Σταμάτησαν οι δημόσιες σφαγές μετά από την επιστολή που έστειλε η ομοσπονδία μας  την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 στην Eισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών, την Κτηνιατρική Υπηρεσία Πατρών, την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, την Αστυνομική Διεύθυνση Πατρών, το ΑΤ Πατρών, το ΑΤ Κάτω Αχαΐας, καθώς και το ΥΠΑΑΤ, με θέμα την Απαγόρευση βάρβαρου εθίμου σφαγών ζώων δημοσίως στην Κάτω Αχαΐα. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στην Γ.Α.Δ. Αχαΐας

Με  δελτίο τύπου η ΠΦΠΟ επισημαίνει:

Εδώ και χρόνια κάθε Μ. Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της Κ. Αχαΐας αλλά και σε γειτονιές σφάζονταν δημόσια χωρίς αναισθησία αμνοερίφια, τα οποία στη συνέχεια τα κρεμούσαν, όντας ακόμη ζωντανά, στα μπαλκόνια των σπιτιών ενώ η πλατεία βάφονταν κόκκινη από τα αίματα των ζώων, οι δε σπαρακτικές κραυγές τους αντηχούν παντού.

Φέτος έγκαιρα η Ομοσπονδία μας με τεκμηριωμένη νομικά επιστολή της ζήτησε από τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές να σταματήσουν το βάρβαρο αυτό έθιμο και να πράξουν τα νόμιμα.

Αμέσως μετά την επιστολή μας εξεδόθη, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών, και την συγχαίρουμε γι αυτό, απόφαση απαγόρευσης του «εθίμου».

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στην Αστυνομία Κάτω Αχαΐας που ανέλαβε όλο το βάρος εφαρμογής της απόφασης της Εισαγγελίας και με συνεχείς ελέγχους και επαγρύπνηση απέτρεψε αυτή τη βαρβαρότητα συνέλαβε δε κάποιον, που προσπάθησε να τα σφαγιάσει αλλού.

Ιδιαίτερα θέλουμε να αναφερθούμε στους τοπικούς Φιλοζωικούς Συλλόγους και Σωματεία αλλά και στους μεμονωμένους πολίτες και να τους ευχαριστήσουμε για την συνεργασία τους και την ετοιμότητά τους όλες αυτές μέρες και για την απόφασή τους να αντιταχθούν στην τέλεση τέτοιων εθίμων.

Έτσι φέτος για πρώτη φορά το «έθιμο» έλαβε τέλος, αφού κανένα ζώο δεν σφάχτηκε στην πλατεία, ενώ για πρώτη φορά επίσης δεν βάφτηκε κόκκινη από τα αίματα των άτυχων ζώων.

Είμαστε σε πλήρη γνώση, ότι οι σφαγές δεν θα σταματήσουν. Κάπου αλλού θα βρουν εν κρυπτώ να τις κάνουν αλλά με την δράση μας αυτή τουλάχιστον σταματάμε αήθεις πρακτικές και κάνουμε ένα μικρό βήμα μπροστά.

Τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία μας έχει βάλει τέλος σε πολλά τέτοια «έθιμα» ανά τη χώρα, που μόνο πολιτισμό δεν θυμίζουν

Ας αναλογιστούμε, ότι η ζωή κάθε ζωντανού εμβίου είναι μία, μοναδική και πολύτιμη και ουδείς έχει το δικαίωμα να την αφαιρεί προκαλώντας μάλιστα τον ύψιστο πόνο στα έμβια αυτά

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία