους και ανεύθυνους κηδεμόνες και  όχι αδέσποτα ζώα.

Τονίσαμε το γεγονός , οτι κανείς άλλος Δήμος δεν συγκαλεί  την 5μελή επιτροπή του για ” επιθετικά ” ζώα ουτε καν ο ίδιος ο Δήμος Χανίων τα πρώτα χρόνια της θητείας του .

Άραγε δεν έχουν ” επιθετικά ” ζώα οι Δήμοι αυτοί ή μήπως , όπως ανέφερε η Αντιδήμαρχος  Αποκορώνου , ακολουθούν  άλλη τακτική μη υποκύπτοντας χάριν ψηφοθηρίας και ευθυνοφοβίας στην κάθε καταγγελία αλλά ενημερώνουν τους δημότες τους πρώτα και κύρια , στέκονται στις δικές τους ευθύνες και δεν στοχοποιούν τα θύματα , όπως είναι τα  ζώα , βορά στου καθενός την ζωοφοβία και την ανευθυνότητα.

Ο κ. Δήμαρχος, μας ενημέρωσε ότι το ζήτημα του κυνοκομείου, είναι υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ότι αναμένει την εισήγησή τους.

Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την απαξίωση με την οποία   – νομίζουν -μας αντιμετωπίζουν  ο κ. Αντιδήμαρχος και ο κ. Προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Χανίων, από την στιγμή που «τολμήσαμε» να αντιτεθούμε στην πρόθεσή τους, να ιδρυθεί δημοτικό κυνοκομείο, με την πλάνη ότι αυτό θα λύσει τα προβλήματά «τους», δηλαδή την εξαφάνιση των αδέσποτων ζώων από τις γειτονιές της πόλης αλλά και επειδή «είχαμε το θράσος» να στηλιτεύσουμε την άκριτη και ανεξέλεγκτη μεταφορά αδέσποτων ζώων στο ιδιωτικό κυνοκομείο στα Νεροκούρου, την στιγμή που στόχος όλων θα έπρεπε να είναι η σταδιακή αποσυμφόρηση και το κλείσιμό του, όπως ακριβώς γίνεται και στην Κάινα, με την βοήθεια του Δήμου και των εθελοντικών οργανώσεων.

Είναι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι  που αντιμετωπίζουν  διαχειριστικά τα θέματα των ζώων, ζωοφοβικοί οι ίδιοι ,  ως να πρόκειται για αντικείμενα  , είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μη μπορώντας και μη θέλοντας  να εξηγήσουν στους δημότες ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή με τα χιλιάδες αδέσποτα , το μόνο που επιθυμούν είναι ένας χώρος   για να ” παρκάρουν ” τα αδέσποτα  και τα κουτάβια   αδιαφορώντας αν  αυτά θα μπαίνουν υγιή στο κυνοκομειο τους και σε λίγες μέρες θα βγαίνουν νεκρά τυλιγμένα σε σακούλες σκουπιδιών  αφου θα τα έχουν θερίσει οι ασθένειες των κυνοκομείων  .

Είναι  οι ίδιοι άνθρωποι , που  σκόπιμα  εδώ και μήνες αρνούνται να εφαρμόσουν την  νομοθεσία και να εισάγουν στο δημοτικό συμβούλιο  την απαραίτητη εκ του νόμου σύμβαση που πρέπει να υπογράψουν τα φιλοζωικά σωματεία  με τον Δήμο, ώστε να μπορούν νόμιμα να φροντίζουν αδέσποτα ζώα , αδιαφορώντας για τον κίνδυνο -δηλαδή τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις-   στον οποίο εκθέτουν τους εθελοντές και τα μέλη των φιλοζωικών συλλόγων.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σχεδιάζουν την απομάκρυνση απο την 5μελ επιτροπή των εκπροσώπων των πλέον αντιπροσωπευτικών  φιλοζωικών συλλόγων  γιατί η φωνή τους ,τους ενοχλεί , είναι οι ίδιοι που ένα νόμο, τον μοναδικό που υπάρχει  και προστατεύει τα ζώα , τον προσαρμόζουν στα μέτρα τους και τον έχουν μετατρέψει σε νόμο άκριτης αποδοχής καταγγελιών πολιτών για αδέσποτα  ,αντί να οργανώνουν δράσεις που θα καλλιεργούν άξιες και ιδανικά και τελικά την συμβίωση με τα ζώα και όχι τον εξοστρακισμό τους

Καταδικάζουμε  τις τακτικές αυτές των συμβούλων του Δημάρχου  , καταδικάζουμε την  ανάρμοστη και απολίτιστη συμπεριφορά του κ. Κονταξάκη που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της γελοίου .

Για πολλοστή φορά θα αναφέρουμε τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας για το θέμα αυτό στα Χανιά .

Επέκταση του χώρου του δημοτικού κτηνιατρείου , ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται κάποια έκτακτα περιστατικά.

Σε σχέση με το εθελοντικό κυνοκομείο στα Νεροκούρου και όσο αυτό θα συντηρείται με την οικονομική στήριξη   ευρωπαίων και ελλήνων  φιλόζωων ,ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ζώων και η ευζωία τους , θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί σε ιδιωτική εθελοντική βάση με στόχο όμως την υιοθεσία των ζώων εκεί , την μη τροφοδότησή  του με νέα  και το κλείσιμό του , κατά το παράδειγμα του Δήμου Αποκορώνου .

Ελπίζουμε η συζήτηση που έγινε την Δευτέρα να είναι η πρώτη σε μια σειρά συζητήσεων με τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο, καθώς ο ίδιος  έδειξε να σέβεται τους συνομιλητές του,  και που μπορεί να συμμετέχει σε έναν υγιή και παραγωγικό διάλογο για πολύπλευρα ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας και καλό είναι κατά την γνώμη μας να ενημερώνεται άμεσα από τους φορείς της πόλης  , που ζουν  απο κοντά το πρόβλημα και οι θέσεις τους στηρίζονται στην επιστήμη και την λογική ,ώστε να είναι σε θέση να δίνει σωστές κατευθύνσεις στους συνεργάτες και υφισταμένους του .

Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία